2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Salgótarján

Hat betörő, hat helyszín

A Nógrád megyei rendőrség történetében már nem az első olyan betöréseslopás-sorozatot derítik fel – az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitányi biztosa, Tarcsa Csaba tábornok segítségével és elemzői háttértámogatással –, amely utazó bűnözők Nógrád megyei bűncselekményeinek felderítésével kapcsolatos.

–  Ezek az emberek elkövették azt a hibát, hogy Nógrád megyei célobjektumot is támadtak. Gyakorlatilag ez volt az első általunk ismert bűncselekményük március 15-én, a nemzeti ünnepen – mondta Kalmár Zsolt, aki hozzátette, hogy a felderítésben nagy szerepük volt a salgótarjáni térfigyelő kameráknak.


A rendőrfőkapitány-helyettes elmondta azt is, nem szokványos, hogy külföldi rendőrség tagjai ügyész részvételével nemzetközi jogsegély keretében vesznek részt nyomozásban Magyarországon, de a rendőrségi együttműködésre szükség van, mert az utazó bűnözés sem megye-, sem országhatárokat nem ismer. Az eltulajdonított értékek több tízmillió forintot tesznek ki, az általuk veszélyeztetett értékek pedig meghaladják a százmillió forintot.

20161121_A1.jpg Tarcsa Csaba (ORFK), Negrut Mircea Marius (Románia belügyi attaséja) és Kalmár Zsolt (NMRFK) (Fotó: 3100.hu)

20161121_A1.jpg
Tarcsa Csaba (ORFK), Negrut Mircea Marius (Románia belügyi attaséja) és Kalmár Zsolt (NMRFK) (Fotó: 3100.hu)

Március 15-én reggel közülük hárman egy salgótarjáni használtruha-kereskedés ajtajáról vágták le a lakatot, majd bementek az üzletbe, és magukhoz vették a pultban talált készpénzt. A szomszédos utazási irodába az eladótér falát megbontva jutottak be – itt a páncélszekrény lett volna a céljuk. Falbontás közben azonban megszólalt a riasztó, így elmenekültek.


Április 7-én ugyanez a három férfi egy nagykátai gazdasági társaság felújítás alatt álló épületébe kísérelt meg bejutni. A páncélszekrényben tárolt összeget akarták elvinni, de megzavarták őket, ezért elmenekültek.

A csoport három tagja május 1-jén reggel Romániában, Nagyváradon egy épületbe a tetőszerkezeten át mászott be, hatástalanította a riasztóberendezést, megrongálta egy széf zárrendszerét, és abból 1800 lejt, valamint nagy mennyiségű arany ékszert lopott el. Szeptember végén erőszakkal kinyitották egy tiszakanyári családi ház ablakát, és a lakásból laptopot, digitális fényképezőgépet, több márkás női táskát, étkezési utalványt és több mint egymillió forint készpénzt hoztak el.

20161121_A3.jpg és 20161121_A4.jpg (Fotó: Rendőrség)

20161121_A3.jpg és 20161121_A4.jpg
(Fotó: Rendőrség)

Ketten közülük idén februárban egy őrbottyáni családi házba törtek be, arany ékszereket és készpénzt vittek el több mint hárommillió forint értékben, illetve egy talicskát – ezzel tolták ki a pénzt a házból. Egyikük a csoportból február 24-én éjszaka egy budapesti ingatlan riasztószerkezetét hatástalanította, majd a hátsó ajtót felfeszítve bent megrongált egy páncélszekrényt. Több mint egymillió forint készpénzt és étkezési utalványt tulajdonított el. A férfi lakóhelyén tartott házkutatáson a nyomozók egy engedély nélkül tartott flóbert pisztolyt is találtak.

20161121_A3.jpg és 20161121_A4.jpg (Fotó: Rendőrség)

20161121_A3.jpg és 20161121_A4.jpg
(Fotó: Rendőrség)

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.