EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Életmód

Bajusszal támad a Lokál!

November a bajusz hónapja, a Lokál kemény magja is bevállalta, hogy így hívja fel a figyelmet a prosztataszűrés jelentőségére. Persze nem csupán a Movember mozgalom kedvéért növesztettek bajuszt: valamennyien rendszeresen járnak szűrésre.

Kollégáink nem veszik félvállról az egészségüket és benne vannak a mókában is.


– A lányok szerint úgy nézek ki, mint egy mexikói drogbáró – nevetett frissen nyírt bajsza alól Fehér György sportújságíró. A szintén sportos Molnár Attila is bajusszal érkezett és ifjú kollégánkat, Filipp Dávidot is rávettük egy villámgyors arcszőrtelenítésre. – Ma van a fotózás? – csapott a fejére Kovács Szilárd a bulvárrovatból, majd gyorsan leszaladt egy borotváért, hogy megszabaduljon a fölösleges borostától.

IMG_0201

A Lokál Movemberei (balról): M. Kovács Róbert, Molnár Attila, Lépő András, Filipp Dávid, Berencsi Dávid, Kovács Szilárd, Fehér György

– Három éve rendszeresen járok szűrésre és valóban komolyan veszem a fontosságát, hiszen húsz évvel ezelőtt volt egy hererákom – váltott komolyra M. Kovács Róbert újságíró, aki azt is elmesélte, hogy  a vizsgálat gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, mint fájdalmas. Már egészen kicsi elváltozások is láthatóvá válnak.


Lépő András tördelő kollégánk a Movember mozgalom régi követője: barátaival ilyenkor novemberben bajuszra váltanak. – Harmincöt év felett évente minden férfinak érdemes szűrésen részt vennie – vallja Andris, akinek egy nem reprezentatív felmérés során megszavaztuk a „neki áll a legjobban a bajusz” címet is. Berencsi Dávid online-szerkesztőnk az igazi kemény maghoz tartozik, ő a No-Shave November híve, egész hónapban nem borotválkozik. A kezdeményezés kitalálói a daganatos megbetegedések kezelésének mellékhatása, a sugár- és kemoterápia okozta arcszőrzet- és hajritkulásra utalnak azzal, hogy sem hajukat, sem szakállukat nem vágatják a hó végéig.

 

Ilyen a prosztatavizsgálat
Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, ilyenkor elsősorban a PSA-szintet (prosztatatumor-specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, ezért mindenképpen fontos a mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a számítógépes vizeletáramlás-vizsgálat is. Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos  az ultrahangvizsgálat is. – Probléma esetén síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk. Ezt később bakteriológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat – magyarázta dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa.

Kapcsolódó Cikkek