EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Székesfehérvár

Hiszem, ha látom – fehérvári szakember a brit nemzetközi szkeptikuskonferencián

Egy fehérvári szakember képviselte október közepén Manchesterben a magyar szkeptikusokat a világ egyik legjelentősebb, az áltudományokkal és a tudományos ismeretterjesztéssel foglakozó találkozóján, a Question, Explore, Discover – QED konferencián és társrendezvényén, a Skepticampen. A 6. alkalommal megszervezett éves rendezvény két napján 670 résztvevő volt jelen a világ minden országából.

– A rendkívül színes programokon mindenről szó esett, ami tudomány és ami áltudomány – mondta el Pintér András, a Szkeptikus Társaság alelnöke.


A magyarok és az áltudományok – így együtt – mostanában különösen a britek érdeklődésének fókuszában vannak; nemrég a BBC leplezte le egy magyar álgyógyító embertelen „mentális tréningjét”.

Szeptember 26-án reggel jelent meg a BBC honlapján egy cikk, amelyben egy Londonban élő magyar férfi, bizonyos Kanta József által végzett „mentális tréningről” számolnak be, rejtett kamerás felvételekkel bizonyítva a beavatkozás brutális jellegét. A roppant aggályos kezelés, amely a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan állapot, az autizmus megszüntetésére irányult, egy több hónapos, 6000 angol font költségű kúra része lett volna. A BBC riportját több hónapig tartó oknyomozó munka előzte meg, a londoni álgyógyítót pedig egy magát az autizmusspektrumon elhelyezkedő személynek kiadó, a BBC által felkért fiatalember kereste fel. A csatorna figyelmét az Autistic Rights Together nevű ír jogvédő és érdekvédelmi civil szervezet hívta fel a szélhámosságra, miután vezetőjük, Fiona O’Leary, aki két gyermekével együtt maga is az autizmusspektrumon helyezkedik el, kapcsolatba került a kezelést felajánló céggel, és a felajánlott terápiára vonatkozó állításokat túl merésznek és megalapozatlannak, a marketingmódszereket pedig gyanúsnak találta.


Photo2

Novemberben újra Székesfehérváron gyűlnek össze a szkeptikusok Fotó:QED-Pintér András

 

A magyar szkeptikusok éppen a hasonló veszélyes alakok és a tudatlanság elleni fellépés szükségességét felismerve hirdetik meg minden évben országos konferenciájukat. Erre idén november 12-én, az Óbudai Egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karának épületében kerül sor, amely alkalomra Pintér András is hazajön Nagy-Britanniából.

A hazai szkeptikusok 1995 óta minden évben összegyűlnek a városban, hogy megvitassák az aktuális kérdéseket, teendőket. Az összejövetel fő célja a kritikus gondolkodás népszerűsítése. Ennek érdekében fórumot kapnak azok az elsősorban természettudományos területeken dolgozó szakemberek, tanárok, újságírók, illetve a természettudományok iránt érdeklődő diákok, akik szeretnének fellépni az áltudományos és tudományellenes nézetekkel szemben.

Az elmúlt két évtizedben sok ismert, nemzetközi hírű tudós, tanár, újságíró tartott előadást, többek között Almár Iván csillagász, Ádám György agykutató, Balázs Géza nyelvész, Beck Mihály kémikus, Bencze Gyula fizikus, Csányi Vilmos etológus, Csermely Péter biológus, Gál Gyula űrjogász, Görög Sándor kémikus, Kollányi Ágoston filmrendező, Laczkovich Miklós matematikus, Lukács Béla fizikus, Magyari Béla kiképzett űrhajós, Meskó Attila geofizikus, Molnár Gergely bűvész, Staar Gyula újságíró, Szathmáry Eörs evolúcióbiológus, Tari Annamária pszichológus, Vágó István televíziós szerkesztő, Venetianer Pál genetikus, Vissy Károly meteorológus.

November a magyar tudomány hónapja, így a konferencia ennek a sorozatnak is része lesz. A szervezők – mivel ma már másképp kell megszólítani az érdeklődőket, mint akár 5-10 évvel ezelőtt – idén kiemelten foglalkoznak a tudománykommunikációval és a tehetséggondozással, megszólaltatják a tehetséges fiatal kutatókat, diákokat, köztük a város szülötteit is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.