EUR: 325,86 Ft
CHF: 282,43 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Egyéb Székesfehérvár

Hiszi a piszi, avagy a hit és a kétkedés viszonya

Székesfehérváron, az Óbudai Egyetemen tartotta őszi találkozóját  a Szkeptikus Társaság.

Adódott a kérdés: szkeptikusnak kell lennünk a szkeptikusok jövőjét illetően? – Igen – mondta Pintér András alelnök –, hiszen ha az elmúlt idők eseményeit nézzük, megállapíthatjuk, alulmaradt a józan ész és a gondolkodás a könnyen befogadható egyszerű jelszavakkal szemben. De persze a szkepszisnek és a szkepticizmusnak van létjogosultsága, mert a tudomány és a technika határozza meg a mindennapi életünket – tette hozzá.


IMG_20161112_094557

Összegyűltek a szkeptikusok fotó: Silye Sándor

Másik kérdés, hogy melyik megállapítás igaz: ami van, az elképzelhető, hogy nincs is, vagy ami nincs, az lehet, hogy van? András úgy vélte, az első felvetés bölcselkedő, a második a tudományos és a kritikai gondolkodásnak az alapja. – A kritikusság alapvetően elemző szemléletet takar. Persze nem kell mindent elfogadni csak azért, mert valahol láttuk, olvastuk, meg kell nézni, van-e mögötte valós tartalom, vagy nincs. Ez a kritikusság lényege, és nem az, hogy mindenbe bele kell kötni – mondta.

Az értelmező szótár szerint a szkepticizmus tudományos vagy gyakorlati állásfoglalás, amelyben valaki az olyan állítások valóságosságát kérdőjelezi meg, amelyeket nem igazol a tudományos módszer. De miképp lehet elemezni azt, ami a szkeptikus számára nincs? – A szkepszis alapvetően a kételkedésről szól. A tudomány is kétségbe vonja a saját eredményeit, de amikor az bizonyosságot nyer, az lesz a valóság. Nem lehet mindent megkérdőjelezni, mert amit igazolt a valóság, ott már nincs helye a szkepszisnek – vélte a rendezvényre Nagy-Britanniából hazaérkező fiatalember, aki szerint a hit nem más, mint a kérdés nélküli elfogadás. A hit megkérdőjelezhető, de amikor megerősítést nyert, akkor tovább kell lépni.– A hit, az a bizalom, például a tudományban. Mert a vélt megállapítást tesztelik, és ha annak az eredménye jó, akkor a hit máris igazolást nyert.


Emberi dolgok felé vettük az irányt: aki elsősorban önmagában hisz, az szemellenzős?

András úgy véli, ha a tudomány önmagában hisz, és kritikus, akkor az egyéni tényezőt ki kell vonni, hogy a személyes beállítottság, a személyes tévedés, elfogultság ne hagyja rajta nyomát az eredményeken, a tárgyi valóságnak kell döntőnek lennie, és nem annak, hogy ki mit hisz. Ezek után különösen érdekes, hogy mi az, amiben a szkeptikus társaság vezetője hisz, de nem fogad el, és mi az, amit nem fogad el, de hisz benne.

– Hiszek az emberségben – válaszolt a szakember –, de a tapasztalataim sok esetben ellenkezőek e hitemmel. Hinni kell az emberi jóságban a tapasztalatok ellenére, mert a rossz cselekedetek kellő ismeret nélkül vagy félretájékozottságból születnek. Hogy az emberi jóságban való hitem miatt kaptam-e pofonokat az élettől? Sokszor, de ha a hit meginog, szerencsére azzal csak jobban megerősödik – fogalmazott Pintér András.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.