EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb

Hol szökik el a meleg a lakásból?

Symbolic shot, heat insulation in a house, passive house, Image: 43324596, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Az épületeknél a sál és a sapka szerepét a szigetelés tölti be /Fotó: Profimedia

Az év leghidegebb hónapjában a magyar családok 54 százaléka átlagosan 25-30 ezer forintot, 11 százaléka 30-40 ezer forintot költ fűtésre, 12 százalékuk esetében viszont ez a kiadás a 45-50 ezer forintot is eléri vagy meghaladja – derült ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felméréséből.

A szigetelőanyag-gyártó és a portál közösen készített lakossági kérdőíve rávilágít, hogy a nem szigetelt otthonban élő családok 70 százaléka tervezi szigeteléssel javítani otthona energiahatékonyságát, ám közülük minden második család csak valamilyen támogatást igénybe véve tudna belevágni a „nagy projektbe”. Az épületeknél a sál, sapka és kesztyű szerepét a homlokzati, a tető- és a lábazati szigetelés tölti be. Ezek hiányában egy családi ház fűtési energiaveszteségének 20–35 százaléka a falakon, 15–25 százaléka a tetőn, födémen, 10–15 százaléka pedig a padlón realizálódik. A magyar ingatlanok 79 százaléka nem vagy nem megfelelően szigetelt.


– Felmérésünk adatai és az iparági elemzések is igazolják, hogy miközben az 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer ingatlan szigetelt, addig a 2,8 millió hazai családi házból mindössze 560 ezer tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. A felméréséből az is kiderül, hogy fázós nép vagyunk, az otthonok is átlagosan 21–24 fokra vannak felfűtve.

– Hiába lakik valaki kisebb alapterületű ingatlanban, előfordulhat, hogy az ingatlan állapota, illetve hőmegtartó képessége miatt többet költ fűtésre, mint az, aki nagyobb, de korszerűbb, jobb nyílászárókkal és szigetelt falakkal rendelkező épületben él – magyarázta Aszódy Tamás. Annak érdekében, hogy havi kiadásaikat csökkentsék, a felmérésben megkérdezettek egyszerű praktikákkal – ablakpárnával, a fűtőtest mögé helyezett hővisszaverőkkel, illetve a nyílászárók, ajtók és ablakok utólagos szigetelésével – védekeznek a hideg ellen.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.