EUR: 311,28 Ft
CHF: 265,28 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb

Hol szökik el a meleg a lakásból?

Symbolic shot, heat insulation in a house, passive house, Image: 43324596, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Az épületeknél a sál és a sapka szerepét a szigetelés tölti be /Fotó: Profimedia

Az év leghidegebb hónapjában a magyar családok 54 százaléka átlagosan 25-30 ezer forintot, 11 százaléka 30-40 ezer forintot költ fűtésre, 12 százalékuk esetében viszont ez a kiadás a 45-50 ezer forintot is eléri vagy meghaladja – derült ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felméréséből.

A szigetelőanyag-gyártó és a portál közösen készített lakossági kérdőíve rávilágít, hogy a nem szigetelt otthonban élő családok 70 százaléka tervezi szigeteléssel javítani otthona energiahatékonyságát, ám közülük minden második család csak valamilyen támogatást igénybe véve tudna belevágni a „nagy projektbe”. Az épületeknél a sál, sapka és kesztyű szerepét a homlokzati, a tető- és a lábazati szigetelés tölti be. Ezek hiányában egy családi ház fűtési energiaveszteségének 20–35 százaléka a falakon, 15–25 százaléka a tetőn, födémen, 10–15 százaléka pedig a padlón realizálódik. A magyar ingatlanok 79 százaléka nem vagy nem megfelelően szigetelt.


– Felmérésünk adatai és az iparági elemzések is igazolják, hogy miközben az 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer ingatlan szigetelt, addig a 2,8 millió hazai családi házból mindössze 560 ezer tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. A felméréséből az is kiderül, hogy fázós nép vagyunk, az otthonok is átlagosan 21–24 fokra vannak felfűtve.

– Hiába lakik valaki kisebb alapterületű ingatlanban, előfordulhat, hogy az ingatlan állapota, illetve hőmegtartó képessége miatt többet költ fűtésre, mint az, aki nagyobb, de korszerűbb, jobb nyílászárókkal és szigetelt falakkal rendelkező épületben él – magyarázta Aszódy Tamás. Annak érdekében, hogy havi kiadásaikat csökkentsék, a felmérésben megkérdezettek egyszerű praktikákkal – ablakpárnával, a fűtőtest mögé helyezett hővisszaverőkkel, illetve a nyílászárók, ajtók és ablakok utólagos szigetelésével – védekeznek a hideg ellen.


Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.