EUR: 319,63 Ft
CHF: 277,04 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb Zalaegerszeg

Idén hideg lesz a tél embernek, madárnak is

Hazánkban a madarak melegebb éghajlatra repülnek a hidegebb időszakban, ennek oka a táplálék szűkössége vagy teljes hiánya. Csak azok a fajok maradnak, amelyek táplálkozásban is át tudnak állni bábokra vagy magokra, ezek elsősorban a cinegefélék.

Télen etetni kell őket Fotó: Bors Lajosné

Télen etetni kell őket
Fotó: Bors Lajosné

De maradnak a fekete rigók, a harkályok is, pedig valaha vándormadarak voltak. – A madárvonulás még nem ért véget!  Fenékpusztán a napokban fogtak a kollégák nádi poszátákat és még a fecskék is vonulnak. Ám hozzánk is érkeznek majd téli vendégek Zalába Európa északi részéről, ahol hidegebb az éghajlat – számolt be Darázsi Zsolt szakember.


– Nagy szám volt, ha télen a híd alatt nagy kócsagot találtunk, de volt erre példa. A gólyák közül viszont egyre több marad a zalai falvakban is, ami ezelőtt húsz évvel még ritkaság volt. A magyarázat nem más, mint az enyhe telek, vagy a madarak egészségproblémái, esetleg a későn kelt fiókák, amelyek nem vállalják a hosszú utat.

Zalában általában öt gólya telel át évente. A legérdekesebb történetem Zalaegerszegről egy vándorsólyom, ami a Dísz téren landolt egy galambra lecsapva. Mint később kiderült, egy külföldi solymász szökött madara volt.


Zalaegerszeg benne van a természet körfogásában, madártani szempontból nagyon kedvező város, gondoljunk az Alsóerdőre, a Parkerdőre, a Csácsi arborétumra, a hegyekre, a kisebb erdőségekre. Mivel az előrejelzés szerint idén kemény telünk lesz, a szakember azt javasolja, készítsünk madáretetőket.

ZE Télen is amradnak a cinegefélék Fotó: Bors Lajosné

Télen is maradnak a cinegefélék
Fotó: Bors Lajosné

– Napraforgómag, apróra vágott dió, nagy hideg esetén fűszer- és sómentes nyers szalonna, faggyú jár nekik. A rigóféléknek gyümölcs, nyers zöldség kell, az almát feltűzhetjük akár a bokrokra, ágakra is. Pintyeknek, verébféléknek rakhatunk ki kölest, cirkot, búzát is, ők okosan kiválogatják a nekik megfelelőt. Túlzásba ne vigyük, de ha már elkezdtünk etetni, figyeljünk arra, hogy a madár bizony oda szokik, ahol élelmet talál, fontos, hogy a tél végére is maradjon nekik elég ennivaló.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek