EUR: 307,24 Ft
CHF: 281,96 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Zalaegerszeg

Idén hideg lesz a tél embernek, madárnak is

Hazánkban a madarak melegebb éghajlatra repülnek a hidegebb időszakban, ennek oka a táplálék szűkössége vagy teljes hiánya. Csak azok a fajok maradnak, amelyek táplálkozásban is át tudnak állni bábokra vagy magokra, ezek elsősorban a cinegefélék.

Télen etetni kell őket Fotó: Bors Lajosné

Télen etetni kell őket
Fotó: Bors Lajosné

De maradnak a fekete rigók, a harkályok is, pedig valaha vándormadarak voltak. – A madárvonulás még nem ért véget!  Fenékpusztán a napokban fogtak a kollégák nádi poszátákat és még a fecskék is vonulnak. Ám hozzánk is érkeznek majd téli vendégek Zalába Európa északi részéről, ahol hidegebb az éghajlat – számolt be Darázsi Zsolt szakember.

– Nagy szám volt, ha télen a híd alatt nagy kócsagot találtunk, de volt erre példa. A gólyák közül viszont egyre több marad a zalai falvakban is, ami ezelőtt húsz évvel még ritkaság volt. A magyarázat nem más, mint az enyhe telek, vagy a madarak egészségproblémái, esetleg a későn kelt fiókák, amelyek nem vállalják a hosszú utat.

Zalában általában öt gólya telel át évente. A legérdekesebb történetem Zalaegerszegről egy vándorsólyom, ami a Dísz téren landolt egy galambra lecsapva. Mint később kiderült, egy külföldi solymász szökött madara volt.

Zalaegerszeg benne van a természet körfogásában, madártani szempontból nagyon kedvező város, gondoljunk az Alsóerdőre, a Parkerdőre, a Csácsi arborétumra, a hegyekre, a kisebb erdőségekre. Mivel az előrejelzés szerint idén kemény telünk lesz, a szakember azt javasolja, készítsünk madáretetőket.

ZE Télen is amradnak a cinegefélék Fotó: Bors Lajosné

Télen is maradnak a cinegefélék
Fotó: Bors Lajosné

– Napraforgómag, apróra vágott dió, nagy hideg esetén fűszer- és sómentes nyers szalonna, faggyú jár nekik. A rigóféléknek gyümölcs, nyers zöldség kell, az almát feltűzhetjük akár a bokrokra, ágakra is. Pintyeknek, verébféléknek rakhatunk ki kölest, cirkot, búzát is, ők okosan kiválogatják a nekik megfelelőt. Túlzásba ne vigyük, de ha már elkezdtünk etetni, figyeljünk arra, hogy a madár bizony oda szokik, ahol élelmet talál, fontos, hogy a tél végére is maradjon nekik elég ennivaló.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.