2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Székesfehérvár

Így is lehet: sérült érzékszervvel, ép lélekben!

Lengyel Zsófia a székesfehérvári önkormányzat sajtórészlegének munkatársa. Emellett ezüst- és bronzéremmel rendelkezik a triatlon és az aquatlon sportágban – több közülük nemzetközi mezőnyben született.

Lengyel Zsófia parasportoló. Születése óta gyengén látó, ám ma már az alig látók csoportjába tartozik. Műsorvezetést vállal, sajtótájékoztatót bonyolít, 24 évesen diplomával a kezében, 14 éves sportos pályafutással maga mögött paratriatlon-válogatott, az Alba Triatlon SE egyesület versenyzője.


zsófi 2

Lengyel Zsófia nem hátrál meg a nehézségek miatt, teljesítménye mindenkinek példaértékű lehet /Fotó: Lengyel Zsófia

– Nehéz közlekedni a fehér bottal, a háztartást ellátni úgy, hogy nem látom az utat, a konyhát. De megoldom. Sokszor, sokféle dologban csalódtam, de mindig felálltam, kiemelt segítséget kaptam-kapok „mentoranyukámtól”, Miklósa Erika operaénekestől, aki a szüleimmel együtt segíti azt az utat, amin járni szeretnék – mondta az ifjú hölgy.

Zsófia öröklődő szembetegséggel született, ami csőlátással és farkasvaksággal jár. Gimnazista éveiben lett alig látó, ettől kezdve az életét segédeszközök segítik, felolvasóprogramok számítógépen, telefonon, és persze a fehér bot. – Sokszor elkeseredtem gyermekkoromban, amikor nem mehettem biciklizni a társaimmal, amikor rendre elestem a kertben, az utcán. Sokkal többször ölelgettem az oszlopokat, mint ép társaim, ezek miatt sűrűn pityeregtem. De összeszorítottam a fogam, és úgy döntöttem, nem zárom be magam az éléskamrába és üldögélek ott egy életen át, hanem inkább élek a magam módján. Keserveimben a sport segített, megtanított arra, hogy van lehetőség még azon is túl, amit már nem képzelhetek el – mondta.


Ha már a sportnál tartunk: miért pont a triatlon? – merül fel a kérdés, hiszen egy sportág sem könnyű, hát még a három. Zsófi szerint ő „elvetemült”, látássérültként a triatlon űzéséhez háromszorosan is „bolond”. Korábban atletizált, 2013 elején azonban felkérték, hogy vágjon bele a triatlonba. A riói olimpia izgatta, hiszen e sport először került be a paralimpia műsorába.

zsófi 1

A versenyeken egy ép társ segíti a sportolókat Fotó: Lengyel Zsófia

– Egy hellyel lecsúsztam Rióról, nagy pofonnak éreztem ezt, de már Tokióra készülök. A triatlonban a nyílt vízi úszás a legnehezebb, mert a tengeren nem látom a hullámokat, csak érzem, hogy aranyosan arcon „simogat” a sós víz. Ép sportolóval összekötve úszunk, futunk, tandemkerékpározunk, sokat segít a társ, duóban teljesítünk.

Zsófi büszke eredményire, érmei visszajelzést jelentenek számára. Van aquatlonban (úszás, futás) világbajnoki bronzérme, két-két világkupán elért ezüst- és bronzérme. – Azt mondom, amikor megsimogatom az érmeimet, hogy: hú, Zsófi, megérte a küzdelem, ezek az érmek az enyémek, senki nem veheti el tőlem. Igyekszem segíteni a sorstáraimon, Székesfehérváron például elkezdődött egy új érzékenyítő projekt, kiveszem a részem ebből, hogy jobban érezzük magunkat itt s bárhol a sajátos világunkban. Munka, munka, munka, ez foglalkoztat a hétköznapokban, a sportban – fogalmazott derűsen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.