2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Székesfehérvár

Így is lehet: sérült érzékszervvel, ép lélekben!

Lengyel Zsófia a székesfehérvári önkormányzat sajtórészlegének munkatársa. Emellett ezüst- és bronzéremmel rendelkezik a triatlon és az aquatlon sportágban – több közülük nemzetközi mezőnyben született.

Lengyel Zsófia parasportoló. Születése óta gyengén látó, ám ma már az alig látók csoportjába tartozik. Műsorvezetést vállal, sajtótájékoztatót bonyolít, 24 évesen diplomával a kezében, 14 éves sportos pályafutással maga mögött paratriatlon-válogatott, az Alba Triatlon SE egyesület versenyzője.


zsófi 2

Lengyel Zsófia nem hátrál meg a nehézségek miatt, teljesítménye mindenkinek példaértékű lehet /Fotó: Lengyel Zsófia

– Nehéz közlekedni a fehér bottal, a háztartást ellátni úgy, hogy nem látom az utat, a konyhát. De megoldom. Sokszor, sokféle dologban csalódtam, de mindig felálltam, kiemelt segítséget kaptam-kapok „mentoranyukámtól”, Miklósa Erika operaénekestől, aki a szüleimmel együtt segíti azt az utat, amin járni szeretnék – mondta az ifjú hölgy.

Zsófia öröklődő szembetegséggel született, ami csőlátással és farkasvaksággal jár. Gimnazista éveiben lett alig látó, ettől kezdve az életét segédeszközök segítik, felolvasóprogramok számítógépen, telefonon, és persze a fehér bot. – Sokszor elkeseredtem gyermekkoromban, amikor nem mehettem biciklizni a társaimmal, amikor rendre elestem a kertben, az utcán. Sokkal többször ölelgettem az oszlopokat, mint ép társaim, ezek miatt sűrűn pityeregtem. De összeszorítottam a fogam, és úgy döntöttem, nem zárom be magam az éléskamrába és üldögélek ott egy életen át, hanem inkább élek a magam módján. Keserveimben a sport segített, megtanított arra, hogy van lehetőség még azon is túl, amit már nem képzelhetek el – mondta.


Ha már a sportnál tartunk: miért pont a triatlon? – merül fel a kérdés, hiszen egy sportág sem könnyű, hát még a három. Zsófi szerint ő „elvetemült”, látássérültként a triatlon űzéséhez háromszorosan is „bolond”. Korábban atletizált, 2013 elején azonban felkérték, hogy vágjon bele a triatlonba. A riói olimpia izgatta, hiszen e sport először került be a paralimpia műsorába.

zsófi 1

A versenyeken egy ép társ segíti a sportolókat Fotó: Lengyel Zsófia

– Egy hellyel lecsúsztam Rióról, nagy pofonnak éreztem ezt, de már Tokióra készülök. A triatlonban a nyílt vízi úszás a legnehezebb, mert a tengeren nem látom a hullámokat, csak érzem, hogy aranyosan arcon „simogat” a sós víz. Ép sportolóval összekötve úszunk, futunk, tandemkerékpározunk, sokat segít a társ, duóban teljesítünk.

Zsófi büszke eredményire, érmei visszajelzést jelentenek számára. Van aquatlonban (úszás, futás) világbajnoki bronzérme, két-két világkupán elért ezüst- és bronzérme. – Azt mondom, amikor megsimogatom az érmeimet, hogy: hú, Zsófi, megérte a küzdelem, ezek az érmek az enyémek, senki nem veheti el tőlem. Igyekszem segíteni a sorstáraimon, Székesfehérváron például elkezdődött egy új érzékenyítő projekt, kiveszem a részem ebből, hogy jobban érezzük magunkat itt s bárhol a sajátos világunkban. Munka, munka, munka, ez foglalkoztat a hétköznapokban, a sportban – fogalmazott derűsen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.