EUR: 307,42 Ft
CHF: 282,11 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Székesfehérvár

Így is lehet: sérült érzékszervvel, ép lélekben!

Lengyel Zsófia a székesfehérvári önkormányzat sajtórészlegének munkatársa. Emellett ezüst- és bronzéremmel rendelkezik a triatlon és az aquatlon sportágban – több közülük nemzetközi mezőnyben született.

Lengyel Zsófia parasportoló. Születése óta gyengén látó, ám ma már az alig látók csoportjába tartozik. Műsorvezetést vállal, sajtótájékoztatót bonyolít, 24 évesen diplomával a kezében, 14 éves sportos pályafutással maga mögött paratriatlon-válogatott, az Alba Triatlon SE egyesület versenyzője.

zsófi 2

Lengyel Zsófia nem hátrál meg a nehézségek miatt, teljesítménye mindenkinek példaértékű lehet /Fotó: Lengyel Zsófia

– Nehéz közlekedni a fehér bottal, a háztartást ellátni úgy, hogy nem látom az utat, a konyhát. De megoldom. Sokszor, sokféle dologban csalódtam, de mindig felálltam, kiemelt segítséget kaptam-kapok „mentoranyukámtól”, Miklósa Erika operaénekestől, aki a szüleimmel együtt segíti azt az utat, amin járni szeretnék – mondta az ifjú hölgy.

Zsófia öröklődő szembetegséggel született, ami csőlátással és farkasvaksággal jár. Gimnazista éveiben lett alig látó, ettől kezdve az életét segédeszközök segítik, felolvasóprogramok számítógépen, telefonon, és persze a fehér bot. – Sokszor elkeseredtem gyermekkoromban, amikor nem mehettem biciklizni a társaimmal, amikor rendre elestem a kertben, az utcán. Sokkal többször ölelgettem az oszlopokat, mint ép társaim, ezek miatt sűrűn pityeregtem. De összeszorítottam a fogam, és úgy döntöttem, nem zárom be magam az éléskamrába és üldögélek ott egy életen át, hanem inkább élek a magam módján. Keserveimben a sport segített, megtanított arra, hogy van lehetőség még azon is túl, amit már nem képzelhetek el – mondta.

Ha már a sportnál tartunk: miért pont a triatlon? – merül fel a kérdés, hiszen egy sportág sem könnyű, hát még a három. Zsófi szerint ő „elvetemült”, látássérültként a triatlon űzéséhez háromszorosan is „bolond”. Korábban atletizált, 2013 elején azonban felkérték, hogy vágjon bele a triatlonba. A riói olimpia izgatta, hiszen e sport először került be a paralimpia műsorába.

zsófi 1

A versenyeken egy ép társ segíti a sportolókat Fotó: Lengyel Zsófia

– Egy hellyel lecsúsztam Rióról, nagy pofonnak éreztem ezt, de már Tokióra készülök. A triatlonban a nyílt vízi úszás a legnehezebb, mert a tengeren nem látom a hullámokat, csak érzem, hogy aranyosan arcon „simogat” a sós víz. Ép sportolóval összekötve úszunk, futunk, tandemkerékpározunk, sokat segít a társ, duóban teljesítünk.

Zsófi büszke eredményire, érmei visszajelzést jelentenek számára. Van aquatlonban (úszás, futás) világbajnoki bronzérme, két-két világkupán elért ezüst- és bronzérme. – Azt mondom, amikor megsimogatom az érmeimet, hogy: hú, Zsófi, megérte a küzdelem, ezek az érmek az enyémek, senki nem veheti el tőlem. Igyekszem segíteni a sorstáraimon, Székesfehérváron például elkezdődött egy új érzékenyítő projekt, kiveszem a részem ebből, hogy jobban érezzük magunkat itt s bárhol a sajátos világunkban. Munka, munka, munka, ez foglalkoztat a hétköznapokban, a sportban – fogalmazott derűsen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.