2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Dunaújváros

Ikonikus tornásznevelőtől búcsúzott a város

Sokan és sokáig emlegetik majd még Akucs Attilát, a dunaújvárosi torna megteremtőjét, akit a közelmúltban helyeztek örök nyugalomra családja, barátai, tisztelői és neveltjei kíséretében.

Dunaújváros, 1962. május 22. Akucs Attila testnevelő tanár edzést tart a Kohász SE torna szakosztály tagjainak. MTI Fotó: Petrovits László

Akucs Attila edzést tart a Kohász SE torna szakosztály tagjainak 1962-ben
MTI Fotó: Petrovits László

Attila olyan szívvel, erőbedobással képviselte a tornát, a sportot, ami még a feleségét is meglepte.


– Soha nem a pénzért csinálta. Budapestről hozott TF-eseket, akiknek hospitálni kellett, köztük Nyulasi Sanyit, aki később remek nevelő lett. Három olimpikon is volt a neveltjei között: Óvári Éva, Tóth Margit, Lőwey Mária. Amikor a sportiskola igazgatója lett, esténként végiglátogatta az edzéseket.

Nagyon sokat volt távol gyermekünk felnövekedésekor. Néha rosszul is esett, hogy egyedül vagyok a kicsivel, de persze megértettem. Amikor a gyémántdiplomáját megkapta, itt voltak a fiatal tornászgyerekek. Annyira boldog volt, hogy a szoba közepén együtt mutattak be néhány gyakorlatot. Az utolsó pillanatig figyelte a tornát – emlékezett vissza Kovács Edit, Akucs Attila felesége.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.