2017. december 18., hétfő
Auguszta

Külföld

Izraeli tűzvész – Kiürítettek egy ciszjordániai telepet

Az Izraelben hatalmas károkat okozó, példátlan tűzvész lángjai Ciszjordánia felé terjedtek tovább szombaton, ahol egy telepet ki is ürítettek – közölte az izraeli rendőrség.

Ötödik napja több tucat helyen tombolnak a lángok Izraelben, aminek kedvez az erős szél és a rendkívüli szárazság is. Ciszjordániában, a Halamis nevű zsidó telepről mintegy ezer embert telepítettek ki. A lángok 45 házat tettek lakhatatlanná. Más telepek közeléből is jeleztek tüzet, de máshol még nem rendeltek el kitelepítést.


Az oltási munkálatokban 21 repülő ontja tonnaszám a vizet a lángoló területekre. Az izraeli gépeket török, görög, horvát, orosz, francia, kanadai, spanyol és azeri repülők is segítik.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a tűzesetekkel összefüggésben “gyújtogató terrorizmusról” beszélt, amelyet “Izraellel szemben nagyon ellenséges elemek” követtek el.

Az izraeli hadsereg közben tudatta: több mint tíz palesztint fogtak el, akiket gyújtogatással gyanúsítanak. Hármat közülük benzines palackokkal, öngyújtókkal értek tetten. A palesztin vezetés ezzel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott, de a tűz megfékezése érdekében palesztin tűzoltók is kockáztatják az életüket izraeli kollégáikkal együtt.

Ajman Oda izraeli arab ellenzéki politikus visszautasította, hogy az izraeli kormány az arabokat tegye felelőssé a tűzvészért, s úgy véli, hogy az izraeli kormány politikai haszon reményében az arab kisebbség ellen uszít.

Hivatalos becslés szerint az Izraelben pusztító tűzvész rekordmennyiségű, 13 ezer hektár erdőt és bozótost tarolt már le. A hatóságok becslései szerint a lángok mintegy 700 házban okoztak károkat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Óvodába megy Charlotte hercegnő

  Óvodába megy Charlotte hercegnő

  Óvodába megy januártól Charlotte hercegnő, Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa és hitvese, Katalin hercegnő másodszülött gyermeke.

 • Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

  Morawiecki: Lengyelország nem kér könyöradományt Brüsszeltől

  Lengyelország nem esedezik könyöradományért Európában, nem kéri Brüsszeltől, hogy ne indítsa el ellene az uniós alapszerződés hetes cikkének alkalmazását, és hagyja jóvá az igazságügyi reformot – szögezte le Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy hétfő reggeli rádióinterjúban.

 • Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

  Februárra halasztották Salah Abdeslam ügyének tárgyalását

  A védelmet ellátó ügyvéd kérésére február 5-re halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását – közölte az ügyben illetékes belga bíróság hétfőn. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.