2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Egyéb Salgótarján

Január negyedszer is itthon telel

Sáskajárás alakulhat ki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének november elején közreadott előrejelzése szerint az afrikai Száhel övezetben, a táplálékbőség pedig megállította vándorútjukon a fehér gólyákat. Legalábbis azokat a példányokat, amelyek útnak indultak – a Január nevű gólya, úgy tűnik, idén is az Ipoly völgyében telel át.

Papp Ferenc elmondta, hogy az előrejelzés szerint Szudán északi és Mauritánia nyugati, Szaharával határos részein várható az egyiptomi vándorsáskák legnagyobb mértékű inváziója, illetve egy térkép adatai szerint Csád Száhel övezetében is várható ilyen. A mezőgazdaságra nézve katasztrófát jelentő sáskajárás a madárvonulást is megállította. A nagyrészt Észak-Magyarországon GSM-jeladóval ellátott fehér gólyák közül több is a Szahara déli sávjában húzódó Száhel övezetben tartózkodik ez idő tájt.


Szécsény, 2016. november 15. A Január nevű fehér gólya (Ciconia ciconia) egy szarvasmarha társaságában Szécsény határában 2016. november 15-én. A madár rendszeresen tölti a hideg hónapokat az Ipoly-völgyben, felbukkanását először 2014 januárjában jelezték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Az egyesület munkatársai 2014 márciusában műholdas jeladóval látták el a madarat. MTI Fotó: Komka Péter

Fotó: /MTI Komka Péter

– A telelő fehér gólyák Afrikában gyakran táplálkoznak sáskafajokkal, ezért számos vidéken még a nevük is sáskamadár. A jeladóval ellátott madarak közül Eszténa, Jergus, Bátony, Gyöngyvirág és Veca Csád és Szudán határvidékén kóborol. Valószínűleg a sáskajárás miatt kialakuló táplálékbőség állította meg őket is vándorútjukon, hiszen más években ez idő tájt már délebbre húzódtak mondta a szakember.

Papp Ferenc elmondta azt is, hogy a Január nevű fehér gólya már a negyedik hazai telelésére készül, a hideg hónapokat most is az Ipoly-völgyben, Szécsény környékén tölti. Megfigyelését már ez év novemberében is többen jelezték az MME-nek. A programkoordinátor hozzátette: a madár a leghidegebb időszakokban is tud táplálkozni, a korábbi évek tapasztalatai szerint havas időben egy marhakarám környékén vadászik a jószág által felzavart egerekre és pockokra. Szükség esetén a szakemberek készen állnak arra is, hogy etessék az áttelelő példányt.


Szécsény, 2016. november 15. A Január nevű fehér gólya (Ciconia ciconia) Szécsény határában 2016. november 15-én. A madár rendszeresen tölti a hideg hónapokat az Ipoly-völgyben, felbukkanását először 2014 januárjában jelezték a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Az egyesület munkatársai 2014 márciusában műholdas jeladóval látták el a madarat. MTI Fotó: Komka Péter

Fotó: MTI Komka Péter

A jeladóval ellátott madarak – a fehér gólyák mellett többnyire parlagi sasok, vándor- és kerecsensólymok, szalakóták – a www.satellitetracking.eu honlapon követhetőek nyomon.

Kapcsolódó Cikkek