EUR: 309,90 Ft
CHF: 267,31 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Egyéb

Kanadában bezárják a széntüzelésű erőműveket 2030-ra

Kanadában bezárják a széntüzelésű erőműveket 2030-ra, hogy minél gyorsabban csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be hétfőn Catherine McKenna környezetvédelmi miniszter.

Kanada tíz tartománya közül négyben működnek szénerőművek, ezek “felelnek” az észak-amerikai országban kibocsátott üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Bezárásuk egyenértékű azzal, mintha 1,3 millió autót vonnának ki a forgalomból.

A Justin Trudeau vezette liberális kanadai kormány új klímavédelmi tervében azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re a 2005-ös szinthez képest 80 százalékkal csökkentse a Föld légkörének felmelegedését okozó gázok kibocsátását.

Jelenleg a Kanadában megtermelt villamos energia mintegy 80 százalékát állítják elő megújuló energiaforrások segítségével. A célok között szerepel az is, hogy ezt az arányt 90 százalékra emeljék 2030-ra. A kormány szénadó bevezetését is fontolgatja.

Catherine McKenna környezetvédelmi miniszter rámutatott, hogy a széntüzelésű erőművek bezárásának felgyorsításával Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Dánia és Ausztria példáját követi.

A kanadai döntés ugyanakkor éles ellentétben áll az Egyesült Államok elnökévé megválasztott Donald Trump azon ígéretével, hogy újraéleszti az amerikai szénipart.

Kapcsolódó Cikkek