EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,62 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Székesfehérvár

Kanadában járt a megyei kórház énekkara

A Kanadai Magyar Kulturális Egyesület meghívására több alkalommal is Torontóban lépett fel a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház énekkara.

A dalos kedvű egészségügyi dolgozók az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepségen léptek fel, majd karnagyuk, Tóka Szabolcs orgonaművész koncertet adott a Torontói Belvárosi Baptista Templomban. Minderről november 21-én színes beszámolóval szolgáltak a gyógyítók.


A megyei kórház kórusát 1999-ben alapították. Tagjai között orvosok, asszisztensek, betegápolók s más szakemberek is vannak. A 30 fős énekkar rendszeresen szerepel egészségügyi, jótékonysági programokon. Sokfelé jártak, de most jutottak el legmesszebbre. – A hivatalos meghívásban két dolgot kértek tőlünk. Az egyik kérésben egy gyönyörű szép mondatot fogalmaztak meg, mely így szólt: „hozzuk el az óhaza üzenetét a dalok szárnyán”. Ez teljes mértékben megvalósult, mert nagyon sok szembe csaltunk könnyeket vagy együtt könnyeztünk. A másik kérés az volt, hogy szövődjenek barátságok a kinti túra keretében. Szerencsére ez is megtörtént, hiszen minden este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk – mesélte Juhász Árpádné kórustitkár.

Toronto Városháza_4

fotó:kormany.hu

 

Tóka Szabolcs arról számolt be, hogy a kilenc koncert és az orgonahangverseny is gyógyító hatással volt a kinti magyarságra. A dalos „küldöttség” tagjai több magyar házat is meglátogattak Ontario tartományban, több olyan közösség előtt is felléptek, amelynek tagjai ’56-ban vagy utána vándoroltak ki Kanadába. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára október 16-án a Niagara Falls-i Árpád Hallban emlékeztek.


Október 22-én a Torontói Magyar Házban részt vettek azon a díszvacsorán is, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendeztek, és ahol Varga Mihály magyar gazdasági miniszter és Szabó Stefánia főkonzul emléklapot adott át több ’56-osnak. Nem maradhattak el az október 23-ai zászlófelvonásról a Torontói Városháza előtt sem, s részt vettek a Budapest Parkban szervezett koszorúzáson is. A kanadai program megvalósulását az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság és a székesfehérvári önkormányzat támogatta – hangzott el a Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Róth Péter alpolgármester és Csernavölgyi István kórházigazgató részvételével megtartott sajtótájékoztatón. 

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.