EUR: 309,71 Ft
CHF: 267,41 Ft
2017. szeptember 25., hétfő
Eufrozina, Kende

Egyéb Székesfehérvár

Kanadában járt a megyei kórház énekkara

A Kanadai Magyar Kulturális Egyesület meghívására több alkalommal is Torontóban lépett fel a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház énekkara.

A dalos kedvű egészségügyi dolgozók az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepségen léptek fel, majd karnagyuk, Tóka Szabolcs orgonaművész koncertet adott a Torontói Belvárosi Baptista Templomban. Minderről november 21-én színes beszámolóval szolgáltak a gyógyítók.

A megyei kórház kórusát 1999-ben alapították. Tagjai között orvosok, asszisztensek, betegápolók s más szakemberek is vannak. A 30 fős énekkar rendszeresen szerepel egészségügyi, jótékonysági programokon. Sokfelé jártak, de most jutottak el legmesszebbre. – A hivatalos meghívásban két dolgot kértek tőlünk. Az egyik kérésben egy gyönyörű szép mondatot fogalmaztak meg, mely így szólt: „hozzuk el az óhaza üzenetét a dalok szárnyán”. Ez teljes mértékben megvalósult, mert nagyon sok szembe csaltunk könnyeket vagy együtt könnyeztünk. A másik kérés az volt, hogy szövődjenek barátságok a kinti túra keretében. Szerencsére ez is megtörtént, hiszen minden este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk – mesélte Juhász Árpádné kórustitkár.

Toronto Városháza_4

fotó:kormany.hu

 

Tóka Szabolcs arról számolt be, hogy a kilenc koncert és az orgonahangverseny is gyógyító hatással volt a kinti magyarságra. A dalos „küldöttség” tagjai több magyar házat is meglátogattak Ontario tartományban, több olyan közösség előtt is felléptek, amelynek tagjai ’56-ban vagy utána vándoroltak ki Kanadába. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára október 16-án a Niagara Falls-i Árpád Hallban emlékeztek.

Október 22-én a Torontói Magyar Házban részt vettek azon a díszvacsorán is, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendeztek, és ahol Varga Mihály magyar gazdasági miniszter és Szabó Stefánia főkonzul emléklapot adott át több ’56-osnak. Nem maradhattak el az október 23-ai zászlófelvonásról a Torontói Városháza előtt sem, s részt vettek a Budapest Parkban szervezett koszorúzáson is. A kanadai program megvalósulását az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság és a székesfehérvári önkormányzat támogatta – hangzott el a Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Róth Péter alpolgármester és Csernavölgyi István kórházigazgató részvételével megtartott sajtótájékoztatón. 

Kapcsolódó Cikkek