2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Székesfehérvár

Kanadában járt a megyei kórház énekkara

A Kanadai Magyar Kulturális Egyesület meghívására több alkalommal is Torontóban lépett fel a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház énekkara.

A dalos kedvű egészségügyi dolgozók az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett ünnepségen léptek fel, majd karnagyuk, Tóka Szabolcs orgonaművész koncertet adott a Torontói Belvárosi Baptista Templomban. Minderről november 21-én színes beszámolóval szolgáltak a gyógyítók.


A megyei kórház kórusát 1999-ben alapították. Tagjai között orvosok, asszisztensek, betegápolók s más szakemberek is vannak. A 30 fős énekkar rendszeresen szerepel egészségügyi, jótékonysági programokon. Sokfelé jártak, de most jutottak el legmesszebbre. – A hivatalos meghívásban két dolgot kértek tőlünk. Az egyik kérésben egy gyönyörű szép mondatot fogalmaztak meg, mely így szólt: „hozzuk el az óhaza üzenetét a dalok szárnyán”. Ez teljes mértékben megvalósult, mert nagyon sok szembe csaltunk könnyeket vagy együtt könnyeztünk. A másik kérés az volt, hogy szövődjenek barátságok a kinti túra keretében. Szerencsére ez is megtörtént, hiszen minden este nagyon kedves fogadtatásban volt részünk – mesélte Juhász Árpádné kórustitkár.

Toronto Városháza_4

fotó:kormany.hu

 

Tóka Szabolcs arról számolt be, hogy a kilenc koncert és az orgonahangverseny is gyógyító hatással volt a kinti magyarságra. A dalos „küldöttség” tagjai több magyar házat is meglátogattak Ontario tartományban, több olyan közösség előtt is felléptek, amelynek tagjai ’56-ban vagy utána vándoroltak ki Kanadába. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára október 16-án a Niagara Falls-i Árpád Hallban emlékeztek.


Október 22-én a Torontói Magyar Házban részt vettek azon a díszvacsorán is, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendeztek, és ahol Varga Mihály magyar gazdasági miniszter és Szabó Stefánia főkonzul emléklapot adott át több ’56-osnak. Nem maradhattak el az október 23-ai zászlófelvonásról a Torontói Városháza előtt sem, s részt vettek a Budapest Parkban szervezett koszorúzáson is. A kanadai program megvalósulását az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság és a székesfehérvári önkormányzat támogatta – hangzott el a Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Róth Péter alpolgármester és Csernavölgyi István kórházigazgató részvételével megtartott sajtótájékoztatón. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.