EUR: 310,24 Ft
CHF: 258,68 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Hódmezővásárhely

Kényszerből igazolt át a fiatal taekwondós

Berei Béla kiemelkedő taekwondós átigazolni kényszerül az őt kinevelő, éveken át támogató egyesülettől, a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE-től. Lassan több éve húzódik egy igen nagy probléma a Magyar Taekwondo Szövetség és a hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület között. Ez mára odáig fajult, hogy a nyilvánosságnak is értesülnie kell a kialakult helyzetről, melyben egy ifjú tehetséget, egy olimpiai reménységet próbál a szövetség ellehetetleníteni.

Július elején fegyelmi eljárást indított a Magyar Taekwondo Szövetség a Hapkido KHSE ellen. Az első fokú határozat szerint a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE-t hat hónapra a szövetség kizárta tagjai közül. A határozat több jogi előírásba ütközik, az egyesület kitiltása így jogellenes, vagyis sportolóik is – az elmúlt évekhez hasonlóan – bármikor nevezhetnek, indulhatnak hazai és külföldi versenyeken.


Berei Béla, a magyar válogatott junior korosztályának legjobb fiú versenyzőjeként nem vehet részt a világbajnokságon - köszönhetően az átigazolási procedúrának.

Berei Béla, a magyar válogatott junior korosztályának legjobb fiú versenyzőjeként nem vehet részt a világbajnokságon

 

A Hapkido KHSE tagja, a 15 éves Berei Béla, a magyar taekwondo kadet korosztályának legeredményesebb sportolója az elnökség ajánlásával az év sportolója, kadet Európa-bajnok, nemzetközi versenyek nyertese, ötszörös kadet, egyszeres ifjúsági magyar bajnok, Gerevich Aladár sportösztöndíjas. Tagja volt a 2018-as ifjúsági olimpiára készülő keretnek, csak az elmúlt két évben 15 versenyen szerepelt sikeresen, ebből 13 alkalommal a szövetségi válogatott színeiben.

Béla válogatottkeret-tagsága azonban váratlanul megszűnt, amiről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott az egyesület a szövetségtől. A MTKDSZ elnöke Béla édesapját tájékoztatta, hogy fiának innentől kezdve nem ajánlott látogatnia a válogatott edzéseit, nem versenyezhet hat hónapig, és másik egyesülethez sem igazolhat. Majd jött az újabb tájékoztatás a szövetségtől, miszerint elnökségi határozatban engedélyezték az átigazolást, sőt, az átigazolás megtörténtét szabta feltételül a további akadály nélküli versenyezéshez.


Béla minden nap lelkiismeretesen edz, gyermekkorának, szabadidejének nagyobbik részét a taekwondónak áldozta, áldozza.

Béla minden nap lelkiismeretesen edz, gyermekkorának, szabadidejét a taekwondónak áldozza.

 

Október végétől ennek nyomására Berei Béla a budapesti UTE igazolt versenyzője lett. A Máté Taekwondo és Hapkido KHSE, belátva azt, hogy egy ilyen fiatal sportoló fejlődését nem akadályozhatja, nehéz szívvel, de átadta versenyzőjét az egyébként nagyon korrektül és segítőkészen eljáró UTE-nek. Mire azonban ez az egész procedúra lezajlott, Bélát már nem nevezték be a világbajnokságra, kihagyták a felkészítő edzőtáborból is, pedig a magyar válogatott junior korosztályának legjobb fiú versenyzőjéről van szó.

Szomorúan áll az egyesület a történtek előtt, bíznak abban, hogy az eset nem marad következmények nélkül, és az utóbbi években tapasztalt hátráltatást felváltja a fejlődés és a közös munka. Béla esete nem egyedülálló, a kizárás rengeteg gyermeket sújt, akik ártatlanul szenvedik el az ilyen a szankciókat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.