2018. január 22., hétfő
Artúr, Vince

Egyéb Hódmezővásárhely

Kényszerből igazolt át a fiatal taekwondós

Berei Béla kiemelkedő taekwondós átigazolni kényszerül az őt kinevelő, éveken át támogató egyesülettől, a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE-től. Lassan több éve húzódik egy igen nagy probléma a Magyar Taekwondo Szövetség és a hódmezővásárhelyi Máté Taekwondo és Hapkido Közhasznú Sportegyesület között. Ez mára odáig fajult, hogy a nyilvánosságnak is értesülnie kell a kialakult helyzetről, melyben egy ifjú tehetséget, egy olimpiai reménységet próbál a szövetség ellehetetleníteni.

Július elején fegyelmi eljárást indított a Magyar Taekwondo Szövetség a Hapkido KHSE ellen. Az első fokú határozat szerint a Máté Taekwondo és Hapkido KHSE-t hat hónapra a szövetség kizárta tagjai közül. A határozat több jogi előírásba ütközik, az egyesület kitiltása így jogellenes, vagyis sportolóik is – az elmúlt évekhez hasonlóan – bármikor nevezhetnek, indulhatnak hazai és külföldi versenyeken.


Berei Béla, a magyar válogatott junior korosztályának legjobb fiú versenyzőjeként nem vehet részt a világbajnokságon - köszönhetően az átigazolási procedúrának.

Berei Béla, a magyar válogatott junior korosztályának legjobb fiú versenyzőjeként nem vehet részt a világbajnokságon

 

A Hapkido KHSE tagja, a 15 éves Berei Béla, a magyar taekwondo kadet korosztályának legeredményesebb sportolója az elnökség ajánlásával az év sportolója, kadet Európa-bajnok, nemzetközi versenyek nyertese, ötszörös kadet, egyszeres ifjúsági magyar bajnok, Gerevich Aladár sportösztöndíjas. Tagja volt a 2018-as ifjúsági olimpiára készülő keretnek, csak az elmúlt két évben 15 versenyen szerepelt sikeresen, ebből 13 alkalommal a szövetségi válogatott színeiben.

Béla válogatottkeret-tagsága azonban váratlanul megszűnt, amiről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott az egyesület a szövetségtől. A MTKDSZ elnöke Béla édesapját tájékoztatta, hogy fiának innentől kezdve nem ajánlott látogatnia a válogatott edzéseit, nem versenyezhet hat hónapig, és másik egyesülethez sem igazolhat. Majd jött az újabb tájékoztatás a szövetségtől, miszerint elnökségi határozatban engedélyezték az átigazolást, sőt, az átigazolás megtörténtét szabta feltételül a további akadály nélküli versenyezéshez.


Béla minden nap lelkiismeretesen edz, gyermekkorának, szabadidejének nagyobbik részét a taekwondónak áldozta, áldozza.

Béla minden nap lelkiismeretesen edz, gyermekkorának, szabadidejét a taekwondónak áldozza.

 

Október végétől ennek nyomására Berei Béla a budapesti UTE igazolt versenyzője lett. A Máté Taekwondo és Hapkido KHSE, belátva azt, hogy egy ilyen fiatal sportoló fejlődését nem akadályozhatja, nehéz szívvel, de átadta versenyzőjét az egyébként nagyon korrektül és segítőkészen eljáró UTE-nek. Mire azonban ez az egész procedúra lezajlott, Bélát már nem nevezték be a világbajnokságra, kihagyták a felkészítő edzőtáborból is, pedig a magyar válogatott junior korosztályának legjobb fiú versenyzőjéről van szó.

Szomorúan áll az egyesület a történtek előtt, bíznak abban, hogy az eset nem marad következmények nélkül, és az utóbbi években tapasztalt hátráltatást felváltja a fejlődés és a közös munka. Béla esete nem egyedülálló, a kizárás rengeteg gyermeket sújt, akik ártatlanul szenvedik el az ilyen a szankciókat.

Kapcsolódó Cikkek