EUR: 323,02 Ft
CHF: 279,65 Ft
2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Székesfehérvár

Kerékpáros angyalok járják a megyét

Mezőszentgyörgy alig harminc kilométer Székesfehérvártól, biciklivel talán kicsit kevesebb. Gyakorlott kerékpárosnak meg se kottyan, kivéve ha segélycsomagokkal megrakodva indul neki – márpedig a Fehérvári Bike Maffia (FBM) tagjai erre készülnek.

A szeptemberben alakult civil szervezet jelenleg egy olyan hátrányos helyzetű családnak szervez gyűjtést, amelynek el kellett jönnie albérletéből, s most egy olyan házban él, amit gondozásba kaptak meg. – A fiatalok három gyermeket nevelnek. A pici 2016. július 26-án született, a két nagyobbik oviba jár. Nagyon szerény körülmények között élnek és minden apró segítségnek örülnek – fogalmazott Baki György, az egyik alapító aktivista.


14324385_1667855210196747_2797567870666768633_o

A bicajosok segíteni gurulnak Fotó: A szerző és az FBM Facebook oldala

– A Fehérvár Bike Maffia a nyár végén alakult ugyan, de tagjai már februárban szerveztek jótékonysági túrákat; meglátogatták a hátrányos helyzetű családokat és tartós élelmiszert vittek nekik. A csapat végül rátalált a Budapest Bike Maffiára, és ehhez a „családhoz” csatlakozva megalapították a Fehérvár Bike Maffiát – mondta egy másik szervező, Rillyana Fox.

– Szeretnénk továbbra is megmutatni, hogy komoly háttér nélkül is tudunk segíteni rászoruló személyeken! – fogalmaznak közösségi oldalukon.


A Bike Maffia hálózat Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hoztak létre 2011 karácsonyán, azóta egyre nagyobb célokat tűznek ki maguk elé. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon segítenek az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezek kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére, de tagjai gyakran meglepik a hajléktalanokat azzal, hogy némi étel társaságában meglátogatják őket és közösen piknikeznek – elvégre nem csupán étellel az ember, hanem szóval is, az utcán élők társas kapcsolatai pedig alaposan megkoptak. Az országban Budapest, Pécs, Debrecen és Szeged után most már Fehérváron is látni őket.

Bár a fehérváriak speciális kezdeményezése, a Jótékonysági Kerékpár Túrák nevű akció szabadidős programnak se rossz, akkor, amikor a rászoruló családoknak 30-35 kilométeres távokon kirándulásokkal egybekötve viszik el az adományokat, a fő cél az, hogy olyan közösség jöjjön létre, mely szociálisan érzékeny, tenni vágyó – kortól, nemtől és hovatartozástól függetlenül. Ezenkívül azt is szeretnék megmutatni, hogy kerékpározni mindig, minden körülmény között lehetséges.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.