EUR: 324,61 Ft
CHF: 281,76 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Egyéb Győr

Két bébi is született az állatkertben

A melegebb őszi napokban két kis jövevény is született a győri Xantus állatkertben: a Dél-Amerika-kifutóban lámacsikó, az Afrika-kifutóban pedig egy kis fakó lóantilop látta meg a napvilágot.

Az Andok magasan fekvő vidékein a háziállatként tartott lámáknak minden porcikájukat hasznosítják. Bőrükből használati tárgyakat készítenek, szőrükből szőnyeget fonnak, húsukat megeszik, zsírjukból faggyút nyernek, sőt még a trágyájukat is hasznosítják tüzelőként. A lámakanca évente csak egy alkalommal ellik, ugyanis a vemhességi ideje 11 hónap. Az újszülött láma súlya körülbelül 10 kilogramm, és egy órával születése után már képes szaladni. Az anyja négy hónapig szoptatja. A lámák különlegessége, hogy a lenőtt nyelvük miatt az anya nem tudja nyalogatni a kicsit, ehelyett az orrát dugja hozzá és csendesen mormog neki.


A kis láma a hamar a látogatók kedvence lehet Fotó: Xantus Állatkert

A kis láma a hamar a látogatók kedvence lehet
Fotó: Xantus Állatkert

A fakó lóantilop a világ második legtermetesebb antilopfaja, ezért nincs sok félnivalója a ragadozóktól, így nem túlzottan félénk állat; nemcsak társai ellen hajlandó a szarvait használni, hanem az esetleges ragadozókat is kész elűzni velük. A vemhességük nagyjából kilenc hónapig tart, az anyák az egyetlen borjúnak a csordától távol adnak életet. A kis fakó lóantilopok a magas fűben rejtőznek 4-5 héten keresztül, anyjuk pedig rendszeresen visszatér hozzájuk, hogy táplálja őket. Ezt követően a már megerősödött borjak csatlakoznak a csorda hasonló korú tagjaihoz.

A kis antilopcsikó az ősz egyik új jövevénye Fotó: Xantus Állatkert

A kis antilopcsikó az ősz egyik új jövevénye
Fotó: Xantus Állatkert

Az állatkert télen is minden érdeklődőt szeretettel vár, s bár az állatbemutatók szünetelnek, sok-sok érdekes élményben lehet részük a kilátogatóknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.