2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Győr

Két bébi is született az állatkertben

A melegebb őszi napokban két kis jövevény is született a győri Xantus állatkertben: a Dél-Amerika-kifutóban lámacsikó, az Afrika-kifutóban pedig egy kis fakó lóantilop látta meg a napvilágot.

Az Andok magasan fekvő vidékein a háziállatként tartott lámáknak minden porcikájukat hasznosítják. Bőrükből használati tárgyakat készítenek, szőrükből szőnyeget fonnak, húsukat megeszik, zsírjukból faggyút nyernek, sőt még a trágyájukat is hasznosítják tüzelőként. A lámakanca évente csak egy alkalommal ellik, ugyanis a vemhességi ideje 11 hónap. Az újszülött láma súlya körülbelül 10 kilogramm, és egy órával születése után már képes szaladni. Az anyja négy hónapig szoptatja. A lámák különlegessége, hogy a lenőtt nyelvük miatt az anya nem tudja nyalogatni a kicsit, ehelyett az orrát dugja hozzá és csendesen mormog neki.


A kis láma a hamar a látogatók kedvence lehet Fotó: Xantus Állatkert

A kis láma a hamar a látogatók kedvence lehet
Fotó: Xantus Állatkert

A fakó lóantilop a világ második legtermetesebb antilopfaja, ezért nincs sok félnivalója a ragadozóktól, így nem túlzottan félénk állat; nemcsak társai ellen hajlandó a szarvait használni, hanem az esetleges ragadozókat is kész elűzni velük. A vemhességük nagyjából kilenc hónapig tart, az anyák az egyetlen borjúnak a csordától távol adnak életet. A kis fakó lóantilopok a magas fűben rejtőznek 4-5 héten keresztül, anyjuk pedig rendszeresen visszatér hozzájuk, hogy táplálja őket. Ezt követően a már megerősödött borjak csatlakoznak a csorda hasonló korú tagjaihoz.

A kis antilopcsikó az ősz egyik új jövevénye Fotó: Xantus Állatkert

A kis antilopcsikó az ősz egyik új jövevénye
Fotó: Xantus Állatkert

Az állatkert télen is minden érdeklődőt szeretettel vár, s bár az állatbemutatók szünetelnek, sok-sok érdekes élményben lehet részük a kilátogatóknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.