EUR: 311,01 Ft
CHF: 287,85 Ft
2017. április 24., hétfő
György

Egyéb Győr

Két bébi is született az állatkertben

A melegebb őszi napokban két kis jövevény is született a győri Xantus állatkertben: a Dél-Amerika-kifutóban lámacsikó, az Afrika-kifutóban pedig egy kis fakó lóantilop látta meg a napvilágot.

Az Andok magasan fekvő vidékein a háziállatként tartott lámáknak minden porcikájukat hasznosítják. Bőrükből használati tárgyakat készítenek, szőrükből szőnyeget fonnak, húsukat megeszik, zsírjukból faggyút nyernek, sőt még a trágyájukat is hasznosítják tüzelőként. A lámakanca évente csak egy alkalommal ellik, ugyanis a vemhességi ideje 11 hónap. Az újszülött láma súlya körülbelül 10 kilogramm, és egy órával születése után már képes szaladni. Az anyja négy hónapig szoptatja. A lámák különlegessége, hogy a lenőtt nyelvük miatt az anya nem tudja nyalogatni a kicsit, ehelyett az orrát dugja hozzá és csendesen mormog neki.

A kis láma a hamar a látogatók kedvence lehet Fotó: Xantus Állatkert

A kis láma a hamar a látogatók kedvence lehet
Fotó: Xantus Állatkert

A fakó lóantilop a világ második legtermetesebb antilopfaja, ezért nincs sok félnivalója a ragadozóktól, így nem túlzottan félénk állat; nemcsak társai ellen hajlandó a szarvait használni, hanem az esetleges ragadozókat is kész elűzni velük. A vemhességük nagyjából kilenc hónapig tart, az anyák az egyetlen borjúnak a csordától távol adnak életet. A kis fakó lóantilopok a magas fűben rejtőznek 4-5 héten keresztül, anyjuk pedig rendszeresen visszatér hozzájuk, hogy táplálja őket. Ezt követően a már megerősödött borjak csatlakoznak a csorda hasonló korú tagjaihoz.

A kis antilopcsikó az ősz egyik új jövevénye Fotó: Xantus Állatkert

A kis antilopcsikó az ősz egyik új jövevénye
Fotó: Xantus Állatkert

Az állatkert télen is minden érdeklődőt szeretettel vár, s bár az állatbemutatók szünetelnek, sok-sok érdekes élményben lehet részük a kilátogatóknak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Nyolcvanhat évesen elhunyt Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió.

 • Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  A kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhetően mind a gyógyszerkasszában, mind a betegek gyógyszerkiadásaiban pozitív volt a változás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

 • Topon a kerületi diákok

  Topon a kerületi diákok

  A kompetenciamérés alapján a 277 budapesti intézmény közül az első 15 között végzett a Vörösmarty és a Gloriett iskola.