EUR: 313,08 Ft
CHF: 267,32 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Életmód

Kevesebb a bacilus a mozgólépcsőkorlátokon

Egyedülálló hazai fejlesztés segítségével közel 90 százalékkal csökkent a vírusok és baktériumok száma a mozgólépcsőkorlátokon.

Az őszi-téli időszakban megnő a légúti megbetegedések száma, ilyenkor különösen fontossá válik, hogy megelőzzük a baktériumok, vírusok megtelepedését olyan felületeken, melyeket tömegek érintenek meg. Egy magyar tulajdonú cég rendszere forradalmi változást hozhat világszerte a nagy forgalmú terek, tömegközlekedési járművek higiéniai körülményeiben.

Egy nemzetközi kutatásokra épülő, de hazai fejlesztésű bevonatrendszer természetbarát módon fejti ki hatását, alapanyaga élelmiszer-adalékanyagként is nyilvántartott természetes fémoxid, amely megtalálható többek között rágógumikban, fogkrémekben és egyéb, naponta használatos termékekben is.

mozgólépcső

A bevonattal kezelt korláton nem szaporodnak el a vírusok és a baktériumok

Míg korábban a lehető legnagyobb gondosság mellett is lehetetlen volt megakadályozni, hogy egy beteg utas által érintett felület fertőzésveszélyt jelentsen a következő utasra, addig ez mára a Resysten WhiteTitanTM védőbevonatnak köszönhetően realitássá vált. A BKV Zrt.  kísérleti jelleggel alkalmazza az M2 és M4 metróvonalak mozgólépcsőkorlátjain a bevonatot. A teszteredmények tükrében a bevonatrendszer használatát  kiterjeszti az M3 metróvonalon üzemelő mozgólépcsők gumikorlátjaira is. Ha a felületet a Resysten megoldásával is kezelik a szokásos tisztítás mellett, a szabad szemmel láthatatlan fotokatalitikus bevonat mindaddig aktívan véd a vírusok és baktériumok elszaporodása ellen, ameddig a felületet fény éri.

– A fotokatalízis mechanizmusát a fotoszintéziséhez hasonlóan a fény energiája indítja be és tartja fenn – magyarázta Lehoczky Péter, a Resysten Hungary Kft. ügyvezetője. – A hatás eléréséhez normál látási viszonyokat biztosító mesterséges fényforrások is elegendőek, így alkalmazható a rendszer többek között a metró területén is. Akár egy évig is kifejtheti hatását, de bármikor megújítható.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Mesterséges zajuk lesz az elektromos autóknak

  Úgy tűnik, nem lesz soha csendes a közlekedés, ugyanis a szinte teljesen zajtalan elektromos és hibrid autók veszélyesek. Bár az elektromos járművekkel jelentősen csökkenne a zajterhelés, számos tanulmány szerint a csendes autók különösen balesetveszélyesek a halláskárosodással élő, valamint a vak és a gyengén látó gyalogosok számára.

 • A férfi szakácsok híresebbek

  A férfi szakácsok híresebbek

  A főzés tradicionálisan női feladat, mégis miért több a híres férfi séf és tévés szakács? A Scripps Networks Interactive (SNI), a Magyarországon is látható Food Network tévécsatorna anyavállalata Argentínában, Brazíliában, Kínában, Olaszországban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Dél-Koreában és az Egyesült Királyságban összesen négyezer-kettőszáz 25–54 év közötti nő körében végzett felmérést 2017 decemberében.

 • Állásinterjú után

  Állásinterjú után

  Mi van akkor, ha állásinterjú után semmilyen visszajelzést nem kapunk? Ennek legtöbbször prózai oka van: olyan a vállalati kultúra, hogy a visszajelzés nem élvez elsőbbséget, pedig az a cégek szempontjából is fontos lenne, hiszen a munkáltatói brandbe beletartozik, hogy milyen képet mutatnak magukról.