EUR: 302,60 Ft
CHF: 266,01 Ft
2017. augusztus 24., csütörtök
Bertalan

Egyéb Hódmezővásárhely

Különleges fonóház Vásárhelyen

A Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület célkitűzése az értékteremtés mellett a hagyományőrzés. Ezért a Dél-Alföldi Teleházak Regionális Közhasznú Egyesületével összefogva november 5-én fonódélutánt rendeztek.

Ezen a délutánon a rokkával való fonás rejtelmeibe igyekezték bevezetni az érdeklődő felnőtteket és gyerekeket. A rokka lábbal hajtott, kézi fonáshoz használt eszköz, amelyet most testközelből is megismerhettek a program résztvevői.

Gyerekek és felnőttek ismerkedhettek meg a fonás rejtelmeivel.

Gyerekek és felnőttek ismerkedhettek meg a fonás rejtelmeivel.

A Teleház Egyesület a vidékfejlesztés során sokat találkozott a kistelepülésen élőkkel, amikor is felmerült az önfenntartó élet továbbfejlesztése iránti igény. Többen érdeklődtek arról, hogy a saját maguk által tenyésztett juh gyapjának milyen felhasználási módjai lehetnek. Úgy döntöttek, ezt sokakkal meg kell ismertetni, és ez hívta életre a vásárhelyi fonóházat is.

Népi táncos bemutató is volt a rendezvényen.

Népi táncos bemutató is volt a rendezvényen.

Ilyen fonóházra még nem volt példa Vásárhelyen, ezért is volt különleges ez az alkalom. Abból a szempontból ugyancsak érdekes volt, hogy részese volt az eseménynek egy igazi angóranyúl is, akinek szép, sűrű szőréből puha pulóvereket lehet készíteni. A nap folyamán citeradallamok és fonónóták hangzottak el, és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ arany minősítésű Bóbita és Kiscsillag néptánccsoportja is fellépett, amelyek tagjai a fonást is kipróbálták.

Egy angóra nyúl is részt vett az eseményen.

Egy angóra nyúl is részt vett az eseményen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bezárta kapuit a művésztelep

  Bezárta kapuit a művésztelep

  Több mint negyed évszázados állandóság jellemzi az idén 26. alkalommal megrendezett GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepet.

 • Feltörekvő fakó

  Feltörekvő fakó

  Az első számú csapat mellett a második együttes, a “fakó” is említésre méltó teljesítményt nyújt a DUE DSE asztalitenisz egyesületében.

 • Elkezdődött az idei fesztivál!

  Elkezdődött az idei fesztivál!

  Augusztus 19-én este megkezdődött Kecskemét legnagyobb múlttal rendelkező, egyben legrangosabb fesztiválja, a Hírös Hét Fesztivál. Az 1934-ben alapított fesztivál idei mottója: „Hagyománytisztelet és modern szellemiség”.