EUR: 322,85 Ft
CHF: 275,90 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Kecskemét

Madárinfluenza Kecskemét közelében

Hétfőn újabb három településen jelent meg a madárinfluenza, amelynek következtében kacsák tízezreit kellett elpusztítani. A Kecskeméthez közeli Bugacon is kimutatták a H5N8 vírustörzset.

Bugacon és Kisszálláson egy-egy, Kelebián négy gazdaságban mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét. A bugaci telepről már az összes kacsát elszállították és elpusztították. A beteg állatokat először túlaltatják, majd hőkezeléssel semmisítik meg egy erre kijelölt helyen. Három kilométeres körzetben védő-, míg egy tíz kilométer sugarú körben megfigyelési körzetet is kijelöltek. A megye egész területén elrendelték a baromfik zártan tartását.


Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenzával fertőzött kacsákat szállítanak el egy állattartó telepről Kelebia határában 2016. november 15-én. Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Madárinfluenzával fertőzött kacsákat szállítanak el egy állattartó telepről Kelebia határában
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A déli határ közelében már 2006-ban is megjelent a madárinfluenza, akkor az emberre is veszélyes H5N1 típus. A gazdák néhány év után újrakezdték a kacsatenyésztést, abban a reményben, hogy a betegség nem üti fel újra a fejét. Többen hitelt, illetve uniós támogatást is kaptak az újrakezdéshez. Most azonban egyre többen mondják közülük, hogy végleg befejezik a baromfitartást.

Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenza-fertőzés veszélyére figyelmeztető tábla egy állattartó telep közelében Kelebia határában 2016. november 15-én. Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Madárinfluenza-fertőzés veszélyére figyelmeztető tábla
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.