2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb Kecskemét

Madárinfluenza Kecskemét közelében

Hétfőn újabb három településen jelent meg a madárinfluenza, amelynek következtében kacsák tízezreit kellett elpusztítani. A Kecskeméthez közeli Bugacon is kimutatták a H5N8 vírustörzset.

Bugacon és Kisszálláson egy-egy, Kelebián négy gazdaságban mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét. A bugaci telepről már az összes kacsát elszállították és elpusztították. A beteg állatokat először túlaltatják, majd hőkezeléssel semmisítik meg egy erre kijelölt helyen. Három kilométeres körzetben védő-, míg egy tíz kilométer sugarú körben megfigyelési körzetet is kijelöltek. A megye egész területén elrendelték a baromfik zártan tartását.


Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenzával fertőzött kacsákat szállítanak el egy állattartó telepről Kelebia határában 2016. november 15-én. Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Madárinfluenzával fertőzött kacsákat szállítanak el egy állattartó telepről Kelebia határában
MTI Fotó: Ujvári Sándor

A déli határ közelében már 2006-ban is megjelent a madárinfluenza, akkor az emberre is veszélyes H5N1 típus. A gazdák néhány év után újrakezdték a kacsatenyésztést, abban a reményben, hogy a betegség nem üti fel újra a fejét. Többen hitelt, illetve uniós támogatást is kaptak az újrakezdéshez. Most azonban egyre többen mondják közülük, hogy végleg befejezik a baromfitartást.

Kelebia, 2016. november 15. Madárinfluenza-fertőzés veszélyére figyelmeztető tábla egy állattartó telep közelében Kelebia határában 2016. november 15-én. Újabb madárinfluenza megbetegedéseket találtak három magyarországi településen, a vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma a Bács-Kiskun megyei Bugac, Kisszállás, és Kelebia településeken. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Madárinfluenza-fertőzés veszélyére figyelmeztető tábla
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.