EUR: 308,60 Ft
CHF: 267,53 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Belföld

Magyar rövidfilmek jelentkezését is várja a bécsi Let’s Cee fesztivál

Fiatal magyar filmesek alkotásait is várja a Let’s Cee Filmfesztivál rövidfilm programja. A mustrát március 21. és 27. között rendezik meg Bécsben – közölték az szervezők az MTI-vel.

A Kelet-Közép-Európa és a Kaukázus országaiból származó, valamint török és osztrák, legfeljebb 35 éves alkotók pályamunkáikat január 8-ig küldhetik el a rendezőknek. A rövidfilm versenyre 30 percet meg nem haladó alkotásokkal lehet nevezni. A rövidfilmes szekcióba versenyen kívül korhatár és ország megkötés nélkül is lehet jelentkezni, ezek az alkotások a fesztivál közönségdíját szintén elnyerhetik.

A rövidfilmes program idei témája az átalakuló világ. Az egyre mélyülő pénzügyi válság, a klímaváltozás, a migráció kérdése, a jobboldali populista irányzatok erősödése, az Európai Unió alapjait megrengető Brexit, a túlnépesedés problémája, a nemzetközi terrorizmus – mind-mind aggodalomra adhatnak okot. A változás arra kényszeríti az egyéneket, hogy kilépjenek a komfortzónáikból, ez pedig ijesztő is lehet. Ugyanakkor a változások fontos lehetőségeket is hordozhatnak – olvasható a közleményben.

A beküldött rövidfilmek közül az Ausztriában élő neves filmrendezők, az iráni származású Arash T. Riahi és Arman T. Riahi elnökletével egy szakmai tanácsadó testület választja ki a legjobb filmeket a régióból. A tíz legjobb alkotás bekerül a rövidfilmek versenyébe, további tíz filmet versenyen kívül mutatnak be.

A nemzetközi zsűri március 25-én a bécsi Uránia Moziban hirdeti ki a nyertes rövidfilmet, amelynek alkotói a fesztivált jelképező Uránia szobor mellett 1500 euró (mintegy 460 ezer forint) pénzjutalomban is részesülnek. Minden bemutatott rövidfilm elnyerheti a fesztivál közönségdíját is, amely szintén 1500 euróval jár. A rövidfilmes versenyprogram 10 résztvevőjének alkotói meghívást kapnak az újonnan induló Let’s Cee Talent Academy képzéseire is, amelyeken sikeres és neves rendezőkkel, producerekkel, színészekkel találkozhatnak – áll a közleményben.

A 2012-ben alapított Let’s Cee Filmfesztivál internetes oldala szerint (http://www.letsceefilmfestival.com/) a közép-kelet-európai térség legkiemelkedőbb filmes alkotásainak bemutatására jött létre. A rövidfilm verseny mellett külön szekcióban versenghetnek a régió legjobb játék- és dokumentumfilmjei is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csatát nyertünk Sorosék ellen

  Csatát nyertünk Sorosék ellen

  Csatát nyert a magyar kormány Brüsszelben: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elfogadta a magyar fellebbezését annak a két bangladesi menedékkérőnek az ügyében, akik miatt a testület korábbi elsőfokú ítéletében jogtalan fogvatartás címén fejenként 5,8 millió forintos kártérítést ítélt meg Magyarország ellen.

 • Nyomkövetőt kap M. Richárd

  Nyomkövetőt kap M. Richárd

  A Dózsa György úti baleset kapcsán meggyanúsított M. Richárd nyomkövetőt kap. A férfi már egy hónapja házi őrizetben van, és ez a döntés értelmében további három hónapig így is marad.

 • Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

  Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

  A kormány a gyermekvállalás ösztönzése érdekében kiemelten támogatja a kisgyermekes családok boldogulását. A gyarapodó bölcsődei, óvodai férőhelyek mellett korszerűsödött az oktatás, közel félmillió gyermek részesül ingyenes iskolai étkezésben, és aki még nem kapja ingyen a tankönyvet, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

 • Sajtkukac

  Sajtkukac

  Az esetek többségében gyermekre mondják, jobbára egy másfél-két éves örökmozgó, szülei ágyát tataminak tekintő, ott ide-oda vetődő, vagy éppenséggel a nyaraláson apja fejesugrását és annak kézmozdulatát elleső és a babzsákban gyakorló (persze a szülőket is erre „kényszerítő”) legénykére.