EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 25., vasárnap
Vilmos

Egyéb Miskolc

Magyarul szólnak Leonard Cohen dalai

A november 25-i, Best Of Leonard Cohen magyarul című előadásnak szomorú aktualitása lett. 82 évesen, utolsó lemezének kiadása után, november 7-én meghalt a popkultúra egyik legnagyobb hatású lírikusa.

Leonard Cohen

Leonard Cohen

Már várta a halált… Ahogy az idén elhunyt David Bowie Blackstar című dala búcsú volt, végrendelet, most az elhunyt Leonard Cohen gyönyörű elköszönése a You Want It Darker lett. I’m ready, my Lord, azaz készen állok, Uram – énekli Cohen. Az október 21-én megjelent You Want It Darker című lemez kilenc felvételének a producere Adam Cohen, a művész fia volt. A Művészetek Házában a kanadai énekes-dalszerző-költőre emlékezik pénteken a Müller Péter Sziámi and Friends vendégeikkel.

Müller Péter Sziámit az előadás előtti héten kérdeztük a műsorról.

– Nagyon régóta olvasom, hallgatom Cohen műveit, nagyon kevés hozzá fogható művészt tartok számon a popzenében. Előbb volt író, költő, utána lett dalszerző-énekes. Ő egy bohém mester volt – én így tekintek rá. Anno készült egy magyar nyelvű Cohen-lemez, amelyen sokan szerepeltünk egy-egy dallal, többek között Zorán, a Kispál és a Borz, Koncz Zsuzsa, Kern András, Gallai Péter és jómagam is. Az ott énekelt számot én fordítottam, A vendégek (The Guest) címet kapta. Azután később jött egy jótékonysági felkérés, ahol már a Cohen-műsorral léptünk föl a zenekarommal és sok vendéggel. Ezt követően sorra jöttek a felkérések erre a produkcióra, utoljára egy hete volt egy dupla előadásunk a Budapest Kongresszusi Központban – óriási sikert aratott. Időközben nekiláttam, és több dalát is lefordítottam, de szívesen használjuk a már emlegetett lemez jól sikerült magyar szövegeit is, amelyek többek között Bródy Jancsitól, Fábri Pétertől és Dusántól származnak.

Müller Péter és barátai - fotó: Lokál

Müller Péter és barátai – fotó: Lokál

Mint említettem, nagyon sok vendég fordult már meg ebben a műsorban. Miskolcra most három nagyszerű kollégánk érkezik velünk: Jávori Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője, aki hangfekvés, mentalitás és fizimiska tekintetében is leginkább köthető Cohenhez, továbbá Kováts Kriszta, aki komoly repertoárt énekelt Fábri fordításaiból, de most nem ezeket fogja előadni, hanem fordítottam neki egy új számot. Valamint hosszú szünet után tér vissza velünk a koncertszínpadra Görbe Nóra. Egy fontos információt még elárulok, a koncert hetében jelenik meg egy Cohen-interjúkötet, amelyet a fiammal és egy barátommal fordítottunk, abban lesznek dalszövegek is – mondta Müller Péter Sziámi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.