EUR: 324,38 Ft
CHF: 278,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Extra Pécs

Már a babákat is vizsgálnák a fogászok

A fogászok a nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is bevezetnék a babák szájának és apró tejfogainak vizsgálatát – hangzott el a fogszabályozással és gyermekfogászattal foglalkozó orvosok Pécsett tartott kongresszusán. Ezzel és a helyes szájápolással, valamint étrenddel ugyanis megelőzhető lenne a tizenévesek fogszuvasodása.

Magyarországon a tizenkét éves gyerekek körében nem ritka a három-négy lyukas fog, de ennél nagyobb probléma, hogy már kisebb korban is megjelennek a fogászati problémák – mondják a szakemberek.


– Mindennap érkezik a rendelőbe olyan kicsi gyermek, aki komoly fogászati betegséggel küszködik. Így nem ritka, hogy altatásban vagy esetleg kórházban kell kezelni őket – vázolta a helyzetet Szántó Ildikó, a Pécsi Tudományegyetem Gyermek- és Ifjúsági Fogászati Tanszékének vezetője.

Ez azért lehetséges, mert még mindig él az a meggyőződés, hogy a tejfogakat nem kell kezelni. Ez tévhit – teszi hozzá a pécsi orvos –, mivel a legtöbb probléma, például a fogszuvasodás már gyermekkorban kialakulhat.


– A tejfogakat is kell ápolni és ellenőrizni, hiszen ha azok szuvasak, a baktérium már ott van a szájban. Így a később maradó fogak veszélyeztetett helyzetbe kerülnek – teszi hozzá Szántó Ildikó.

A legkisebbeknek speciális babafogkefét is lehet kapni Fotó: Németh Kriszta

A legkisebbeknek speciális babafogkefét is lehet kapni Fotó: Németh Kriszta

Ezért a fogászok már egész kis korban elkezdenék a kezelést és segítséget is adnának a szülőknek. Jelenleg ezt a feladatot a védőnők és háziorvosok látják el. A fogorvosok szerint viszont azzal, ha egyéves korban ők is meg tudják vizsgálni az első fogacskákat, sok probléma megelőzhető lenne. Ez a gyakorlat egyébként nem új keletű, Amerikában és más nyugati országokban is elterjedt. Így itthon a gyermekfogászati társaság szakmai állásfoglalást juttat majd el az egészségügyi kormányzathoz, hogy a három év alatti gyerekeknek kötelező legyen a fogászati szűrés.

A gyermekek fogszuvasodását a helytelen fogápolási szokások és a rossz táplálás is okozhatja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek