EUR: 309,99 Ft
CHF: 268,18 Ft
2017. szeptember 25., hétfő
Eufrozina, Kende

Extra Pécs

Már a babákat is vizsgálnák a fogászok

A fogászok a nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is bevezetnék a babák szájának és apró tejfogainak vizsgálatát – hangzott el a fogszabályozással és gyermekfogászattal foglalkozó orvosok Pécsett tartott kongresszusán. Ezzel és a helyes szájápolással, valamint étrenddel ugyanis megelőzhető lenne a tizenévesek fogszuvasodása.

Magyarországon a tizenkét éves gyerekek körében nem ritka a három-négy lyukas fog, de ennél nagyobb probléma, hogy már kisebb korban is megjelennek a fogászati problémák – mondják a szakemberek.

– Mindennap érkezik a rendelőbe olyan kicsi gyermek, aki komoly fogászati betegséggel küszködik. Így nem ritka, hogy altatásban vagy esetleg kórházban kell kezelni őket – vázolta a helyzetet Szántó Ildikó, a Pécsi Tudományegyetem Gyermek- és Ifjúsági Fogászati Tanszékének vezetője.

Ez azért lehetséges, mert még mindig él az a meggyőződés, hogy a tejfogakat nem kell kezelni. Ez tévhit – teszi hozzá a pécsi orvos –, mivel a legtöbb probléma, például a fogszuvasodás már gyermekkorban kialakulhat.

– A tejfogakat is kell ápolni és ellenőrizni, hiszen ha azok szuvasak, a baktérium már ott van a szájban. Így a később maradó fogak veszélyeztetett helyzetbe kerülnek – teszi hozzá Szántó Ildikó.

A legkisebbeknek speciális babafogkefét is lehet kapni Fotó: Németh Kriszta

A legkisebbeknek speciális babafogkefét is lehet kapni Fotó: Németh Kriszta

Ezért a fogászok már egész kis korban elkezdenék a kezelést és segítséget is adnának a szülőknek. Jelenleg ezt a feladatot a védőnők és háziorvosok látják el. A fogorvosok szerint viszont azzal, ha egyéves korban ők is meg tudják vizsgálni az első fogacskákat, sok probléma megelőzhető lenne. Ez a gyakorlat egyébként nem új keletű, Amerikában és más nyugati országokban is elterjedt. Így itthon a gyermekfogászati társaság szakmai állásfoglalást juttat majd el az egészségügyi kormányzathoz, hogy a három év alatti gyerekeknek kötelező legyen a fogászati szűrés.

A gyermekek fogszuvasodását a helytelen fogápolási szokások és a rossz táplálás is okozhatja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Mesterszakács lett a mesterfodrászból – Videó!

  Mesterszakács lett a mesterfodrászból – Videó!

  Hajas László egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét a Kishusom nevű éttermében. A mesterszakács feladata volt a bevásárlás és az aznapi különleges menü összeállítása is, de egyáltalán nem illetődött meg a kihívástól.

 • Pápai Jociék nem tudnak egy ágyban aludni

  Pápai Jociék nem tudnak egy ágyban aludni

  A gyerekek születése óta nem aludt egy ágyban a feleségével Pápai Joci. Bár a kicsik hamarosan kinövik az anyukájukkal való együtt alvást, az énekes még nem tudja, vajon meg tudja-e szokni majd, hogy Anita mellett tölti az éjszakákat.

 • Bugyijától magabiztos Iszak Eszti

  Bugyijától magabiztos Iszak Eszti

  Magabiztosságának titkáról vallott Iszak Eszti, aki meglepő módon a legszexibb női ruhadarab segítségével tudta leküzdeni a lámpaláz okozta feszültséget.