2018. március 21., szerda
Benedek

Tech

Már tesztelik az 1200 Mbps sebességű mobiltechnológiát

A Magyar Telekom és technológiai partnere az Ericsson Magyarország közösen tesztelte a másodpercenként 1200 megabit (Mbps) letöltési sebességet lehetővé tevő mobiltechnológiát a Budapesten megrendezett Regionális Digitális Konferencián pénteken.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: a bemutatott technológia és sebesség a jövő hálózati igényeire ad választ, amikor a hálózatba kapcsolt több milliárd eszköz egymással is kommunikál majd. Fontos átmenet a jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető 4G+ és a várhatóan 2020-ra megjelenő – másodpercenként 20 gigabit (20 Gbps) átviteli sebességet biztosító – 5G technológia között.


A továbbfejlesztett 4G+ technológia egyelőre még csak laboratóriumi körülmények között mutatható be, azonban a tervek szerint 2018-ban kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz.

A Telekom 4G hálózatának – melynek nagy részén 150 Mbps névleges maximális sebesség érhető el – országos lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 97,8 százalékos, az év végére eléri a 98 százalékot, a beltéri lefedettség pedig 87 százalékra emelkedik. A vállalat emellett folyamatosan fejleszti 200-300 Mbps névleges maximális sebességű 4G+ mobilinternet hálózatát is, amelyet már a lakosság 25 százaléka érhet el. A 450 Mbps sebességű 4G+ mobilinternet szolgáltatást pedig két hete tette elérhetővé az országban elsőként Gödöllőn a társaság. Ez utóbbi 4G+ technológia az eddigiekhez képest akár két-háromszoros adatsebességet tesz lehetővé a megfelelő eszközök és díjcsomagok birtokában.


Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója kiemelte, hogy az Ericsson 5G hálózatfejlesztési útja is egybevág a bemutatóval, a mai 4G+ hálózatokon 5G funkciókat vezetnek be, amint azok elérhetővé válnak. Így egy fokozatos átmenettel készíthetik fel a mai 4G+ hálózatokat az 5G szolgáltatások nyújtására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Svájcban létesít adatfeldolgozó központot a Kaspersky

  Svájcban létesít adatfeldolgozó központot a Kaspersky

  Svájcban létesít adatfeldolgozó központot az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat az ellene felhozott amerikai és brit vádak semlegesítésére, miszerint az orosz titkosszolgálatoknak módjában áll a felhasználók utáni kémkedésre felhasználni vírusvédő alkalmazásának adatforgalmát.

 • Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

  Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

  Rich Ricci, a BetBright digitális szórakoztató és online sportfogadási vállalat elnöke és tulajdonosa bemutatta a világ első robotlovasát a Cheltenham fesztiválon, amely az Egyesült Királyság egyik legnagyobb lovaseseménye, ahol a legjobb brit és ír lovak versenyeznek.

 • Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

  Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

  Azóta, hogy a Google szerdán bejelentette, hogy júniustól betiltja az összes kriptovaluta és az azokkal való kereskedési opciók reklámozását, a legkeresettebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama szinte töretlenül gyengül.