2018. március 21., szerda
Benedek

Egyéb Kecskemét

Még mindig tárgyalnak a bérekről

Bár a múlt héten együttműködési bérmegállapodást kötött a kecskeméti Mercedes-gyárral a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Vasas Szakszervezet nem tartja érvényesnek a paktumot, és további tárgyalásokat folytat a cég vezetésével. Azt mondják, eddig legalább 2500 dolgozó állt ki a sztrájk mellett.

A múlt hét elején adott ki közleményt a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) arról, hogy egyéves érdekvédelmi tevékenységük eredményeként sikerült írásos megállapodást kötniük a Mercedesszel. A közlemény szerint kidolgozott stratégiával és szakmai számításokkal alátámasztott állásponttal képviselték a dolgozók érdekeit. Ennek eredményeként két évre szóló, kiszámítható bérfelzárkóztató megállapodás született, amely több elemből áll. Összességében a gyártósori munkavállalók bére 2017-ben 12 (200 ezer forintnál kevesebb nem lehet), míg 2018-ban további 7 százalékkal emelkedik, az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok.


Egyik szakszervezettel már megállapodtak, a másik folytatja a tárgyalásokat

A Mercedes az egyik szakszervezettel már megállapodott Fotó: Banczik Róbert

 

Emellett jelentősen emelkedik valamennyi juttatásuk, mint például a jelenléti bónusz 2,5 százalékkal, a célprémium (30-20 ezer forint) és a cafeteria (10 forint). Mindezt figyelembe véve a jövedelemnövekedés átlagosan a 20 százalékot is eléri. Járulékcsökkentés esetén – ha ebből megtakarítás keletkezik – az MTSZSZ további tárgyalásokat folytat a munkáltatóval a további jövedelememelés mértékéről – áll a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének közleményében.

Kecskemét, 2015. március 27. Mercedes-Benz CLA gépkocsi a gyártósoron a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. A gyárban három éve kezdték meg a B-osztályú, 2013-ban a CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting autók gyártását. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A szakszervezet továbbra is 15 százalékos béremelést követel a dolgozóknak MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

A Mercedes-gyárban korábban sztrájkbizottságot létrehozó Vasas Szakszervezet azonban nem örült a hírnek, sőt kijelentették, nem tekintik érvényesnek a megállapodást. Balogh Béla, a Vasas elnöke szerint azért érvénytelen a paktum, mert érdekvédelmi tevékenységet a gyárban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező tagszervezet, a Vasas végez. Ők azonban ehhez a megállapodáshoz nem járultak hozzá.


Szakszervezetük továbbra is 15 százalékos béremelést követel, kitartanak a tagok és a kollektíva igényei mellett, és nem tudják elfogadni, hogy két évre bebetonozzák a bérfejlesztést.

Kapcsolódó Cikkek