EUR: 325,43 Ft
CHF: 279,76 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Kecskemét

Még mindig tárgyalnak a bérekről

Bár a múlt héten együttműködési bérmegállapodást kötött a kecskeméti Mercedes-gyárral a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Vasas Szakszervezet nem tartja érvényesnek a paktumot, és további tárgyalásokat folytat a cég vezetésével. Azt mondják, eddig legalább 2500 dolgozó állt ki a sztrájk mellett.

A múlt hét elején adott ki közleményt a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) arról, hogy egyéves érdekvédelmi tevékenységük eredményeként sikerült írásos megállapodást kötniük a Mercedesszel. A közlemény szerint kidolgozott stratégiával és szakmai számításokkal alátámasztott állásponttal képviselték a dolgozók érdekeit. Ennek eredményeként két évre szóló, kiszámítható bérfelzárkóztató megállapodás született, amely több elemből áll. Összességében a gyártósori munkavállalók bére 2017-ben 12 (200 ezer forintnál kevesebb nem lehet), míg 2018-ban további 7 százalékkal emelkedik, az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok.


Egyik szakszervezettel már megállapodtak, a másik folytatja a tárgyalásokat

A Mercedes az egyik szakszervezettel már megállapodott Fotó: Banczik Róbert

 

Emellett jelentősen emelkedik valamennyi juttatásuk, mint például a jelenléti bónusz 2,5 százalékkal, a célprémium (30-20 ezer forint) és a cafeteria (10 forint). Mindezt figyelembe véve a jövedelemnövekedés átlagosan a 20 százalékot is eléri. Járulékcsökkentés esetén – ha ebből megtakarítás keletkezik – az MTSZSZ további tárgyalásokat folytat a munkáltatóval a további jövedelememelés mértékéről – áll a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének közleményében.

Kecskemét, 2015. március 27. Mercedes-Benz CLA gépkocsi a gyártósoron a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. március 25-én. A gyárban három éve kezdték meg a B-osztályú, 2013-ban a CLA, majd 2015-ben a CLA Shooting autók gyártását. MTI Fotó: Ujvári Sándor

A szakszervezet továbbra is 15 százalékos béremelést követel a dolgozóknak MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

A Mercedes-gyárban korábban sztrájkbizottságot létrehozó Vasas Szakszervezet azonban nem örült a hírnek, sőt kijelentették, nem tekintik érvényesnek a megállapodást. Balogh Béla, a Vasas elnöke szerint azért érvénytelen a paktum, mert érdekvédelmi tevékenységet a gyárban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező tagszervezet, a Vasas végez. Ők azonban ehhez a megállapodáshoz nem járultak hozzá.


Szakszervezetük továbbra is 15 százalékos béremelést követel, kitartanak a tagok és a kollektíva igényei mellett, és nem tudják elfogadni, hogy két évre bebetonozzák a bérfejlesztést.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.