2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Egyéb Veszprém

Megérkeztek Vasarely művei

Új időszaki kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban, ezúttal Victor Vasarely, az op-art festészet vezéregyéniségének műveiből.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésnek eredményeként cserekiállítás érkezett Veszprémbe. Az időszakos tárlat aktualitását két jelentős évforduló adja: a művész éppen 110 éve látta meg a napvilágot Vásárhelyi Győző néven Pécsett, 2017-ben pedig, halálának huszadik évfordulója alkalmából emlékezünk az alkotóra.


Március 26-ig látható a kiállítás (fotó: Domján Attila)

Március 26-ig látható a kiállítás (fotó: Domján Attila)

A Laczkó Dezső Múzeumban látható a művész Fekete és fehér sorozatának több darabja, köztük a Biadan című alkotás, amelyben a rajz pozitív és negatív változatának egymás mellé helyezése azt a hatást kelti, mintha különböző mélységben elhelyezkedő, egymáshoz képest el-elmozduló rétegeket látnánk. A kiállítás végigvezet Vasarely művészetének fő korszakain, így középpontba kerülnek az op-art textilek, fekete-fehér konstrukciók, geometrikus szerkezetű és kinetikus alkotások. A képeket szemlélve pedig tényleg nem tudjuk eldönteni, merre domború vagy épp homorú a sík felület, amely előtt állunk.

Vasarely bátran használta a színekben és formákban rejlő lehetőségeket (fotó: Domján Attila)

Vasarely bátran használta a színekben és formákban rejlő lehetőségeket (fotó: Domján Attila)

Amíg Veszprémben Victor Vasarely, az optikai festészet mesterének alkotásai kerülnek reflektorfénybe, addig Egry József művei Pécsett, a Modern Magyar Képtárban mutatkoznak be. A két cserekiállítást kifejezetten ezen együttműködés alkalmából állították össze a pécsi és a veszprémi múzeum dolgozói. A kiállítás március 26-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek