EUR: 325,61 Ft
CHF: 279,96 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Sport

Budapest már nem csak a magyarok szerint esélyes

Budapest lehet a megapoliszok alternatívája a 2024-es olimpia helyszínei között. Röviden így lehet összefoglalni a nemzetközi lapok reakcióját a magyar prezentációra. Párizs továbbra is favorit, de a fogadóirodáknál már javultak Budapest esélyei.   

Néhány hónappal ezelőtt hétszeres, tízszeres, de megfelelő időzítés esetén akár tizennégyszeres szorzóval is fogadhatott, aki Budapestet tartotta befutónak a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Bár Párizsra még mindig kétszeres a szorzó, a magyar pályázat keddi prezentációjának pozitív nemzetközi visszhangja után Budapest győzelmével már csak 4,5-szeres pénzt kaszálhatunk.


olimpia3

Azt eddig is tudtuk, hogy ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság komolyan veszi az olimpiai reformprogramot, akkor a magyar főváros jó esélyekkel indulhat és Budapest pályázatának bemutatása után a nemzetközi lapok is ezt emelték ki.

A Washington Post a magyar olimpiai pályázatért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs előadását idézte: „A budapesti olimpia azt üzenné, hogy a játékok megrendezése nemcsak a megavárosok kiváltsága, hanem a közepes méretű városok számára is elérhető.” A New York Times beszámolójában megemlítette: Budapest még sohasem rendezett olimpiát, sikere azonban megnyitná a kapukat a közepes méretű világvárosok előtt.


A francia média érthető módon kiemelten foglalkozik az olimpiai pályázattal, de azt még a L’Equipe sportnapilap is elismerte, hogy Budapest pozitív értelemben tűnt ki azzal, hogy a sikeres prezentáción négy jelenlegi és korábbi sportoló is felszólalt.

A francsjeux.com nevű olimpiai szakportál arról írt, hogy a budapesti pályázat előadói „meggyőződéssel beszéltek, nem hivalkodó képekkel támogatva, amelyek egy fiatalos és élettel teli várost mutattak be”. A portál megjegyezte, hogy általában esélytelenként mutatják be Budapestet Los Angelesszel és Párizzsal szemben, de a magyar pályázat éppen „különbözősége” miatt érdekes. A cikk írója hozzátette, Budapest üzenete és víziója világos, s idézte az egyik afrikai olimpiai bizottság képviselőjét, aki szerint Budapest kitűnt a két vetélytárstól teljesen eltérő, de nagyon érdekes víziójával.

olimpia9

Nem csupán a riválisok nemzeti sajtója számolt be pozitívan a magyar olimpiai pályázatról. A BBC exkluzív interjút készített Fürjes Balázzsal, aki rámutatott: „Ha azt kérdezik, hogy Budapest esélytelen-e, az a válaszom, hogy egyáltalán nem. Ha azt kérdezik, hogy Budapest különbözik-e, azt felelem: mindenképpen! A 2024-ért folytatott küzdelemben Budapest valódi alternatíva.” A szintén brit Daily Mail napilap tudósításában arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapest „valami mást kínál”, és a rendezésben főszerep jutna a belvárosnak.

A legolvasottabb spanyol sportlap, a Marca hangsúlyozta: az olimpiai versenyhelyszínek között mindössze tizenkét perc lenne az átlagos utazási idő, és csupán három állandó létesítményt kellene felépíteni kizárólag az olimpiarendezés miatt.olimpia7

A Gulf Times, Katar legnagyobb példányszámú angol nyelvű napilapja címében azt kérdezte, Budapestnek helye van-e az olimpiarendezésért vívott csatában, majd arra a megállapításra jutott: „Számos érv szól amellett, hogy a város akár meg is nyerheti a versenyfutást.”

Címkék

Kapcsolódó Cikkek