2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Megúszta a tüntető gimnazistát verő rendőr

Nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a párizsi büntetőbíróság azt a 26 éves rendőrt, aki bántalmazott egy gimnazistát márciusban a munkajogi reform elleni egyik tüntetésen.

A bíróság szigorúbbnak bizonyult az ügyészségnél, amely hat hónap felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte. A döntése alapján azonban az ítélet nem kerül bele a rendőr erkölcsi bizonyítványába, így az folytathatja hivatása gyakorlását, de utcán nem teljesíthet szolgálatot.


Márciusban országos visszhangot kapott egy felvétel, amely egy közösségi oldalon jelent meg a munkajogi reform elleni egyik tüntetésről. A filmen az látható, hogy az egyik párizsi gimnázium közelében egy 15 éves fiú fekszik a földön, két rendőr lefogja, és egyikük azt kiabálja neki, hogy keljen fel. Majd miközben megpróbál felállni, az egyik rendőr megüti.

A fiú elesett, és eltört az orra. Azt a rendőrt ítélték el, aki az ütést mérte a fiúra.

A védelem szerint a rendőr nem az arcán akarta a fiút megütni, de miután a másik rendőr a tarkójánál tartotta meg a fiút, az ütés az orrán érte. Az ügyészség szerint azonban “teljesen törvénytelen” akár az arcán, akár más testrészén megütni egy tüntető állampolgárt.

A munkajogi reform ellen, amelyet nyáron végül elfogadott a parlament, tavasszal hónapokon át tiltakoztak a munkavállalók és a diákok. A tüntetéseket rendszeresen kísérték incidensek, amelyeken a diákok egy része összecsapott a rendőrökkel. Egy másik rendőrnek is bíróság elé kell állnia jövő júniusban, ő szintén március 24-én bántalmazott egy gimnazistát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.