EUR: 325,43 Ft
CHF: 279,76 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Külföld

Megverte, majd elrabolta egy sporttársát az afgán alelnök

A súlyos emberijog-sértéseiről elhíresült Abdul Rasid Dosztum afgán alelnök megverte és elrabolta egy sporttársát egy versenyen – jelentette a The New York Times című amerikai napilap internetes változata vasárnap este.

Az eset egy buzkasi meccsen történt, amelyet Dosztum szűkebb hazájában, az ország északi részén lévő Dzsauzdzsán tartományban rendeztek meg pénteken.


A buzkasi egy hagyományos afgán – sőt, közép-ázsiai – játék, amelyben lovasokból álló két vagy több rivális csapat egy lefejezett kecsketetemet igyekszik bevinni a másik kapujába.

A megvert és elrabolt játékos Ahmed Iscsi, a Dosztum vezette Dzsunbes párt egyik tagja. A The New York Times értesülése szerint Iscsi bírálta Dosztumot, ez váltotta ki utóbb haragját.

A dpa német hírügynökség az ügyről megkérdezte a dzsauzdzsáni rendőrfőkapitányt, aki azt mondta: az államfői hivatal illetékességébe tartozik az ügy megoldása.

A volt hadúr Dosztum az utóbbi időben egyre elégedetlenebb lett az Asraf Gáni elnök vezette egységkormány működésével. Azzal vádolja Gánit, hogy egyre inkább korlátozza az ő hatalmát, és személyét nem veszi komolyan.

A hatalommegosztásra épülő egységkormányban Abdulla Abdulla a miniszterelnök, aki a vitatott eredményű 2014-es elnökválasztáson alulmaradt Gánival szemben.

Vasárnap több százan követelték Dosztum háza előtt Sibargan városban Ahmed Iscsi szabadon engedését.

Kapcsolódó Cikkek