2019. április 19., péntek
Emma

Belföld

Melegbotrány miatt mondott már le jobbikos

A Jobbikot 2010-ben már megrengette egy melegbotrány: akkor a párt új, Duró Dóra mellé kinevezett szóvivőjéről, Király Andrásról kerültek elő nehezen magyarázható, a fiatal férfit transzvesztiták és drog társaságában mutató fotók. A szóvivő azonnal lemondott.

Mindvégig hangoztatta heteroszexualitását, és a mássággal kapcsolatos felvilágosító munkájával magyarázta 2010-ben Király András, a Jobbik akkori szóvivője azokat a provokatív fotókat, amelyeket egy blogon tettek közzé. A felvételek bizalmas helyzetekben ábrázolták a férfit transzvesztitákkal, melegekkel, néhány kép pedig drogfogyasztás közben mutatta.


Király András ex Jobbik szóvivő KÉPVISELŐ FUNKY (10)
A szóvivő később azt mondta, hogy az egész egy személyes okokból elkövetett lejáratás volt. A fotókat nyilvánosságra hozó férfi viszont állította: azoknál a képeknél durvábbakat is nyilvánosságra hozhatott volna.

Király András ex Jobbik szóvivő KÉPVISELŐ FUNKY (11)

Király a botrány miatt lemondott szóvivői posztjáról, a párt pedig etikai vizsgálatot indított ellene, de annak eredményéről már nem tájékoztatták a nyilvánosságot. Kerestük az ügyben a Jobbikot, de ők azt közölték: Király Angliába költözött, azóta megszakadt a kapcsolata a párttal.


jorg-haider-meleg-youtubeA világ más tájain sem ritka, hogy szélsőséges politikusokról kiderül: a saját nemükhöz vonzódnak. A legismertebb talán a 2008-ban autóbalesetben elhunyt osztrák Jörg Haider. Már életében felröppent róla a hír, hogy melegkapcsolatokat ápol, halála után viszont elszabadult a pokol: előállt a pártvezér állítólagos meleg szeretője és munkatársa, aki „kipakolt”. Haider a halálos balesete előtt is fiatal férfiak társaságában itta le magát.

A leghírhedtebb angol szkinhed, Nicky Crane a ’80-as évek közepén társaival büszkén rugdalt félholtra baloldali aktivistákat, melegeket, bevándorlókat és másként gondolkodókat, miközben melegbárok kidobóembereként dolgozott. Mindvégig tisztában volt másságával, amit annak ellenére is csak 1992-ben vállalt fel, hogy az évek során saját sorstársait állította célkeresztbe. „Coming out”-ja után másfél évvel meghalt egy AIDS-szel kapcsolatos betegségben.

Holger Apfer, a német szélsőjobboldali párt (NPD) vezetője 2013 decemberében kényszerült lemondásra, mert egy fiatal férfi elleni szexuális zaklatással vádolták meg a párton belül.

Kapcsolódó Cikkek