EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb

Merényletet kíséreltek meg az elnök szóvivője ellen

Merényletet kíséreltek meg a burundi elnök szóvivője és tanácsadója, Willy Nyamitwe ellen keddre virradóra Bujumburában; az afrikai ország egyik legbefolyásosabb emberének hajszálon múlott az élete – derült ki hivatalos forrásokból.

Nyamitwe egyik testőre meghalt a támadásban, de ő maga csak könnyebben sebesült meg a karján.


“Köszönöm mindazoknak, akik mielőbbi felépülést kívánnak, jól vagyok, de elszomorított egyik legjobb barátom, Gasongo rendőrtiszt halála” – írta kedd reggel a szóvivő.

Willy Nyamitwét állítólag a burundi főváros nyugati részén található kajagai otthona közelében érte a támadás.

A szóvivő testvére, Burundi külügyminisztere, Alain-Aimé Nyamitwe a egyik közösségi oldalon elítélte “a köztársasági intézmények megzavarására tett újabb felesleges kísérletet”.

Burundi 2015 óta belpolitikai válsággal küzd, miután Pierre Nkurunziza elnök a heves tiltakozások ellenére bejelentette, hogy harmadszorra is indul az elnöki tisztségért, amelyet végül az ellenzék által bojkottált júliusi választásokon meg is szerzett. Az ellenzék szerint az elnök ismételt indulása alkotmányellenes volt. A tüntetésekben és az erőszakos összecsapásokban – hivatalos becslések szerint – több mint 500-an vesztették életüket, és 300 ezren hagyták el az országot. A lázongások alatt számos magas rangú tisztségviselő vált politikai gyilkosság áldozatává.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.