EUR: 323,08 Ft
CHF: 276,70 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Egyéb Békéscsaba

Mindenkinek joga van a színházi élményhez

Liska Beáta és Kovács Péter, a Békés Megyei Szociális Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat lakói is felléptek a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán. Elmondásuk szerint minden évben izgatottan várják és szívesen készülnek az Angyalok szárnyalására.

Arra is jó alkalom ez az esemény, hogy a lakók kimozdulhatnak a négy fal közül, felkészülés közben pedig bár felborul a napi rutinjuk, de az esemény színt is visz a hétköznapjaikba. Ráadásul a rendezvényen keresztül az átlagemberek is megismerhetik ezeket a sérült fiatalokat, megtudhatják, mennyi mindenben tehetségesek.


Krizsán Jánosné, a gyermekvédelmi központ igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, hogy a fiatalok körülbelül tíz éve kerültek kapcsolatba a Jókai Színház két művészével, Komáromi Anettel és Tarsoly Krisztinával egy színházlátogatás alkalmával, mert a központ dolgozói már akkor arra törekedtek, hogy a fiatalok rendszeresen vegyenek részt a város kulturális programjain. Ebből az együttműködésből alakult ki az Angyalok szárnyalása. Az idei gálaest azért is különleges volt, mert a vendégzenekar most először kísérte végig a fellépőket a teljes program során. A Misztrál együttes megzenésített verseiből épült fel a hétfői program, ezekhez találtak ki különböző koreográfiákat a művészek.

Fotó: Lokál

Fotó: Lokál

Sziszák Katalin, a gyermekvédelmi központ igazgatója szerint a rendezvény minden évben ugyanolyan, de mégis más. Ugyanolyan, mert egy olyan érzelmi töltést ad a nézőknek, amire szükség van, főleg az ünnepek előtt, és azért más, mert mindig megújul.


Seregi Zoltán, a teátrum igazgatója lapunknak elmondta, a színháznak ez egy nagyon fontos rendezvénye, összesen 60 fogyatékkal élő fiatal lépett fel hétfő este. Mivel hatodik éve zajlik ez az esemény, vannak visszatérő fellépők, de évről évre sok új fiatalt is igyekeznek bevonni. Nagyon élvezik az ilyenkor rájuk vetülő rivaldafényt, egy estére elfelejthetik, hogy mások, mint a többség, hiszen ugyanazon a színpadon, ugyanakkor, együtt, közösen lépnek fel a színház művészeivel.

Fotó: Lokál

Fotó: Lokál

Körülbelül hat-hét éve figyelnek oda különösen a színház dolgozói a fogyatékkal élőkre. Még Fekete Péter igazgatása alatt kezdődtek ezek a programok, de azóta is töretlenül folytatódnak, mert fontos, hogy a fogyatékkal élők se maradjanak színházi élmény nélkül. A jelelés az egyik fontos eleme ennek a programnak, illetve az épület akadálymentesítése lehetővé teszi, hogy kerekesszékkel is be tudjanak jönni a nézők az előadásokra. A gyengénlátóknak is tartanak előadásokat, nekik szöveggel segítenek.

Szerző: Bóna Marianna

Kapcsolódó Cikkek

  • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

  • Nagy értékek a kiskertekben

    Nagy értékek a kiskertekben

    Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.