EUR: 308,60 Ft
CHF: 267,53 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Egyéb Ózd

Modernizálódó járműkerékgyár

Több száz millió forint értékű beruházást hajtott végre az elmúlt években a PLES Zrt. Borsodnádasd legnagyobb ipari foglalkoztatója a fejlesztéseknek köszönhetően jó minőségű termékekkel van jelen a kamionok és teherautók piacán.

A modernizálásban jelentős lépés volt 2012-ben az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztő Operatív Program támogatásával megvalósuló kutató, fejlesztő és nemzeti járműkerék-biztonsági mérő és tanúsító központ kialakítása. Az 1,8 milliárdos  beruházás átadása óta helyben tudják bevizsgálni termékeiket, hogy azok megfeleljenek az EUWA 3.11 minősítésnek. Korábban Németországban végezték ezt a műveletet.  Korszerűsítették az 1960-as években épült gyártócsarnokot, közművesítették és korszerűsítették a világítást, új 800 négyzetméteres gyártócsarnok épült, tesztüzemet alakítottak ki, új kísérleti gyártósor épült és felkészültek, az ISO TS rendszer bevezetésére is a már meglévő ISO 9001 és ISO 14001 minőségbiztosítási rendszerek mellett.

Fotó: Lokál Képalá: Az új berendezések növelték a termékek minőségét

Fotó: Lokál
Képalá: Az új berendezések növelték a termékek minőségét

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt számos feladat elvégzését „robotizálták”. Ebben az évben termelési kapacitásuk 250 millió forintból bővült. Robotizálták a tompahegesztő kiszolgálását, amivel csökkent a gyártási ciklusidő,  a festőrendszer is új robotot és korszrűsített vezérlést kapott, ezenkívül fejlesztették a festéstechnológiát is.

Fotó: Lokál Képalá: A robotok precíz munkát végeznek

Fotó: Lokál
Képalá: A robotok precíz munkát végeznek

A pántprofilozó hajtásrendszerének beszerzését szintén 2016-ban fejezték be. A 46 milliós pályázatból a hidraulikus meghajtást cserélték le korszerű szervo hajtásra, amivel optimálissá vált a gyártási folyamat és csökkent az energiafogyasztás.

A járműkerékgyár jelenleg 150 dolgozónak ad munkát Borsodnádasdon.

Kapcsolódó Cikkek

  • 710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    A sajókazai Radvánszky-kastélyban igazgatói értekezlettel egybekötött tanévnyitót tartottak, ahol jelentős mértékű fejlesztéseket jelentettek be. A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja elmondta, hogy a kormány 2010-től 2017-ig 572 milliárd forinttal költött többet oktatási célokra, mint a korábbi kormányok.

  • Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Az idén már második alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben, ahol a katasztrófavédelem mellett a rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, a vízügytől és az országgyűlési őrségtől is érkeztek versenyzők.