EUR: 326,48 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Ózd

Modernizálódó járműkerékgyár

Több száz millió forint értékű beruházást hajtott végre az elmúlt években a PLES Zrt. Borsodnádasd legnagyobb ipari foglalkoztatója a fejlesztéseknek köszönhetően jó minőségű termékekkel van jelen a kamionok és teherautók piacán.

A modernizálásban jelentős lépés volt 2012-ben az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztő Operatív Program támogatásával megvalósuló kutató, fejlesztő és nemzeti járműkerék-biztonsági mérő és tanúsító központ kialakítása. Az 1,8 milliárdos  beruházás átadása óta helyben tudják bevizsgálni termékeiket, hogy azok megfeleljenek az EUWA 3.11 minősítésnek. Korábban Németországban végezték ezt a műveletet.  Korszerűsítették az 1960-as években épült gyártócsarnokot, közművesítették és korszerűsítették a világítást, új 800 négyzetméteres gyártócsarnok épült, tesztüzemet alakítottak ki, új kísérleti gyártósor épült és felkészültek, az ISO TS rendszer bevezetésére is a már meglévő ISO 9001 és ISO 14001 minőségbiztosítási rendszerek mellett.


Fotó: Lokál Képalá: Az új berendezések növelték a termékek minőségét

Fotó: Lokál
Képalá: Az új berendezések növelték a termékek minőségét

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt számos feladat elvégzését „robotizálták”. Ebben az évben termelési kapacitásuk 250 millió forintból bővült. Robotizálták a tompahegesztő kiszolgálását, amivel csökkent a gyártási ciklusidő,  a festőrendszer is új robotot és korszrűsített vezérlést kapott, ezenkívül fejlesztették a festéstechnológiát is.

Fotó: Lokál Képalá: A robotok precíz munkát végeznek

Fotó: Lokál
Képalá: A robotok precíz munkát végeznek

A pántprofilozó hajtásrendszerének beszerzését szintén 2016-ban fejezték be. A 46 milliós pályázatból a hidraulikus meghajtást cserélték le korszerű szervo hajtásra, amivel optimálissá vált a gyártási folyamat és csökkent az energiafogyasztás.

A járműkerékgyár jelenleg 150 dolgozónak ad munkát Borsodnádasdon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.