2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb Ózd

Modernizálódó járműkerékgyár

Több száz millió forint értékű beruházást hajtott végre az elmúlt években a PLES Zrt. Borsodnádasd legnagyobb ipari foglalkoztatója a fejlesztéseknek köszönhetően jó minőségű termékekkel van jelen a kamionok és teherautók piacán.

A modernizálásban jelentős lépés volt 2012-ben az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztő Operatív Program támogatásával megvalósuló kutató, fejlesztő és nemzeti járműkerék-biztonsági mérő és tanúsító központ kialakítása. Az 1,8 milliárdos  beruházás átadása óta helyben tudják bevizsgálni termékeiket, hogy azok megfeleljenek az EUWA 3.11 minősítésnek. Korábban Németországban végezték ezt a műveletet.  Korszerűsítették az 1960-as években épült gyártócsarnokot, közművesítették és korszerűsítették a világítást, új 800 négyzetméteres gyártócsarnok épült, tesztüzemet alakítottak ki, új kísérleti gyártósor épült és felkészültek, az ISO TS rendszer bevezetésére is a már meglévő ISO 9001 és ISO 14001 minőségbiztosítási rendszerek mellett.


Fotó: Lokál Képalá: Az új berendezések növelték a termékek minőségét

Fotó: Lokál
Képalá: Az új berendezések növelték a termékek minőségét

Az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt számos feladat elvégzését „robotizálták”. Ebben az évben termelési kapacitásuk 250 millió forintból bővült. Robotizálták a tompahegesztő kiszolgálását, amivel csökkent a gyártási ciklusidő,  a festőrendszer is új robotot és korszrűsített vezérlést kapott, ezenkívül fejlesztették a festéstechnológiát is.

Fotó: Lokál Képalá: A robotok precíz munkát végeznek

Fotó: Lokál
Képalá: A robotok precíz munkát végeznek

A pántprofilozó hajtásrendszerének beszerzését szintén 2016-ban fejezték be. A 46 milliós pályázatból a hidraulikus meghajtást cserélték le korszerű szervo hajtásra, amivel optimálissá vált a gyártási folyamat és csökkent az energiafogyasztás.

A járműkerékgyár jelenleg 150 dolgozónak ad munkát Borsodnádasdon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.