EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Belföld

Naggyá teszi Magyarországot a külföld

Várhatóan a magyar gazdaságtörténet legmagasabb exportszámait tudja felmutatni idén a gazdaság – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Export Napján csütörtökön, Budapesten.

Első alkalommal rendezte meg az Eximbank a Magyar Export Napját, a magyar külkereskedelemre fókuszáló eseményt Szijjártó Péter nyitotta meg. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy ahogy tavaly, úgy várhatóan idén is rekordot dönt majd a magyar export.  – Az első 8 hónap adata alapján 3 százalékkal nőtt a magyar kivitel, ezen belül a gépipar és a gyógyszeripar húzta az exportot – emelte ki. Ez többek között annak köszönhető, hogy Magyarország augusztusig már 34 országba exportált többet, mint tavaly egész évben.


Fotó: Csudai Sándor

Szijjártó Péter (Fotó: Csudai Sándor)

Pedig 2015-ben sem húzott éppen rosszul a hazai cégek külföldi értékesítése: a kivitel egy év alatt 7 százalékkal bővült, amellyel az ország a világ 35. legnagyobb exportőre lett. Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy Magyarország elnyerte a 2017-es exportfejlesztési világfórum rendezési jogát. A miniszter arra is kitért, hogy az export 79,1 százaléka az EU-n belüli országokba irányul, de a keleti- és a déli nyitás politikájával 2010-2015 között 7, illetve 9 százalékkal nőtt az ezekbe a térségekbe irányuló kereskedés.

A külügyi tárca vezetője az Eximbank teljesítményéről is számot adott. A pénzintézetnek hitelállománya elérte a 745 milliárd forintot, az idei első félévben pedig 153 milliárd forintnyi új hitelt helyeztek ki. – Ennek 57 százaléka mikro- kis-, és középvállalkozásokhoz került – mutatott rá. Ezzel az Exim 151,5 milliárd forinttal növelte Magyarország nominális GDP-jét.


Szijjártó Péter azt mondta, hogy az elmúlt hat évben világossá vált, hogy “a régi közgazdasági dogmákkal ellentétben” nem kell választani a növekedés vagy a költségvetési fegyelem között. Szerinte bebizonyosodott, hogy úgy is lehet javítani a versenyképességet, hogy közben az emberek keresete is nő. – A társasági adó kulcsának 9 százalékra való csökkentésével Magyarországon lesz a legversenyképesebb befektetési környezet – értékelte a közelmúlt talán legfontosabb adóváltozását.

Fotó: Csudai Sándor

Urbán Zoltán (Fotó: Csudai Sándor)

Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója is felszólalt, szerinte a Magyar Export Napja olyan szakmai fórum, ahol nemcsak az exporthoz kapcsolódó tudásról, hanem a vállalkozásokat segítő lehetőségekről és a befektetés ösztönzésről is tájékoztatást nyújtanak. – A statisztikák szerint 2015-ben a világkereskedelem 13 százalékkal csökkent, miközben a magyar export 7 százalékkal nőtt, és az Exim 30 százalékkal növelte az exporthoz kapcsolódó hitelezési szolgáltatásainak volumenét – hangsúlyozta.

Fotó: Csudai Sándor

Szijjártó Péter és Rusztemov Nurbah (Fotó: Csudai Sándor)

A rendezvény díszvendégeként Kazahsztánt hívták meg a szervezők, már csak azért is, mert a közös kazah-magyar alapon keresztül a tervek szerint egyre több magyar vállalkozás jelenik majd meg Kazahsztánban. Rusztemov Nurbah, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Export Napja kiváló alkalmat teremt az üzletfejlesztésről folytatott tanácskozásra. Ezt segíti, hogy a kazah főváros, Asztana és Budapest között közvetlen légi járat indul el, az erről szóló megállapodást szintén csütörtökön írták alá.

Kapcsolódó Cikkek