EUR: 322,85 Ft
CHF: 275,90 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Nagy a baj! Ennyi fokot mértek az északi sarkon

Aggasztó problémára hívta a figyelmet Zack Labe, a Kaliforniai Egyetem sarkkörkutatója közösségi oldalán. A gond az, hogy az északi sarkkörnél tapasztalt szokásos jegesedés drámaian lassan indul be olyannyira, hogy még a 2012-es negatív rekordot is jócskán alulmúlja – írja az Index.

Ez nem is csoda, hiszen a levegő hőmérséklete 20 Celsius-fokkal haladja meg az eddigi átlagot. A jég annyira vékony, hogy egy teljesen alap vitorlás is könnyedén szelte át az Északkeleti és az Északnyugati Átjárót úgy, hogy az veszélybe sodorta volna a legénységet vagy a hajó épségét.


További aggodalomra ad okot az is, hogy mindeközben Közép-Ázsia északi területein szokatlanul hideg az időjárás. Egyébként ez már sorban a második év, amikor az Északi-sarknál aggaszóban magas hőmérsékletet mérnek a kutatók, ráadásul ha ez így marad, akkor a vékony jégréteg az olvadási időszakra is nagy hatással lesz.

Az északi régió intenzív melegedése nagy hatással van az Észak-Amerika és Európa időjárására is, a kutatók szerint az elmúlt években tapasztalt hőmérsékleti anomáliák tartóssága igen rendkívüli. Évekkel ezelőtt jellemzően ezen a környéken az átlagos hőmérséklet nagyjából -30 fok körül mozgott.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Már nem viszket!

  A nap képe: Már nem viszket!

  Biztosan sokak számára ismerős az a pillanat, amikor oltári módon elkezd viszketni a hátunk egy olyan pontja, amit szinte lehetetlenség elérni. Ilyenkor jön az, hogy minden lehetséges módszert megragadva igyekszünk enyhíteni a viszkető érzésen akár egy ajtófélfához dörzsölve, vagy egy fakanállal a kezünket meghosszabbítva elérni testünk irritált részét.

 • Patkány vetett véget a táncelőadásnak

  Patkány vetett véget a táncelőadásnak

  Egy patkány okozta rövidzárlat miatt teljes sötétségbe borult szerda este az Adelaide-i Fesztiválközpont, két táncprodukciót, köztük a Csipkerózsika című balett utolsó előadását is félbeszakítva.

 • Járni sem bírt Juncker

  Járni sem bírt Juncker

  Ismét nagyot alkotott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Most a ,múltheti NATO-csúcson tűnt részegnek, sőt több ember kellett támogassa, mert járni is alig bírt.