2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Salgótarján

Négysávosítás: van, aki jobb megoldásra vár

Közmeghallgatást tartott a napokban Bátonyterenye önkormányzata – az egyik fő téma a 21-es főút négysávosítása volt. Több kisterenyei is annak adott hangot, hogy a jelenlegi formájában tervezett négysávosítás nem a legmegfelelőbb megoldás, a tervek módosítását, illetve inkább elkerülő utat szeretnének.

A kisterenyeiek közül volt, aki azt vetette fel, hogy aluljárók helyett járdaszigeteket kellene építeni. Egyesek a jelenlegi tervek szerint megépítendő több körforgalom helyett T-elágazásokat vagy jelzőlámpákat szeretnének a kisterenyei szakaszra. Ezek beállításával ugyanis egy lendülettel menne át a forgalom a településrészen, szemben a körforgalmak által okozott környezetszennyezéssel.


Lengyel Tamás, a város jegyzője válaszában összefoglalta: a 21-es út bővítésére vonatkozó, mintegy nyolc éve kiadott építési engedély tavaly lejárt, az önkormányzat pedig nem kívánta meghosszabbítani, mert úgy gondolták, hogy módosításokra van szükség. Azonban a másodfokú hatóság az önkormányzat elutasító határozatát felülbírálta és végül érvényben hagyta a terveket. Emiatt az önkormányzatnak beszűkült a mozgástere a változtatási igények terén. – Ezen a szűk kereten belül viszont mindent megteszünk annak érdekében, hogy szakmaibb, élhetőbb és használhatóbb legyen a 21-es – tette hozzá a város jegyzője.

A hátralévő öt szakaszból három esetében már zajlik a kivitelezés (Fotó: NIF)

A hátralévő öt szakaszból három esetében már zajlik a kivitelezés (Fotó: NIF)

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere hozzátette: megfogalmazódott, hogy Kisterenye kettészakítása egy négysávos úttal nem a legcélszerűbb megoldás. Az önkormányzat a járdaszigetes megoldást preferálná – az ügyben lépéseket is tett az önkormányzat. A körforgalmak helyett lekanyarodó sávokat szeretnének. Ezeket megfogalmazták és eljuttatták a döntéshozókhoz. Kiemelte azonban: elkerülő útra, más nyomvonalra nincs lehetőség. – Két lehetőség van: vagy átmegy a forgalom gyorsabban, négy sávon, vagy nem építik meg és az erre szánt pénzt elviszik máshová” – tette hozzá.


Nem esnénk kétségbe, ha ez a szakasz nem épülne meg és a pénzt elvinnék máshová – érkezett a lakossági reagálás. A gondolatmenet úgy folytatódott, hogy ha a jelenlegi tervek szerint megépül ez a szakasz, nem várható, hogy a közeljövőben újra pénz érkezzen egy jobb megoldás kivitelezésére. Ha viszont nem épül meg, akkor a kisterenyei és salgótarjáni kényszer előbb-utóbb kikényszerít egy jobb megoldást és annak forrását is. Számunkra még az is sokkal jobb lenne, ha ez a szakasz kimaradna és nem épülne meg, de a két véglet között még elég sok megoldás lehet, amiről érdemes lenne beszélni – vetette fel a közmeghallgatás egyik résztvevője.

Jobbágyi, 2015. szeptember 10. A 21. számú főút felújított szakasza Jobbágyi közelében 2015. szeptember 10-én. MTI Fotó: Komka Péter

Jobbágyi, 2015. szeptember 10.
A 21. számú főút felújított szakasza Jobbágyi közelében 2015. szeptember 10-én.
MTI Fotó: Komka Péter

– Vagy élünk a lehetőséggel, vagy húzzuk le a rolót Bátonyterenyétől felfelé – reagált Nagy-Majdon József. Kiemelte: ha nem épül meg az út, még nagyobb hátrányba kerül a térség. Hozzátette: lehet, hogy a kisterenyeieknek a komfortérzetét csökkentheti a négysávos út, de másik oldalról nézve, ha nem épül meg a négy sáv, a hátrány – amit ez okoz – sokkal nagyobb lesz.

A 21-es főút négysávosításából hátralévő kilométereket öt szakaszra osztották. Ebből három esetben már zajlik a kivitelezés, kettő esetben pedig – köztük a kisterenyei érintettségűvel – folyik a közbeszerzési eljárás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.