EUR: 318,79 Ft
CHF: 273,94 Ft
2018. május 23., szerda
Dezső

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem csak a habokban alkot

Tudjuk, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de hogyan fordulhat elő, hogy egy fiatalember nemcsak élsportoló, de tehetséges képzőművész is? Kell hozzá egy szobrászcsaládi háttér, valamint a sporthoz nélkülözhetetlen elkötelezettség és fegyelem. Erről beszélgettünk a Hódmezővásárhelyen élő Máté Hunor úszóolimpikonnal és képzőművésszel.

Hunor szülei képzőművészek, így a szülőszoba után kis túlzással szinte mindjárt a műteremben találta magát. A művészet volt először, utána jött az életébe az úszás, hogy Csongrádon élő szülei rendszert vigyenek fiuk életébe. A próbálkozás olyannyira jól sikerült, hogy Hunor sikert sikerre halmozott az úszásban, kétszeres olimpikon lett, valamint Európa-bajnoki ötödik és örökös osztrák bajnok is – csak hogy néhányat említsünk.


Október 1-jén adták át a felújított Művésztelepet, amelynek három műtermét Máté Hunor (képen), Sonkoly Tibor és Donka Gergely kapta meg.

Október 1-jén adták át a felújított Művésztelepet, amelynek három műtermét Máté Hunor (képen), Sonkoly Tibor és Donka Gergely kapta meg.

Hunor egyetemi tanulmányait az Egyesült Államokban, Alabamában folytatta, a képzőművészetin, de élt Pesten és Ausztriában is. Visszatérése Hódmezővásárhelyre álomszerű dolog a számára, neki ez a hely a béke szigete. A fiatalember a Vásárhelyi Hód Úszó SE sportkoordinátoraként, edzőjeként tevékenykedik, és ez elég szabadságot ad neki ahhoz, hogy a Kohán György utcán található, nemrégiben felújított Művésztelepen kreatívan alkothasson, ahol a Csikós András festőművészről elnevezett termet kapta meg. Ez nagyon sokat jelent számára, hiszen gyerekkori élmények is fűzik a nagy festőelődhöz.

Hunor úszóként sikert sikerre halmozott MTI Fotó: Illyés Tibor

Hunor úszóként sikert sikerre halmozott
MTI Fotó: Illyés Tibor

– Csikós András festőművész volt az első mentorom, aki gyakorlatilag a szomszédunk volt, de ugyanígy éreztem Fejér Csaba festő iránt is.


Tulajdonképpen a művészethez kötődő első emlékem is Csikós Andrással, „Bandikával” kapcsolatos, amikor nagyjából négyéves koromban a Gosztonyi utca spájzában beleszívhattam a cigijébe, így a festészet nekem álommunkává váltemlékezett vissza Hunor, majd nevetve hozzátette: ott azonnal eldöntötte, hogy többet nem nyúl a cigarettához.

A festészetben és a szobrászatban most kezd el kibontakozni a tehetséges fiú, a közelmúltban több kiállítása is volt. Temesváron egy csoportos kiállítás részese volt, előtte Lengyelországban mutatta be műveit, itthon pedig a legutóbb Csongrádon tárta a nagyközönség elé alkotásait.

A művészetben a motivációt most a kapu szimbóluma adja, továbbá az ajtók, valamint a fény és sötétség kettőssége is érdekli. Hunor hangsúlyozta, hogy az alkotásaival senkit nem akar utánozni, a saját útjára szeretne rátalálni.

A sportéletben ellenben megvan a példaképe. Az amerikai mentora, Sonja Porter az, aki belé ültette azt a mentalitást, amellyel – úgy érzi – jelenleg és a jövőben is boldogulni fog, azaz hogy a gyereket terelgetni kell, de meg kell hagyni a személyiségét.

– Elköteleztem magam a vásárhelyi úszósport és képzőművészet mellett is. Ez a kuckó a Művésztelepen azért is jó, mert lehetőséget ad arra, hogy akár este is dolgozzak és alkossak, ha végeztem az uszodában – összegzett Máté Hunor, akinek ha a két „szerelme” közül kellene választani, akkor nehéz szívvel, de az elért úszósikerek után a képzőművészet mellett tenné le a voksát.

A kapu szimbóluma Hunor több alkotásán is megjelenik.

A kapu szimbóluma Hunor több alkotásán is megjelenik.

Kapcsolódó Cikkek