EUR: 325,61 Ft
CHF: 279,96 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb XV.kerület

Nem csak porcelánokat, mosolyt is fest

„Legfőbb védjegyem a jókedvem” – vallja Kárpátiné Baunok Rita. A művészet és a szociális munka egyszerre van jelen a XV. kerületben élő porcelánfestő és szociálpedagógus életében. Már nemcsak porcelánokra rajzol csodás mintákat, hanem a rászoruló emberek arcára is „mosolyt fest” nap mint nap.

15ker_baunok Mint azt lapunknak Baunok Rita elmondta, a zene és a rajzolás egész kicsi gyerekkorában érdekelte.
– A
rajzolást és a festést egyértelműen az anyukám szerettette meg velem. A szüleim szerették volna, ha valamelyik veszprémi gimnáziumban tanulok tovább, de én mindenképpen a kezemet is akartam hasznosítani. Végül Herend mellett döntötten, ott végeztem porcelánfestőként, majd három évig dolgoztam a Herendi Porcelánmanufaktúrában.
Később, amikor a család Budapestre költözött, Rita a hollóházi gyár kirendeltségén kezdett dolgozni.
– Bevallom, Herend után számomra ez nem volt kielégítő munka. Hollóháza előszeretettel használta a matricás termékeket, a budapesti részleg nemigen végzett kézi festést. Egész nap csak ragasztgattam a matricákat, ami nem volt valami kreatív munka. Jelentkeztem az Országos Szakipari Vállalathoz, ahol folyamatosan restauráltuk Budapest legszebb épületeit. Dolgoztam a Posta Múzeum gyönyörű lépcsőházában és a Szépművészeti Múzeumban is, valamint a Parlamentben és egy rövid ideig a Zeneakadémián is.
Baunok Rita egy idő után úgy érezte, a művészet mellett szeretne emberekkel foglalkozni, segíteni.
2001-ben jelentkeztem Sopronba a Benedek Elek Pedagógiai Főiskolára, szociálpedagógus szakra, ahol 2005-ben szereztem meg a diplomámat. Sokat kell nevetni, és időnként váltani mindent: hivatást, munkát, lakhelyet. A jelenlegi szociális munkám során rengeteg szomorú, megkeseredett emberrel találkozom a családsegítő és gyermekvédelmi központban. Legtöbben anyagi gondokkal jönnek be, vagy éppen párkapcsolati vagy bántalmazási problémákkal. Nagyon sok esetben nem tudok segíteni nekik, és ez rossz! Az egész szociális szakma egy nagy kihívás. A Gyermekvédelmi Központban esetmenedzserként a hatósági szakaszba kerülő esetekkel foglalkozom. Az esetek összetétele is megváltozott az utóbbi években. Előtérbe kerültek az abúzusos, bántalmazós, a válás után kialakult és hosszan elnyúló krízishelyzetek, kapcsolattartási problémák.
Persze a szociális munka mellett az alkotás örömét sem engedte el.
Festeni mindig festettem, akkor is, amikor a szociális szférában kezdtem dolgozni. Nem tudtam elengedni a mai napig és már nem is akarom! Főleg ékszereket készítek, nyakláncokat, fülbevalókat és karkötőket.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.