EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb XV.kerület

Nem csak porcelánokat, mosolyt is fest

„Legfőbb védjegyem a jókedvem” – vallja Kárpátiné Baunok Rita. A művészet és a szociális munka egyszerre van jelen a XV. kerületben élő porcelánfestő és szociálpedagógus életében. Már nemcsak porcelánokra rajzol csodás mintákat, hanem a rászoruló emberek arcára is „mosolyt fest” nap mint nap.

15ker_baunok Mint azt lapunknak Baunok Rita elmondta, a zene és a rajzolás egész kicsi gyerekkorában érdekelte.
– A
rajzolást és a festést egyértelműen az anyukám szerettette meg velem. A szüleim szerették volna, ha valamelyik veszprémi gimnáziumban tanulok tovább, de én mindenképpen a kezemet is akartam hasznosítani. Végül Herend mellett döntötten, ott végeztem porcelánfestőként, majd három évig dolgoztam a Herendi Porcelánmanufaktúrában.
Később, amikor a család Budapestre költözött, Rita a hollóházi gyár kirendeltségén kezdett dolgozni.
– Bevallom, Herend után számomra ez nem volt kielégítő munka. Hollóháza előszeretettel használta a matricás termékeket, a budapesti részleg nemigen végzett kézi festést. Egész nap csak ragasztgattam a matricákat, ami nem volt valami kreatív munka. Jelentkeztem az Országos Szakipari Vállalathoz, ahol folyamatosan restauráltuk Budapest legszebb épületeit. Dolgoztam a Posta Múzeum gyönyörű lépcsőházában és a Szépművészeti Múzeumban is, valamint a Parlamentben és egy rövid ideig a Zeneakadémián is.
Baunok Rita egy idő után úgy érezte, a művészet mellett szeretne emberekkel foglalkozni, segíteni.
2001-ben jelentkeztem Sopronba a Benedek Elek Pedagógiai Főiskolára, szociálpedagógus szakra, ahol 2005-ben szereztem meg a diplomámat. Sokat kell nevetni, és időnként váltani mindent: hivatást, munkát, lakhelyet. A jelenlegi szociális munkám során rengeteg szomorú, megkeseredett emberrel találkozom a családsegítő és gyermekvédelmi központban. Legtöbben anyagi gondokkal jönnek be, vagy éppen párkapcsolati vagy bántalmazási problémákkal. Nagyon sok esetben nem tudok segíteni nekik, és ez rossz! Az egész szociális szakma egy nagy kihívás. A Gyermekvédelmi Központban esetmenedzserként a hatósági szakaszba kerülő esetekkel foglalkozom. Az esetek összetétele is megváltozott az utóbbi években. Előtérbe kerültek az abúzusos, bántalmazós, a válás után kialakult és hosszan elnyúló krízishelyzetek, kapcsolattartási problémák.
Persze a szociális munka mellett az alkotás örömét sem engedte el.
Festeni mindig festettem, akkor is, amikor a szociális szférában kezdtem dolgozni. Nem tudtam elengedni a mai napig és már nem is akarom! Főleg ékszereket készítek, nyakláncokat, fülbevalókat és karkötőket.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.