EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,99 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Nem fogadta el a parlament az alaptörvény módosítást

Nem kapta meg a kétharmados támogatást kedden a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ország csak a kormánypártokra számíthat a betelepítési kvóta elleni küzdelemben. Az MSZP szerint Orbán Viktor minden idők legdrágább szavazását bukta el. A Jobbik elnöke úgy értékelt: “a Fidesz számára nem az ország megvédése a fontos, hanem a szajré”.

Az előterjesztésre 131-en szavaztak igennel a szükséges 133 helyett. A javaslatot csak a kormánypárti képviselők támogatták; az ellenzékiek közül hárman – Fodor Gábor, Kész Zoltán és Kónya Péter független képviselők – nemmel voksoltak, a többiek nem nyomtak gombot.


Az MSZP már korábban bejelentette, hogy nem vesz részt a szavazásban, ahogyan az LMP is jelezte, képviselői nem nyomnak majd gombot. A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötötte a módosítás támogatását, ez azonban nem történt meg.

A szavazáson az MSZP és a Jobbik képviselői is molinókkal tiltakoztak az ülésteremben, őket Latorcai János levezető elnök figyelmeztette a tiltott szemléltető eszközök miatt. A Jobbik molinóján az állt, hogy “Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged”, a szocialisták áthúzott helikoptert ábrázoló lapokat mutattak fel.


A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a kormány továbbra is harcol a magyar emberek biztonságáért. Szijjártó Péter megjegyezte, a kötelező betelepítési kvóta elleni harcban nagy segítséget jelentett volna az alaptörvény módosítása. “A mai parlamenti szavazás ezt a nagyon fontos eszközt vette el az ország megvédéséért folytatott küzdelemből” – fűzte hozzá.

Úgy vélekedett: az elmúlt másfél évben az EU nem volt képes arra, hogy megtalálja a helyes és hatékony választ a tömeges népvándorlásra. Ugyanakkor a magyar kormány álláspontja mindvégig világos volt: a kötelező betelepítési kvóta nem megoldás a bevándorlási válságra – mondta.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint az alkotmánymódosítás szövegében “tartalmi egyetértés született, s ennek a jövőre vonatkozóan még lehet jelentősége”. Németh Zsolt úgy fogalmazott: “hiába van a szövegről egyetértés, mégsem támogatta az Országgyűlés az alkotmány módosítását; mondhatnám azt is, hogy ez is 98 százalékra sikerült, ahogy a népszavazás is”.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a szavazáson kiderült, hogy az ország csak a Fideszre és a KDNP-re számíthat a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelemben. Kósa Lajos úgy értékelt: bebizonyosodott, hogy a Jobbik és az MSZP is hazudott, “rútul, aljasul” becsapta az embereket, korábban ugyanis mindkét párt a törvénymódosítás támogatásáról nyilatkozott.

Azt ígérte, folytatják a küzdelmet, és amíg a Fidesz-KDNP kormányoz, addig Magyarországra senki sem telepíthet be kötelezően idegen népességet. Kósa Lajos közölte, az alkotmánymódosítás után kialakult helyzetet a Fidesz elnökségi ülésén értékelik. Azt nem tudta megmondani, hogy benyújtják-e újra az indítványt.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta: egy felelős kormányszövetség és egy felelőtlen ellenzék döntött. Szerinte a tét a maradék szuverenitás megőrzése volt, az egyértelműen bevándorláspárti baloldal magatartása érthető, a Jobbik álláspontja ugyanakkor érthetetlen. Kérdésre válaszolva azt mondta, az alaptörvény módosítása és a letelepedési kötvény visszavonása között az ő megítélésük szerint nincs összefüggés.

Az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan úgy fogalmazott: az alaptörvény módosításának nincs jelentősége a magyar emberek biztonsága szempontjából, sem egy referendum, sem egy törvénymódosítás nem tudja megoldani a menekültválságot. A képviselő azt mondta, az MSZP végig következetesen viselkedett az ügyben.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke elmondta, képviselőik azért nem nyomtak gombot, mert félmegoldáshoz nem járulnak hozzá. Közölte: a letelepedési kötvények azonnali kivezetését és a közvetítő irodák bezárását, az eddigi intézmény teljes, nemzetbiztonsági és gazdasági átvizsgálását és a Pharaon-ügy lezárását követelik. Hangsúlyozta: ha kivezetik ezt konstrukciót, akár 24 órán belül hajlandók megszavazni az alaptörvény módosítását.

Az LMP felszólította a kormányt, hogy állítsa le a szerintük túl hosszúra nyúlt népszavazási kampányt, és ne meneküljön tovább a valódi kormányzás felelőssége elől. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezetője azt mondta: pártja azért nem vett részt a szavazásban, mert a módosítás szerintük csupán a népszavazási kampány része volt, és nem a felső korlát nélküli betelepítési kvóta ellen szólt.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor egy hónap alatt két pofont is kapott, mert az október 2-i kvótareferendumon a nép, kedden pedig a parlament mondott nemet a politikájára. Varju László, a párt alelnöke elmondta, a DK-s független képviselők bojkottálták a határozathozatalt, mert az alaptörvény-módosítás “kifejezetten szembe ment volna a népakarattal”.

Az Együtt közleményében azt írta: a sikertelen alaptörvény-módosítás után itt az ideje, hogy a Fidesz “abbahagyja az ország megosztását és a hazug gyűlöletkeltést”, és végre az oktatás, az egészségügy “tragikus helyzetével” foglalkozzon.

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője szerint az ügy nem szól másról, mint hogy két “szélsőjobboldali, Putyin-bérenc párt” egymással versengve hazaárulózza le a másikat.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke azt mondta: nemmel szavazott a módosításra, ami egyenesen következett abból, hogy a népszavazási kampányban az MLP “képviselte a leghatározottabban az európai értékrend melletti és a kormánnyal szembeni kiállást”, amikor az igen szavazatra buzdított.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Bundás Andi hamar megunta a sztrájkot

  Bundás Andi hamar megunta a sztrájkot

  Miközben a devizahitelesek mentőangyalának szerepét játssza, méregdrága nerc- és
  perzsabundáival dicsekszik a Facebookon a jobbikos Varga-Damm Andrea.

 • Jövőre 850 millió forinttal több jut a nevelőszülői hálózat bővítésére

  Jövőre 850 millió forinttal több jut a nevelőszülői hálózat bővítésére

  A nevelőszülő hálózat bővítésére a következő évben 850 millió forinttal több jut a pénteken elfogadott költségvetés szerint – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap a Békés megyei Doboz melletti Szanazug üdülőtelepen.

 • Meleg, de többször esős idő várható a jövő héten

  Meleg, de többször esős idő várható a jövő héten

  A sok napsütés mellett a jövő héten is többször várható eső. Ezzel együtt marad a meleg, többfelé 30 fok feletti maximumokkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.