2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Belföld

Nem könnyű Juhász ellen tüntetni

Saját csapdájába esett Juhász Péter: azok után, hogy híveivel kifütyültette az október 23-i ’56-os állami megemlékezést, legutóbbi rendezvényén maga is tüntetőkkel találta szembe magát. Az Együtt alelnökét azonban nem is olyan egyszerű kifütyülni.

Nem engedték Juhász Péter közelébe azokat a demonstrálókat, akik az Együtt vasárnapi rendezvényén akartak a párt alelnöke ellen tüntetni. A szervezők egyszerűen „nemkívánatos személyeknek” minősítették a tiltakozókat és közölték velük, hogy nem léphetnek be az amúgy közterületen és nyilvánosan zajló eseményre. Ha mindez nem lett volna elég egyértelmű, az Együtt stábja a híradások szerint a rendőrséget is ráküldte a néhány tucat ellentüntetőre.


Hiába a nagy igyekezet, a szervezőknek nem sikerült elhallgattatniuk a Juhász Péter beszéde alatt végig fütyülő és pfujoló csoportot, amelynek többek között nem tetszett, hogy az Együtt üdvöskéje október 23-án az 1956-os forradalom 60. évfordulójának állami megemlékezését hasonló eszközökkel próbálta megzavarni. – Megaláztátok ’56-ot – kiabáltak oda többen is Juhásznak.

IMG_0179

Juhász Péter (Fotó: Csudai Sándor)

Az ellenzéki politikust hétfői sajtótájékoztatóján sikerült megkérdeznünk a hétvégi eseményekről. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért akadályozták az Együtt és a Juhász Péter ellen demonstrálókat, pláne hogy néhány hete még kikérték maguknak és „rendőrállamot” emlegettek, mert az október 23-i program szervezői ugyancsak megpróbálták távol tartani a többek között a magyar himnuszt is kifütyülő Együtt-szimpatizánsokat. Ettől függetlenül a Juhász Péter által felbiztatott tiltakozók nagy része akkor bejutott a Kossuth téri megemlékezésre.


20161120tuntetes-juhasz peter-ellen-tuntetok - portik - foto origo

Ellentüntetők a vasárnapi Együtt-rendezvényen

– Hazugság, hogy rendőrt hívtunk volna a tüntetőkre – kezdte a párt alelnöke, de azt elismerte, hogy a rendőrség jelen volt az Aulich utcában tartott megmozduláson. Azt sem cáfolta, hogy az Együtt szervezői kizárták a demonstrálókat, de azzal érvelt, hogy erre csak azért volt szükség, mert „ezek a fizetett emberek maszkokkal takarták el az arcukat”. – Bizonyítékunk van rá, hogy a demonstrálók a metróaluljáróban vettek át pénzt a szolgálataikért – állította Juhász Péter, de ezekkel a bizonyítékokkal végül nem állt elő.

Az Együtt alelnökének nem ez volt az egyetlen túlzása a vasárnap történtek kapcsán: a TV2 felvételein például tisztán látszik, hogy a szervezők valamiféle jogszabályra hivatkozva egy olyan idős tüntetőt is feltartóztatnak, akin sem maszk, sem más, az arcát eltakaró ruhadarab nincs.

Kapcsolódó Cikkek