EUR: 311,39 Ft
CHF: 265,80 Ft
2018. március 21., szerda
Benedek

Belföld

Nem mindig fájt a Jobbiknak a letelepedési kötvény

Azt állítja a Jobbik, hogy a letelepedési kötvények körüli háborújukat nem az októberi népszavazás után, hanem már évekkel előbb kirobbantották. A tények azonban mást mutatnak.

Sok kritikát kapott a Jobbik azóta, hogy a kvóta elleni népszavazás után a semmiből bejelentette: csak akkor támogatja az alaptörvény migránsok betelepítését tiltó módosítását, ha a kormány megszünteti a letelepedési kötvényeket. Azóta tudjuk, a Jobbik betartotta a szavát, és a baloldali ellenzékkel összekapaszkodva nem szavazta meg, hogy bekerüljön az alaptörvénybe a bevándorlók szétosztásának tiltása.


Fotó: Csudai Sándor

Volner János (Fotó: Csudai Sándor)

Vona Gábor pártelnök és társai azzal magyarázzák a bizonyítványukat, hogy a letelepedési kötvények előcibálása a politikai bűvészkalapjukból egyáltalán nem váratlan húzás, hiszen ők mindig is mondták, hogy bajuk van a konstrukcióval. Azt állítják, hogy a Jobbik elnökségén kívül mindenki rosszul emlékszik, és a Volner-Vona vezette frakció nemcsak október 18-a óta, hanem mindig is megveszekedetten küzdött a letelepedési kötvények megszüntetéséért.

Fotó: Csudai Sándor

Z. Kárpát Dániel (középen) (Fotó: Csudai Sándor)

Annak, hogy a Jobbik valóban a kormány politikai zsarolására használta fel a kötvények ügyét, maradt néhány egészen konkrét nyoma. Itt van például a letelepedési kötvényekről szóló 2012-es törvényjavaslat, amelyet először az Országgyűlés gazdasági bizottsága vitatott meg. A vonatkozó jegyzőkönyvet átvizsgálva világosan kiderül, a bizottságon úgy ment át a kezdeményezés, hogy nemhogy a Jobbik, de egyetlen ellenzéki párt sem kifogásolta az elképzelést: nem szavaztak ellene, igaz, mellette sem, egyszerűen tartózkodtak.


Van egy másik eset is 2015. február végéről: Szelényi Zsuzsanna független képviselő beterjesztett egy indítványt a gazdasági bizottság elé, amely a letelepedési kötvények megszüntetéséről szólt. A vita során a Jobbik képviseletében ott volt Volner János és Z. Kárpát Dániel is, mégsem álltak a javaslat mellé. Sőt a mostanában fennhangon kötvényező képviselők röviddel a szavazás előtt egyszerűen távoztak az ülésteremből.

Kapcsolódó Cikkek