EUR: 325,43 Ft
CHF: 279,76 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Nem mindig fájt a Jobbiknak a letelepedési kötvény

Azt állítja a Jobbik, hogy a letelepedési kötvények körüli háborújukat nem az októberi népszavazás után, hanem már évekkel előbb kirobbantották. A tények azonban mást mutatnak.

Sok kritikát kapott a Jobbik azóta, hogy a kvóta elleni népszavazás után a semmiből bejelentette: csak akkor támogatja az alaptörvény migránsok betelepítését tiltó módosítását, ha a kormány megszünteti a letelepedési kötvényeket. Azóta tudjuk, a Jobbik betartotta a szavát, és a baloldali ellenzékkel összekapaszkodva nem szavazta meg, hogy bekerüljön az alaptörvénybe a bevándorlók szétosztásának tiltása.


Fotó: Csudai Sándor

Volner János (Fotó: Csudai Sándor)

Vona Gábor pártelnök és társai azzal magyarázzák a bizonyítványukat, hogy a letelepedési kötvények előcibálása a politikai bűvészkalapjukból egyáltalán nem váratlan húzás, hiszen ők mindig is mondták, hogy bajuk van a konstrukcióval. Azt állítják, hogy a Jobbik elnökségén kívül mindenki rosszul emlékszik, és a Volner-Vona vezette frakció nemcsak október 18-a óta, hanem mindig is megveszekedetten küzdött a letelepedési kötvények megszüntetéséért.

Fotó: Csudai Sándor

Z. Kárpát Dániel (középen) (Fotó: Csudai Sándor)

Annak, hogy a Jobbik valóban a kormány politikai zsarolására használta fel a kötvények ügyét, maradt néhány egészen konkrét nyoma. Itt van például a letelepedési kötvényekről szóló 2012-es törvényjavaslat, amelyet először az Országgyűlés gazdasági bizottsága vitatott meg. A vonatkozó jegyzőkönyvet átvizsgálva világosan kiderül, a bizottságon úgy ment át a kezdeményezés, hogy nemhogy a Jobbik, de egyetlen ellenzéki párt sem kifogásolta az elképzelést: nem szavaztak ellene, igaz, mellette sem, egyszerűen tartózkodtak.


Van egy másik eset is 2015. február végéről: Szelényi Zsuzsanna független képviselő beterjesztett egy indítványt a gazdasági bizottság elé, amely a letelepedési kötvények megszüntetéséről szólt. A vita során a Jobbik képviseletében ott volt Volner János és Z. Kárpát Dániel is, mégsem álltak a javaslat mellé. Sőt a mostanában fennhangon kötvényező képviselők röviddel a szavazás előtt egyszerűen távoztak az ülésteremből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Növekedést eredményez az új költségvetés

  Növekedést eredményez az új költségvetés

  Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést, amelyről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán, illetve a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ez a biztonságos növekedés költségvetése.

 • Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában.

 • Csalók verik át az idős embereket

  Csalók verik át az idős embereket

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a fővárosi polgárőrökkel együttműködve bűnmegelőzési programot indított az idősek védelmében. Az utóbbi időben több olyan eset látott napvilágot, amikor este, vagy éjszaka azzal hívtak fel bűnözők idős embereket, hogy bajba került, vagy balesetet szenvedett az unokájuk és azonnal pénzre van szüksége.

 • Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Gyomorforgató és botrányos, ami a Jobbikban folyik. A Ripost értesülései szerint ugyanis
  visszakerül a párt vezetésébe az a Kulcsár Gergely, aki korábban meggyalázta a Dunába lőtt zsidó áldozatok Duna-parti emlékművét.