EUR: 308,63 Ft
CHF: 267,47 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Belföld

Nem mindig fájt a Jobbiknak a letelepedési kötvény

Azt állítja a Jobbik, hogy a letelepedési kötvények körüli háborújukat nem az októberi népszavazás után, hanem már évekkel előbb kirobbantották. A tények azonban mást mutatnak.

Sok kritikát kapott a Jobbik azóta, hogy a kvóta elleni népszavazás után a semmiből bejelentette: csak akkor támogatja az alaptörvény migránsok betelepítését tiltó módosítását, ha a kormány megszünteti a letelepedési kötvényeket. Azóta tudjuk, a Jobbik betartotta a szavát, és a baloldali ellenzékkel összekapaszkodva nem szavazta meg, hogy bekerüljön az alaptörvénybe a bevándorlók szétosztásának tiltása.

Fotó: Csudai Sándor

Volner János (Fotó: Csudai Sándor)

Vona Gábor pártelnök és társai azzal magyarázzák a bizonyítványukat, hogy a letelepedési kötvények előcibálása a politikai bűvészkalapjukból egyáltalán nem váratlan húzás, hiszen ők mindig is mondták, hogy bajuk van a konstrukcióval. Azt állítják, hogy a Jobbik elnökségén kívül mindenki rosszul emlékszik, és a Volner-Vona vezette frakció nemcsak október 18-a óta, hanem mindig is megveszekedetten küzdött a letelepedési kötvények megszüntetéséért.

Fotó: Csudai Sándor

Z. Kárpát Dániel (középen) (Fotó: Csudai Sándor)

Annak, hogy a Jobbik valóban a kormány politikai zsarolására használta fel a kötvények ügyét, maradt néhány egészen konkrét nyoma. Itt van például a letelepedési kötvényekről szóló 2012-es törvényjavaslat, amelyet először az Országgyűlés gazdasági bizottsága vitatott meg. A vonatkozó jegyzőkönyvet átvizsgálva világosan kiderül, a bizottságon úgy ment át a kezdeményezés, hogy nemhogy a Jobbik, de egyetlen ellenzéki párt sem kifogásolta az elképzelést: nem szavaztak ellene, igaz, mellette sem, egyszerűen tartózkodtak.

Van egy másik eset is 2015. február végéről: Szelényi Zsuzsanna független képviselő beterjesztett egy indítványt a gazdasági bizottság elé, amely a letelepedési kötvények megszüntetéséről szólt. A vita során a Jobbik képviseletében ott volt Volner János és Z. Kárpát Dániel is, mégsem álltak a javaslat mellé. Sőt a mostanában fennhangon kötvényező képviselők röviddel a szavazás előtt egyszerűen távoztak az ülésteremből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csatát nyertünk Sorosék ellen

  Csatát nyertünk Sorosék ellen

  Csatát nyert a magyar kormány Brüsszelben: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elfogadta a magyar fellebbezését annak a két bangladesi menedékkérőnek az ügyében, akik miatt a testület korábbi elsőfokú ítéletében jogtalan fogvatartás címén fejenként 5,8 millió forintos kártérítést ítélt meg Magyarország ellen.

 • Nyomkövetőt kap M. Richárd

  Nyomkövetőt kap M. Richárd

  A Dózsa György úti baleset kapcsán meggyanúsított M. Richárd nyomkövetőt kap. A férfi már egy hónapja házi őrizetben van, és ez a döntés értelmében további három hónapig így is marad.

 • Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

  Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

  A kormány a gyermekvállalás ösztönzése érdekében kiemelten támogatja a kisgyermekes családok boldogulását. A gyarapodó bölcsődei, óvodai férőhelyek mellett korszerűsödött az oktatás, közel félmillió gyermek részesül ingyenes iskolai étkezésben, és aki még nem kapja ingyen a tankönyvet, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

 • Sajtkukac

  Sajtkukac

  Az esetek többségében gyermekre mondják, jobbára egy másfél-két éves örökmozgó, szülei ágyát tataminak tekintő, ott ide-oda vetődő, vagy éppenséggel a nyaraláson apja fejesugrását és annak kézmozdulatát elleső és a babzsákban gyakorló (persze a szülőket is erre „kényszerítő”) legénykére.