EUR: 322,85 Ft
CHF: 275,90 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Népszavazást tartanak Svájcban az atomerőművek sorsáról

Svájc lakossága olyan kérdésről dönt vasárnap népszavazáson, amelyben mélyen megosztott: az országban évtizedek óta működő öt atomerőmű sorsáról. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a létesítmények végleges leállítását nagyjából ugyanannyian támogatják, ahányan ellenzik.

Az “atomenergiából való kiszállást” célzó kezdeményezés mögött a zöldek állnak, akik a 2011. márciusi japán földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett fukusimai nukleáris katasztrófa után tűzték ki célul annak elérését, hogy az országban meglévő atomerőművek működési idejét 45 évre korlátozzák, a jövőben pedig ne lehessen újabb nukleáris reaktorokat építeni és működtetni. Véleményük szerint tervük a jelenlegi technológiák mellett megvalósítható, hosszú távon pedig garantálná a svájciak biztonságát.


Ha a népszavazáson az igenek kerülnének többségbe, már jövőre három nukleáris erőművet lekapcsolnának a hálózatról, míg a teljes leállás 2029-ig történne meg.

A tervezet bírálói szerint mindez azt jelentené, hogy a belföldi áramtermelés a jövő évben egy csapásra 15 százalékkal csökkenne, vagyis az alpesi országnak a jelenleginél sokkal több – elsősorban francia reaktorokból és német szénerőművekből származó – áramot kellene importálnia, mivel nincs elegendő alternatív energiaforrása. A kezdeményezést ellenzi a kormány is, amely a népszavazási kampányanyagában egyebek mellett arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy milyen súlyosan terheli a környezetet a szénerőmű.


Eközben két svájci atomerőmű-üzemeltető, az Axpo és az Alpiq már jelezte, hogy amennyiben a svájci lakosság megszavazza a nukleáris leállást, azonnal benyújtják milliárdos nagyságrendű kártérítési igényüket. Mindezt arra hivatkozva teszik majd, hogy a létesítmények idő előtti leállítása gazdaságilag elviselhetetlen terheket ró rájuk. Az említett két vállalat több forrás szerint is jó eséllyel szerezhetne érvényt követeléseinek.

Andrew Walo, az Axpo vezetője elmondta, hogy beruházásuk 60 éves időtartamra készült, és ha most, 45 évnyi üzemeltetés után politikai okokból leállítják az erőművet, akkor a cég bevételektől esik el. A referendum kezdeményezői azonban veszteséges üzletnek látják a nukleáris energiatermelést, és szerintük semmilyen kár nem származik az atomerőművek leállításából.

A gfs.bern intézet legutóbbi közvélemény-kutatása szerint a nukleáris reaktorok működését ellenzők előnye október közepéhez képest 21-ről mindössze 2 százalékpontra apadt, vagyis teljes bizonytalanság övezi a népszavazás kimenetelét.

Svájc rendelkezik a világ legrégibb atomerőműparkjával. Az első nukleáris létesítményt, a Beznau I-et 1969-ben kapcsolták rá a hálózatra, majd 1972-ben következett a Beznau II és a mühlebergi erőmű. A gösgeni komplexumot 1979-ben, a leibstadtit 1984-ben helyezték üzembe.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Már nem viszket!

  A nap képe: Már nem viszket!

  Biztosan sokak számára ismerős az a pillanat, amikor oltári módon elkezd viszketni a hátunk egy olyan pontja, amit szinte lehetetlenség elérni. Ilyenkor jön az, hogy minden lehetséges módszert megragadva igyekszünk enyhíteni a viszkető érzésen akár egy ajtófélfához dörzsölve, vagy egy fakanállal a kezünket meghosszabbítva elérni testünk irritált részét.

 • Patkány vetett véget a táncelőadásnak

  Patkány vetett véget a táncelőadásnak

  Egy patkány okozta rövidzárlat miatt teljes sötétségbe borult szerda este az Adelaide-i Fesztiválközpont, két táncprodukciót, köztük a Csipkerózsika című balett utolsó előadását is félbeszakítva.

 • Járni sem bírt Juncker

  Járni sem bírt Juncker

  Ismét nagyot alkotott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Most a ,múltheti NATO-csúcson tűnt részegnek, sőt több ember kellett támogassa, mert járni is alig bírt.