EUR: 309,93 Ft
CHF: 285,61 Ft
2017. június 25., vasárnap
Vilmos

Egyéb Zalaegerszeg

Nincs több férőhely a telepen

Jelenleg több mint 180 szomorú szemű keverék és fajtatiszta kutyus vár örökbe fogadó gazdira Zalaegerszegen. Megteltek a kennelek, szűkös az állatok élettere, már a gyepmesteri telepről sem tudják átvenni a kutyákat.

Gazdira várva Fotó: Inhof András

Gazdira várva Fotó: Inhof András

A Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület telepén versenyt ugatnak a kutyák, egy-egy kennelben termettől és vérmérséklettől függően akár 8-10 kisebb testű, barátságos eb vagy a vehemensebbekből 2-3 éli életét rendezett körülmények között. Többségük megunt kedvenc, ám van, akit a gazda életkörülményeinek változása ítélt erre a sorsra. A gyepmesteri telepre befogott állatok egyelőre ott maradnak, ahol vannak, számukra nincs hely.

– A XXI. század fogyasztói társadalmában sokszor szélmalomharcot vívnak, hiszen sok embernek első felindultságában kell a kis kedvenc, azonban amint rájön arra, hogy az állat bizony érző lény, felelősséget jelent, etetni, szeretni kell, törődni kell vele, hamar megunja, azután mindenféle ürüggyel menhelyre adja. Jelenleg 180 kutyusból több így került hozzánk, ami szomorú, mert korábban ez nem volt jellemző. Sokan mentek külföldre dolgozni, olyan is van, amikor a szülő halála után a család nem vállalja az állat gondozását. De az elsődleges ok az, hogy megunják az állatokat – mesélte Abai Erika operatív titkár a Lokál Extrának.

kutyi

Börtönbe zárva Fotó inhof András

– Jelenleg abban bízunk, hogy a jó idő talán kedvez az örökbefogadásnak, illetve – nem akarom elkiabálni – alakul egy új külföldi kapcsolatunk, akik két héten belül érkeznek hozzánk, és remélhetőleg visznek majd tőlünk állatokat, itt kutyára és cicára is gondolok. A magyaroknál sajnos nagyon alacsony az örökbefogadási kedv.

A tendencia az, hogy a legtöbben évek óta itt „parkolnak” nálunk. Zsúfoltak a kennelek, front van, ilyenkor nagyon sok a verekedés. Most is van két 19 évesünk, az egyik Búbú, a másik Dorina, mindketten 4-5 éve vannak már itt. Volt egy Boby nevű kedves német juhászunk, akit tízéves korában hoztak be és 21 évesen altattunk el. Senkinek sem kellett.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Lázár: Komoly felelősség a V4 elnökség

  Magyarországnak komoly felelőssége van abban, hogy jól jelenítse meg a visegrádi négyek (V4) érdekeit – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten.

 • Küzdelmek a tatamin

  Küzdelmek a tatamin

  Az Érdi Kyokushin Karate Sport Egyesület 1986 óta van jelen Érd sportéletében, 2005 óta önálló sportegyesületként működik.

 • Parlagfűirtás polgárőrökkel

  Parlagfűirtás polgárőrökkel

  A parlagfű elleni védekezés céljából Polgárőr Parlagfű Teszedd elnevezésű programot indított útjára az Országos Polgárőr Szövetség.

 • Ünnepi diplomaosztók

  Ünnepi diplomaosztók

  Az idei diplomaosztó ünnepségek keretében 3600 végzős veheti át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen.