2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb Zalaegerszeg

Nincs több férőhely a telepen

Jelenleg több mint 180 szomorú szemű keverék és fajtatiszta kutyus vár örökbe fogadó gazdira Zalaegerszegen. Megteltek a kennelek, szűkös az állatok élettere, már a gyepmesteri telepről sem tudják átvenni a kutyákat.

Gazdira várva Fotó: Inhof András

Gazdira várva Fotó: Inhof András

A Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület telepén versenyt ugatnak a kutyák, egy-egy kennelben termettől és vérmérséklettől függően akár 8-10 kisebb testű, barátságos eb vagy a vehemensebbekből 2-3 éli életét rendezett körülmények között. Többségük megunt kedvenc, ám van, akit a gazda életkörülményeinek változása ítélt erre a sorsra. A gyepmesteri telepre befogott állatok egyelőre ott maradnak, ahol vannak, számukra nincs hely.


– A XXI. század fogyasztói társadalmában sokszor szélmalomharcot vívnak, hiszen sok embernek első felindultságában kell a kis kedvenc, azonban amint rájön arra, hogy az állat bizony érző lény, felelősséget jelent, etetni, szeretni kell, törődni kell vele, hamar megunja, azután mindenféle ürüggyel menhelyre adja. Jelenleg 180 kutyusból több így került hozzánk, ami szomorú, mert korábban ez nem volt jellemző. Sokan mentek külföldre dolgozni, olyan is van, amikor a szülő halála után a család nem vállalja az állat gondozását. De az elsődleges ok az, hogy megunják az állatokat – mesélte Abai Erika operatív titkár a Lokál Extrának.

kutyi

Börtönbe zárva Fotó inhof András

– Jelenleg abban bízunk, hogy a jó idő talán kedvez az örökbefogadásnak, illetve – nem akarom elkiabálni – alakul egy új külföldi kapcsolatunk, akik két héten belül érkeznek hozzánk, és remélhetőleg visznek majd tőlünk állatokat, itt kutyára és cicára is gondolok. A magyaroknál sajnos nagyon alacsony az örökbefogadási kedv.


A tendencia az, hogy a legtöbben évek óta itt „parkolnak” nálunk. Zsúfoltak a kennelek, front van, ilyenkor nagyon sok a verekedés. Most is van két 19 évesünk, az egyik Búbú, a másik Dorina, mindketten 4-5 éve vannak már itt. Volt egy Boby nevű kedves német juhászunk, akit tízéves korában hoztak be és 21 évesen altattunk el. Senkinek sem kellett.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.