2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Szombathely

Nógrádi György: Egységes, erős Európát senki sem akar

A világban zajló komoly politikai események témáiról most is könnyedén és érthetően beszélt telt ház előtt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő múlt héten Szombathelyen.

Mintegy háromszázan zsúfolódtak össze a Herényiek Házában Nógrádi György előadására, aki ezúttal sem okozott csalódást hallgatóságának. Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett: Nógrádi György már 2012-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió déli határa meglehetősen levegős, és hogy különösen a görög, a spanyol és az olasz határon nagyszámú szakképzetlen embertömeg bevándorlására számíthatunk.


A világban zajló komoly geopolitikai folyamatokat érthetően, sok humorral fűszerezve vázolta mintegy 45 perces előadásában a szakértő, akitől ezt követően több mint egy órán át kérdezhettek az érdeklődők. A föld három erőközpontjáról, az Amerikai Egyesület Államok, Oroszország és Kína globális szerepéről és céljairól, Trump megválasztásáról, a Brexitről, a közel-keleti válságról, a csendes-óceáni szigetvilág későbbi jelentőségéről, valamint a migrációról és annak Európai Unióra gyakorolt hatásairól is szólt az előadó.

Fotó: CSG

Fotó: CSG

– Mára Európában a biztonság fontossága felértékelődött az emberi jogokéval szemben – hangsúlyozta Nógrádi, aki szerint egyik globális erőközpontnak sem érdeke az egységes, erős Európa kialakulása. – Angela Merkel 10 éves kormányzásából nyolc év sikertörténet volt. Idén azonban öt tartományi választásból egyet sem tudott megnyerni a CDU.  Így kérdés, hogy jövőre milyen kormány alakul Németországban. A biztonságpolitikai szakértő figyelmeztetett: több millió ukrán bármikor megindulhat Európa felé, és szólt arról is, hogy 10-15 év múlva akár létrejöhet Nagy-Albánia.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.