EUR: 309,09 Ft
CHF: 284,04 Ft
2017. június 27., kedd
László

Egyéb Szombathely

Nógrádi György: Egységes, erős Európát senki sem akar

A világban zajló komoly politikai események témáiról most is könnyedén és érthetően beszélt telt ház előtt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő múlt héten Szombathelyen.

Mintegy háromszázan zsúfolódtak össze a Herényiek Házában Nógrádi György előadására, aki ezúttal sem okozott csalódást hallgatóságának. Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett: Nógrádi György már 2012-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió déli határa meglehetősen levegős, és hogy különösen a görög, a spanyol és az olasz határon nagyszámú szakképzetlen embertömeg bevándorlására számíthatunk.

A világban zajló komoly geopolitikai folyamatokat érthetően, sok humorral fűszerezve vázolta mintegy 45 perces előadásában a szakértő, akitől ezt követően több mint egy órán át kérdezhettek az érdeklődők. A föld három erőközpontjáról, az Amerikai Egyesület Államok, Oroszország és Kína globális szerepéről és céljairól, Trump megválasztásáról, a Brexitről, a közel-keleti válságról, a csendes-óceáni szigetvilág későbbi jelentőségéről, valamint a migrációról és annak Európai Unióra gyakorolt hatásairól is szólt az előadó.

Fotó: CSG

Fotó: CSG

– Mára Európában a biztonság fontossága felértékelődött az emberi jogokéval szemben – hangsúlyozta Nógrádi, aki szerint egyik globális erőközpontnak sem érdeke az egységes, erős Európa kialakulása. – Angela Merkel 10 éves kormányzásából nyolc év sikertörténet volt. Idén azonban öt tartományi választásból egyet sem tudott megnyerni a CDU.  Így kérdés, hogy jövőre milyen kormány alakul Németországban. A biztonságpolitikai szakértő figyelmeztetett: több millió ukrán bármikor megindulhat Európa felé, és szólt arról is, hogy 10-15 év múlva akár létrejöhet Nagy-Albánia.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Bocsánat, ez az igazi Óbudai Nyár!

    Bocsánat, ez az igazi Óbudai Nyár!

    A Lokál Extra III. kerületi mutációja június 22-ei számának 14. oldalára a programajánlóba sajnálatos módon a 2012-es Óbudai Nyár eseményei kerültek be, ezért fordulhatott elő, hogy ott a Benkó Dixieland Band koncertje is szerepel, holott Benkó Sándor időközben elhunyt.

  • Négy százalék alatt a munkanélküliség

    Négy százalék alatt a munkanélküliség

    Komárom-Esztergom megyében 2017 június elejére 3,5 százalékra csökkent az álláskeresők aránya – mondta el a megyei kormányhivatal vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.