EUR: 312,97 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 25., vasárnap
Géza

Egyéb Szombathely

Nógrádi György: Egységes, erős Európát senki sem akar

A világban zajló komoly politikai események témáiról most is könnyedén és érthetően beszélt telt ház előtt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő múlt héten Szombathelyen.

Mintegy háromszázan zsúfolódtak össze a Herényiek Házában Nógrádi György előadására, aki ezúttal sem okozott csalódást hallgatóságának. Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere köszöntőjében emlékeztetett: Nógrádi György már 2012-ben felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió déli határa meglehetősen levegős, és hogy különösen a görög, a spanyol és az olasz határon nagyszámú szakképzetlen embertömeg bevándorlására számíthatunk.


A világban zajló komoly geopolitikai folyamatokat érthetően, sok humorral fűszerezve vázolta mintegy 45 perces előadásában a szakértő, akitől ezt követően több mint egy órán át kérdezhettek az érdeklődők. A föld három erőközpontjáról, az Amerikai Egyesület Államok, Oroszország és Kína globális szerepéről és céljairól, Trump megválasztásáról, a Brexitről, a közel-keleti válságról, a csendes-óceáni szigetvilág későbbi jelentőségéről, valamint a migrációról és annak Európai Unióra gyakorolt hatásairól is szólt az előadó.

Fotó: CSG

Fotó: CSG

– Mára Európában a biztonság fontossága felértékelődött az emberi jogokéval szemben – hangsúlyozta Nógrádi, aki szerint egyik globális erőközpontnak sem érdeke az egységes, erős Európa kialakulása. – Angela Merkel 10 éves kormányzásából nyolc év sikertörténet volt. Idén azonban öt tartományi választásból egyet sem tudott megnyerni a CDU.  Így kérdés, hogy jövőre milyen kormány alakul Németországban. A biztonságpolitikai szakértő figyelmeztetett: több millió ukrán bármikor megindulhat Európa felé, és szólt arról is, hogy 10-15 év múlva akár létrejöhet Nagy-Albánia.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.