EUR: 325,68 Ft
CHF: 279,69 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb XX.kerület

Nőuralom a modern költők versenyén

„Gyere és mondd el kötetlenül gondolataidat magadról és a világról, amiben élsz! Az egyetlen szabály, hogy három perced van a színpadon a szavalásra, arra, hogy érvelj, meggyőzz, megnevettess, szórakoztass, elgondolkodtass és sikert arass!” Így szólt a Csili Művelődési Ház felhívása, amikor a múlt heti slam poetry versenyt meghirdették. Húsznál is többen jelentkeztek, végül csak hölgyek állhattak a képzeletbeli dobogóra.

A slam poetry a nyolcvanas évek közepén jelent meg önálló előadói műfajként, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith („Slampapi”) kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg, és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene, és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak, és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.


Az erzsébeti verseny fődíja egyórányi műsoridő volt a Tilos rádióban és egy nyolcvanezer forint értékű vásárlási utalvány. Ezt a huszonkét induló közül Bánóczi Beáta nyerte, megelőzve Borbás Zsuzsannát és Élő Csengét.

Csili Művelődési Központ, Slam poetry, Bánóczi Beáta (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bánóczi Beáta nagyon jól slammelt, nyert is
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Csili Művelődési Központ, Slam poetry, Fazekas Viktor (Fotó: Keresztesi Balázs)

Fazekas Viktor is megmutatta, mit tud
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.