2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb XX.kerület

Nőuralom a modern költők versenyén

„Gyere és mondd el kötetlenül gondolataidat magadról és a világról, amiben élsz! Az egyetlen szabály, hogy három perced van a színpadon a szavalásra, arra, hogy érvelj, meggyőzz, megnevettess, szórakoztass, elgondolkodtass és sikert arass!” Így szólt a Csili Művelődési Ház felhívása, amikor a múlt heti slam poetry versenyt meghirdették. Húsznál is többen jelentkeztek, végül csak hölgyek állhattak a képzeletbeli dobogóra.

A slam poetry a nyolcvanas évek közepén jelent meg önálló előadói műfajként, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith („Slampapi”) kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg, és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene, és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak, és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.


Az erzsébeti verseny fődíja egyórányi műsoridő volt a Tilos rádióban és egy nyolcvanezer forint értékű vásárlási utalvány. Ezt a huszonkét induló közül Bánóczi Beáta nyerte, megelőzve Borbás Zsuzsannát és Élő Csengét.

Csili Művelődési Központ, Slam poetry, Bánóczi Beáta (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bánóczi Beáta nagyon jól slammelt, nyert is
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Csili Művelődési Központ, Slam poetry, Fazekas Viktor (Fotó: Keresztesi Balázs)

Fazekas Viktor is megmutatta, mit tud
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.