EUR: 310,00 Ft
CHF: 267,42 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Egyéb XX.kerület

Nőuralom a modern költők versenyén

„Gyere és mondd el kötetlenül gondolataidat magadról és a világról, amiben élsz! Az egyetlen szabály, hogy három perced van a színpadon a szavalásra, arra, hogy érvelj, meggyőzz, megnevettess, szórakoztass, elgondolkodtass és sikert arass!” Így szólt a Csili Művelődési Ház felhívása, amikor a múlt heti slam poetry versenyt meghirdették. Húsznál is többen jelentkeztek, végül csak hölgyek állhattak a képzeletbeli dobogóra.

A slam poetry a nyolcvanas évek közepén jelent meg önálló előadói műfajként, a Spoken Word versengő formájaként, Marc Kelly Smith („Slampapi”) kezdeményezésére. Ez egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg, és többnyire fejből mondják, színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene, és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés. Az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak, és az előadók a szavakon kívül egész testüket is bevethetik. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és egyéb költészeti elemek.

Az erzsébeti verseny fődíja egyórányi műsoridő volt a Tilos rádióban és egy nyolcvanezer forint értékű vásárlási utalvány. Ezt a huszonkét induló közül Bánóczi Beáta nyerte, megelőzve Borbás Zsuzsannát és Élő Csengét.

Csili Művelődési Központ, Slam poetry, Bánóczi Beáta (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bánóczi Beáta nagyon jól slammelt, nyert is
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Csili Művelődési Központ, Slam poetry, Fazekas Viktor (Fotó: Keresztesi Balázs)

Fazekas Viktor is megmutatta, mit tud
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek