EUR: 323,08 Ft
CHF: 276,70 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Extra Sopron

Öltöztessük ünneplőbe a lelkünket!

Közeleg a karácsony, amelyet az adventi időszak készít elő. Horváth Imre soproni városplébános úgy gondolja, a következő négy hét lehetőséget biztosít számunkra, hogy közelebb kerüljünk embertársainkhoz, és ne rohanjunk el egymás mellett.

A város már most karácsonyi pompát ölt, de még nincs itt az ünnep. Majd a tevékeny, csendes és örömteli várakozás gyújt bennünk igazi fényeket. Horváth Imre atya úgy gondolja, hogy advent nem a külsőségekről szól.


– Annyit ér az ünnep, amennyit és ahogy készülünk rá. Adventban nem valamit várunk, hanem valakit. Advent szépsége nem a külsőségekben rejlik. Advent nem a vásárlásról és a lázas tevékenységről szól, hanem arról, hogy ünneplőbe öltöztetjük a lelkünket és mások életét is próbáljuk teljessé tenni.

Horváth Imre városplébános is készül az adventi időszakra. Fotó: Kóczán Bálint

Horváth Imre városplébános is készül az adventi időszakra
Fotó: Kóczán Bálint

Az atya elmondta, idén négy teljes hét áll rendelkezésre, hogy a várakozás boldog találkozás legyen Jézus Krisztussal, aki azért született meg Betlehemben, hogy minden embernek elhozza Isten szeretetét. Ez az időszak sok lehetőséget kínál, hogy kicsit közelebb kerüljünk egymáshoz, a családhoz, az Istenhez.
– Mivel zajos világban élünk, jobban kellene törekednünk a csendre, az elcsendesedésre, mert a csendből születnek nagy dolgok. Csak a csendben tudjuk kimondani: Szeretlek – mondta Imre atya. – Mivel rohanó világban élünk, próbáljuk lelassítani a tempót, és ne rohanjunk el egymás mellett, ne rohanjunk végig az életünket. Jézus édesanyja, Mária nem rohan, hanem sietve megy a rokonához, Erzsébethez, hogy megossza vele szíve örömét. Ha mi is kicsit lelassítunk, jobban észrevesszük életünkben az apró csodákat.


Sopronban a Szent Mihályban templomban is tartanak rorátét. Fotó: Kóczán Bálint

Sopronban a Szent Mihályban-templomban is tartanak rorátét
Fotó: Kóczán Bálint

A lelkipásztor szerint sokszor érezhetjük úgy, hogy bezárt világ vesz körül minket. Advent próbál ajtót, ablakot nyitni bennünk. – Advent kimozdít önmagunkból, hogy készítsünk utat Isten felé és mások felé – mondta a városplébános. – Mivel örömtelen világban élünk, az adventi várakozásunk egyik legfontosabb pillére, hogy örömmel várjuk az érkezőt. Próbáljunk örömet vinni oda, ahol szomorúság van, tegyünk mindent örömmel és tiszta szívből.
A lelkipásztor végül úgy zárta gondolatait, hogy ezekben a napokban még többet beszélgessünk egymással, és legyünk hálásak szeretteink, barátaink, kollégáink felé.

A színek szerepe
Horváth Imre városplébános kifejtette, advent liturgikus színe a lila, a bűnbánattartás jele. Ugyanakkor a rózsaszín, advent harmadik vasárnapjának a színe. A  közeli örömre hívja fel a várakozók figyelmét, hogy örömmel várják az Érkezőt, mert az Úr, az Ünnep, közel van.

 

Rorate Sopronban
Sopronban is szinte valamennyi templom kapuja már hajnaltól nyitva áll az adventi időszakban, és sok család, fiatal, illetve gyermek meghozza a koránkelés áldozatát és részt vesz a hajnali szentmiséken, a rorátén. „Harmatozzatok” – így nevezik a szentmise kezdőénekének első szaváról azokat a szentmiséket, amelyeket a hajnal pirkadásakor mondanak. Ez jelzi, hogy Mária, Jézus anyja a hajnal, aki szíve alatt hordozta Krisztust, a világ világosságát, az igazi Napot.

Kapcsolódó Cikkek