2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Belföld

Orbán: Magyarország támogatja Macedónia EU- és NATO-tagságát

Macedónia a jövőben is számíthat Magyarország támogatására az európai uniós és a NATO-tagság elérésében – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, miután pénteken Budapesten, az Országházban megbeszélést folytatott Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfővel.

Orbán Viktor újságíróknak kifejtette: Macedóniában hamarosan parlamenti választást tartanak, a döntés a macedón nép kezében van, de az biztos, hogy “az a jövőbeni Macedónia, amely az EU és a NATO tagja akar lenni, mindig számíthat Magyarország barátságára”.
“Magyarországnak is és Macedóniának is Nyugaton van a helye”, az EU és a NATO közösségében – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország már tag, és azt kívánja a macedónoknak, hogy ők is mihamarabb érjék ezt el.
Kiemelte azt is, hogy Nikola Gruevszki miniszterelnöksége idején a magyar-macedón kapcsolatok soha nem látott színvonalat értek el, “egy igazi és őszinte barátság épült ki a két ország között”.
A korábbi macedón miniszterelnök nyilatkozatában országa egyik fő szövetségesének nevezte Magyarországot, hangsúlyozva, hogy magas szintű az együttműködés a két ország között, és a jó kapcsolatokat a jövőben is szeretnék megőrizni, tovább építeni.
A politikus örömmel nyugtázta, hogy Macedónia ezután is számíthat a magyar kormány támogatására az EU- és a NATO-csatlakozásban.
Nikola Gruevszki elmondta: tájékoztatta Orbán Viktort a macedón belpolitikai helyzetről és a gazdasági eredményekről. Hangsúlyozta, hogy a macedón politikai krízisnek mielőbb véget kell érnie, amire a legjobb alkalom a küszöbön álló választás.
“Mi egy olyan politikai garnitúrához tartozunk, amely komolyan gondolja azt, hogy az állampolgárok életszínvonalát folyamatosan emelni kell, elsősorban új munkahelyek teremtésével, a gazdaság felpezsdítésével, új külföldi tőke bevonásával” – közölte.
Macedóniában december 11-én tartanak előrehozott parlamenti választást, hogy megoldódjon a majdnem két éve tartó belpolitikai válság.


Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Álmában csönget egy picit

  A nap képe: Álmában csönget egy picit

  Az adventi fényvillamos a főváros olyan meghatározó színfoltja lett, hogy ma már elképzelhetetlen lenne a nyüzsgő budapest a karácsonyi kötöttpályás nélkül.

 • Lenyúlta a taxis a 380 éves hegedűt

  Lenyúlta a taxis a 380 éves hegedűt

  Egy norvég férfi tett feljelentést, miután egy budapesti taxis meglépett a több száz éves hegedűjével. A zenész az egyenruhásoknak elmondta, hogy szó sincs arról, hogy otthagyta volna az értékes hangszert, ugyanis arra kérte a sofőrt, hogy várja meg, míg elintéz valamit.

 • 30 százalékkal nőhetnek a bérek

  30 százalékkal nőhetnek a bérek

  Vajon mi lehet a jelenlegi magyar gazdaságpolitika sikerének kulcsa? Miben működik másként az Orbán-kormány, mint elődei. György László: Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója című legújabb kötete ezekre az érdekes kérdésekre is választ ad.