EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Extra

Őrizetbe vettek egy ismert filmrendezőt

Őrizetbe vették egy filmje miatt Kejvan Karimi ismert iráni filmrendezőt – közölte szerdán a 30 éves férfi francia producere.

Francois d,Artemare az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Karimit a teheráni graffitikról szóló dokumentumfilmje miatt vették őrizetbe a nap folyamán, majd az iráni fővárosban lévő Evin börtönbe szállították, hogy letöltse egyéves börtönbüntetését.


Karimi a “Írás a városon” című filmalkotásával a teheráni falakra felrajzolt politikai témájú graffitikkal dokumentálta az iráni sah 1979-ben történt bukása és a 2009-es tiltakozó mozgalomig bezárólag. Az iráni Kurdisztánból származó Karimit 2015 októberében “kormányellenes propaganda” és a vallási vezetők megsértése miatt hat év börtönre és 223 korbácsütésre ítélték.

Egy fellebbviteli bíróság aztán 2016 februárjában egy éves szabadságvesztésre változtatta a korábbi ítéletet, fenntartva ugyanakkor a 223 korbácsütést. A 30 éves filmrendező esete nemzetközi tiltakozásokhoz vezetett, és számos filmalkotó szolidaritását fejezte ki vele.

Az “Írás a városon” című dokumentumfilmet megelőzően Karimi egy sor társadalomkritikus kisfilmet forgatott.

Kapcsolódó Cikkek