EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

Extra

Őrizetbe vettek egy ismert filmrendezőt

Őrizetbe vették egy filmje miatt Kejvan Karimi ismert iráni filmrendezőt – közölte szerdán a 30 éves férfi francia producere.

Francois d,Artemare az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Karimit a teheráni graffitikról szóló dokumentumfilmje miatt vették őrizetbe a nap folyamán, majd az iráni fővárosban lévő Evin börtönbe szállították, hogy letöltse egyéves börtönbüntetését.

Karimi a “Írás a városon” című filmalkotásával a teheráni falakra felrajzolt politikai témájú graffitikkal dokumentálta az iráni sah 1979-ben történt bukása és a 2009-es tiltakozó mozgalomig bezárólag. Az iráni Kurdisztánból származó Karimit 2015 októberében “kormányellenes propaganda” és a vallási vezetők megsértése miatt hat év börtönre és 223 korbácsütésre ítélték.

Egy fellebbviteli bíróság aztán 2016 februárjában egy éves szabadságvesztésre változtatta a korábbi ítéletet, fenntartva ugyanakkor a 223 korbácsütést. A 30 éves filmrendező esete nemzetközi tiltakozásokhoz vezetett, és számos filmalkotó szolidaritását fejezte ki vele.

Az “Írás a városon” című dokumentumfilmet megelőzően Karimi egy sor társadalomkritikus kisfilmet forgatott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys egyik zenészét és stábja egyik tagját Rio de Janeiróban, a Copacabanán – tudósított a helyi médiára hivatkozva a The Guardian.

 • Vízben szült Szinetár Dóra

  Vízben szült Szinetár Dóra

  Vasárnap este született meg Szinetár Dóra harmadik gyermeke, Makranczi Benjámin. A Hot! magazinnak adott interjújában a színésznő elmesélte, hogy három gyerekének világrajövetele közül Benjaminét viselte a legjobban.

 • Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Sok százmillót bukott el az utóbbi években Schobert Norbi. Volt idő, amikor a fitneszedzőnek és feleségének, Rubint Rékának a napi megélhetés is gondot okozott, nem beszélve a 2015-ben kirobbant Buda-Cash- és Quaestor-botrányokról, amelyek után Norbi maga vállalta a részvényesek kártalanítását.