2017. november 25., szombat
Katalin

Egyéb Hódmezővásárhely

Orosz virtus a vásárhelyi vívóknál

Egy éve erősíti Berjozkin Anton a hódmezővásárhelyi Csomorkány SE vívócsapatát edzőként.  Életét gyermekkorától meghatározta a vívás, profiként bejárta az egész világot, most pedig éles váltásként a nyugodt és csöndes Hódmezővásárhelyen találta meg a számítását.

Anton édesapja magyar, édesanyja orosz. Egyéves koráig a család Szentpéterváron élt, de fiatalkora nagy részét már Budapesten töltötte.


– Hétéves koromban a Csepelben kezdtem a vívókarrierem, majd átkerültem a BVSC-be, amely akkor az ország legjobb klubja volt. Élő legendák vettek körül, ez a tény pedig meglapozta a sporthoz való hozzáállásomat – emlékezett vissza Anton.

2014 óta főállásban oktatja a vásárhelyi vívóreménységeket.

2014 óta főállásban oktatja a vásárhelyi vívóreménységeket.

A kitartás végül meghozta a várt sikert. Junior és felnőtt válogatott volt, egyéniben és csapatban is remek eredmények birtokosa. A sport mellett a tanulást is fontosnak tartotta, az ELTE bölcsészkarán francia szakon végzett, de járt a Testnevelési Főiskolára is. Tanulmányai végeztével élt Moszkvában és a Bajkál-tó partján is. Imád utazni, másik szenvedélye pedig a vonatozás, ezért költözött a dél-szibériai expressz közelébe.


A vívás szeretetét egy TV-ben látott verseny hozta meg számára.

A vívás szeretetét egy TV-ben látott verseny hozta meg számára.

– 2014-ben félállásban dolgoztam Hódmezővásárhelyen, illetve Zalaegerszegen, de túl sok volt az utazás. Nehéz döntés volt, de végül választottam és Hódmezővásárhelyre költöztem. Ebben közrejátszott Magyary Ágnes személye is, aki a vásárhelyi vívás kulcsfigurája – mesélte Anton.

A víváshoz nem árt, ha a gyerek egy kicsit "rossz" - vallja Anton.

A víváshoz nem árt, ha a gyerek egy kicsit “rossz” – vallja Anton.

A vívás észjáték, kell hozzá logika is, de mivel küzdősport, így a másik legyőzésének akarata is meg kell, hogy legyen. Jó, ha egy gyerek vagány és egy kicsit „rossz”, hiszen bennük talán nagyobb a versenyszellem, és a szabályokhoz való alkalmazkodásuk már az oktatón múlik. Anton erre törekszik, és a szerződéshosszabbítása lehetővé is teszi mindezt Vásárhelyen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.