2017. december 12., kedd
Gabriella

Belföld

Orvvadászokat értek tetten a Tisza-tónál

Eljárást indított a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság lopás, természetkárosítás és orvvadászat gyanúja miatt két olasz állampolgár ellen, akit tetten értek a természetvédelmi őrök a Tisza-tó Abádszalóki-medencéjében – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Lakossági bejelentés után a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre halőrökkel együtt szombat délután a helyszínre sietett, ahol beigazolódott, hogy két olasz orvvadász csónakból lőtte a tőkés récéket, valamint a védett csörgőrécét, barátrécét, kercerécét és a jelenleg vadászati tilalom alá eső nyári ludat – olvasható a közleményben.


A természetvédelmi őr a vízirendészeti rendőrkapitányság munkatársával együtt ellenőrizte a vadászokat. Ismertették: egy vadász naponta legfeljebb nyolc tőkés récét ejthet el, de az ellenőrzésnél kiderült, hogy 168 madarat lőttek le az elkövetők. A védett fajok közül három-három barátrécét, csörgőrécét és 3 kercerécét ejtettek el az orvvadászok.

Egy védett réce természetvédelmi értéke 50 ezer forint, egy tőkés réce vadgazdálkodási értéke 10 ezer Ft, egy nyári lúdé pedig 20 ezer forint. Az orvvadászok feltételezhetően illegális módszerrel, hangszóróval csalogatták elő a récéket. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a vadászokat.

Kapcsolódó Cikkek