EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Szolnok

Pár ezer forint is életet menthet

A tél rengeteg veszélyt hordoz magában: a csúszós utakról könnyen lesodródhatnak a felelőtlen autósok, és a gyalogosok is ki vannak téve a tapadáshiány okozta megpróbáltatásnak. Nem csupán akkor történhet azonban baj, ha kint vagyunk a szabadban.

A színtelen-szagtalan szén-monoxid ugyanis eleinte ártalmatlan fejfájással, szédüléssel és hányingerrel éreztetheti jelenlétét, ám később tragédiát okozhat, amire sajnos már idén is akadt több példa.


A szén-monoxid ölhet is (Fotó: MTI)

A szén-monoxid ölhet is (Fotó: MTI)

Pedig egy kis odafigyeléssel a kockázati tényezőket minimálisra lehetne csökkenteni. Lukács Alajos, a Magyar Épületgépészek Szövetségének Jász-Nagykun-Szolnok megyei alelnöke azt mondta a Lokál Extrának, hogy még mindig nagyon sokan elmulasztják karbantartatni a fűtőberendezéseiket.

Az emberek annak ellenére hanyagolják el az ellenőrzéseket, hogy törvény mondja ki: évente szakemberrel kell karbantartatni a gázkészülékeket, ötévente pedig biztonsági felülvizsgálatnak kell azokat alávetni. A lakásokban szálló por ugyanis beszennyezi a fűtőberendezéseket, emiatt pedig az szén-monoxidot fog termelni. Lukács Alajos szerint a legtöbben csak akkor keresik fel a hozzáértőket, amikor a készülék már elromlott.


A szén-monoxid-mérgezés akkor alakul ki, amikor a fűtőberendezésekben a gáz égése nem tökéletes, vagyis a helyiségben nincs elegendő oxigén-utánpótlás. A szakértő elmondása szerint egy gázkazán óránként 50 köbméter levegőt is elvon a környezetétől. Éppen ezért fontos a megfelelő nyílászáró megválasztása. Lukács Alajos azt javasolja, hogy ahol a fűtőkészülék van, abba a helyiségbe légbeeresztővel ellátott ablakok kerüljenek, így megelőzhető a katasztrófa. Ez azoknál a lakásoknál ajánlott, ahol gumicsíkkal ellátott, jól szigetelő nyílászárók vannak.

szén-monoxid-riasztó átadás, gáz fűtés (Fotó: Máté Krisztián)

A gázkészülékeket évente kell karbantartatni (Fotó: Máté Krisztián)

A védekezés legelterjedtebb módja a szén-monoxid-érzékelő, de ennek megvásárlásakor is gondosan kell eljárni. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden évben közzéteszi honlapján a hazánkban kapható összes készülék kiértékelését, így ott ki lehet választani a „megfelelő” minősítésűeket. Ajánlatos olyat keresni, amelyiknek az ára meghaladja a tízezer forintot, mert ilyen érték felett már nagy valószínűséggel biztonságos jelzőberendezést lehet kapni. Lukács Alajos leszögezte, hogy ezeket minden esetben a kazán egyméteres körzetében kell elhelyezni a mennyezet alatt, mert a visszaáramló gáz itt jelenik meg leghamarabb.

Érdemes megfogadni a szakember szavait, mert néhány ezer forint nem nagy ár azért, hogy a meleg családi fészek valóban a biztonságot jelentse.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.