EUR: 322,99 Ft
CHF: 286,41 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Extra Pécs

Pécs nincs veszélyben

Míg az elmúlt években több amerikai városban okozott riadalmat a magas ólomtartalmú ivóvíz, Pécsett sosem volt ilyen gond.

Az elmúlt években minden ólomcsövet korszerűre cserélt a Tettye Forrásház Zrt., idén pedig a bekötővezetékek is így jártak az utolsó 86 utcában. Ez azzal is jár, hogy javítani is kevesebbszer kell, azaz kevesebb lesz a túrás városszerte.
Ólom az élelmiszer és a kipufogógáz mellett az ivóvíz közvetítésével is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ha pedig ott felhalmozódik, akkor egészségkockázatot is jelenthet. Magyarországon – és minden uniós tagországban – viszont jogszabályi előírás az, hogy ezeket az idejétmúlt vezetékeket kicseréljék, valamint hogy vizsgálják is a vizet.
– Pécsen és környékén csakis biztonságos, az összes szigorú rendelkezésnek megfelelő ivóvíz kerül a poharakba – mondta Girán János, Pécs alpolgármestere. A Tettye Forrásház Zrt. évente 14 ezer ivóvízvizsgálatot végez, a szakemberek több mint százféle paraméterre elemzik az ivóvizet, ami kiváló minőségű, az ólomtartalom egyszer sem lépte át, még csak meg sem közelítette a határértéket, gyakorlatilag kimutathatatlan.
Ennek ellenére Pécs megtette a szükséges lépéseket, és az évek óta zajló felújítási program részeként az összes ólomtartalmú csövet lecserélte a helyi és környékbeli hálózatokon. A beruházás több évig zajlott, az idei, záró ütem 100 millió forintba került. Most már a bekötővezetékek sem ólomból vannak.
Címkék

Kapcsolódó Cikkek